April 2020

30-03-2020

Deze maanden volgen eerder op mijn oude website gepubliceerde verhalen van vier oud-spelers van SC Veendam en eveneens ex-werknemers van DWM/Avebe, te weten: Piet de Vries, Hemmo Kerkhof, Henk Georg en Henk Wollerich. Waarom? Omdat vorig jaar het aardappelzetmeelconcern haar 100-jarig bestaan vierde en het predicaat ‘Koninklijk’ ontving. Ik sprak deze voormalige voetballers in 2010 in voorbereiding op mijn boek ‘De fabriek van mijn vader.’ Mijn zoektocht naar voormalige SC Veendamspelers die ook iets gehad hebben met Avebe/DWM is trouwens nog niet helemaal voltooid. Graag zou ik nog in contact komen met Hans Ooft en Paul Amara.

Henk Wollerich

Henk Wollerich (7 februari 1947): ‘Ik weet nog goed dat ik als broekie van zeventien jaar mijn debuut in de hoofdmacht van SC Veendam maakte in het Olympisch Stadion tegen Blauw Wit in Amsterdam. We hebben het over midden jarenzestig. Via Jan de Maar kreeg ik als jeugdspeler bij de amateurs van Veendam een profcontractje aangeboden. Al met al heb ik tot m’n 25ste bij Veendam gespeeld en denk dat ik 30 tot 40 wedstrijden (78 officiële wedstrijden, KF) in het eerste heb gestaan (1964-1971). De concurrentie was groot en ik bevond me in prominent voetbalgezelschap. De namen zijn je wel bekend denk ik. Rikkert La Crois, Henk Meuken, Johan Beuvink, Jetze Pascal, Henk Georg, Bé Kuiper, Wim van der Heide en Jan Blijham, om maar eens een paar te noemen. Die laatste is groot geworden door het metaal en oud papier van Avebe, hè? R.T. Roelofs was nogal gecharmeerd van hem. Nee, de Avebe-directeur heb ik alleen maar van afstand gekend. Wel kan ik me herinneren dat volgens mij Piet de Vries een keer een rapportage bij hem moest inleveren. Alleen gebeurde dat vijf minuten te laat. Smeet Roelofs kwaad de paperassen zo achter een verbaasde De Vries aan. Ja, de Avebe-topman kon wel eens wat opvliegerig zijn. Bij Cambuur was hij eens pissig op de in zijn ogen falende scheidsrechter en presteerde het om naar de man in het zwart te spugen. Aan de andere kant regelde hij via Avebe veel. Jonker Transport en Avebe waren nauw met elkaar verbonden. Als het weer eens knijpes was met het geld konden de maandelijkse betalingen gaan via Jonker. Jan de Vries kon het geld voor de spelers dan gaan halen. Ook andere aan Avebe gelieerde bedrijfjes konden iets betekenen voor het betaald voetbal in Veendam. Maar allemaal via Roelofs, hè. Begin jaren zeventig ben ik overgestapt naar buurman Muntendam, waar ik nog een paar jaar tegen een balletje trapte. Vervolgens ben ik het trainersvak in gerold. Gasselte en Wildervank waren de verenigingen die ik onder m’n hoede heb gehad.’

Veendam - Feijenoord

Henk Wollerich maakte z’n debuut in seizoen ’64 – ’65. Veendam speelde op 28 februari 1964 in de achtste finale voor de beker tegen Feijenoord. In De Kuip wonnen de Rotterdammers voor 19.000 toeschouwers met 4-0. De Kuipclub zou in dat jaar de beker winnen. Op de foto kunnen de Veendammers Beuvink, Zoetebier (nr. 3) en doelman Rosies niet verhinderen dat Henk Groot namens Feijenoord de vierde treffer inkopt. (Foto uit archief Jan Blijham)

‘Ik werkte eerst bij Blanke Mode maar diezelfde Jan de Maar regelde dat ik destijds bij aardappelmeelfabriek P&O (Pekela en Omstreken) terecht kon en later kon verkassen naar Avebe, waar ik kwam te werken op het voorkantoor van DWM in Veendam. Eigenlijk was het een samenloop van omstandigheden dat ik bij toeval in de aardappelzetmeelwereld belandde. Jan de Vries was mijn baas. Jan Korte werkte er ook. Ja, in die tijd werkten er veel voetballers bij Avebe in Veendam. Daarna verhuisden we naar het ‘computercentrum’ en toen het nieuwe hoofdkantoor aan het Prins Hendrikplein klaar was werd dat ons onderkomen. Totdat ik er via een speciale constructie uit kon was ik credit-controller en deed de assurantiën.’ Op de vraag waarom DWM de poort uiteindelijk moest sluiten antwoordt Henk Wollerich met een typische Groningse nuchterheid. ‘Ach, DWM was eigenlijk maar een klein onderdeeltje, een klein radertje van het grote Avebe geheel.’

Veendam - NEC

Een week eerder, op 21 februari 1964, speelde Veendam aan De Langeleegte tegen NEC. 2.500 Veenkoloniale voetballiefhebbers waren getuige van een gelijkspel: 1-1. Voor de geelzwarten scoorde Jager. Op de foto een spelmoment uit die wedstrijd. Vlnr. zijn de Veendammers Kerkhof, Zoetebier, Rosies (doelman) en Uittenbosch te herkennen. (Foto uit het eeuwboek van Veendam 1894)

Met welk verhaal ik volgende maand kom, is nog een verrassing.