April 2021

28-03-2021

Verslag lancering voetbalboek De Langeleegte huilt, waar het eens weer zal lachen… (deel 2) op 22 maart 2021.

The day after

Het was een bijzondere en mooie dag gisteren. Tot op het bot verkleumd, maar de ontvangsten waren hartverwarmend. Hierbij wil ik iedereen bedanken die op wat voor manier dan ook heeft bijgedragen aan het welslagen van deze gedenkwaardige lancering. Ook wil ik alle mensen dankzeggen voor de vele reacties die ik naderhand mocht ontvangen.

Ik heb zojuist nog even contact gehad met Afinus de Vries en zijn vrouw naar aanleiding van gisteren. Ze waren zeer vereerd met alle (media)-aandacht en hebben veel leuke reacties gehad. Of zoals een buurvrouw tegen ze zei: "Ik heb altijd al geweten dat ik naast een beroemd persoon woon!"

Naast Afinus is er nog een oud-voetballer van betaaldvoetbalclub Veendam onder ons: Jakob van Essen. Jakob was er ook bij bij de start in 1954 van het semiprofessionele voetbal in de Parkstad en staat geportretteerd in mijn vorige boek. Bij leven en welzijn zal hij op 14 april van dit jaar 90 jaar worden. Ik zal hem binnenkort eens gaan opzoeken in Muntendam en kijken hoe het met hem gaat.

Na het aanbieden van het eerste exemplaar gisteren aan de 87-jarige Afinus de Vries, ging de promotietoer naar het Beneden Westerdiep waar Henzo Hidding een boek kreeg aangeboden. Deze voormalige rvc-clubbestuurder van profclub komt in het nieuwe boek uitvoerig aan het woord over de financiën. Met zijn achtergrond als accountant gaat hij in het boek de financiële diepte in. Hij vertelt openhartig over het financiële wel en wee van BV/SC Veendam gedurende een bepaalde periode. Het zal de lezer vast niet verbazen, dat het wat dat betreft niet altijd hosanna was. Meestal niet, zeg maar.

Verder zal ik hierbij alvast verdergaan met het oplichten van een klein tipje van de sluier omtrent de inhoud van het boek. Afinus de Vries was als oud-semiprof van Veendam jongstleden maandag de eerste hoofdrolspeler die een exemplaar in ontvangst mocht nemen. Daarna was het de beurt aan voormalig rvc-clubbestuurder Henzo Hidding.

De derde in de rij maandag was Otto Faber. Hij mocht een eerste exemplaar in ontvangst nemen op het tennis- en padelpark in Veendam. Otto was oud-sponsor van betaaldvoetbalclub Veendam en jarenlang de stuwende kracht achter de Stichting Fanclub Betaald Voetbal Oost Groningen (BVOG). De ondernemer van Faber Reclame zal in het boek niet alleen vertellen over de gloriejaren van de BVOG, maar ook zijn mening geven waarom het uiteindelijk toch misging met de bvo Veendam. Otto heeft ervoor gezorgd dat bij TC Veendam de herinnering aan het profvoetbal in de Parkstad voortleeft. Hij initieerde bijvoorbeeld dat er bij de tennisbanen stoeltjes (veilig gesteld nadat de tribunes achter de doelen werden gesloopt) kwamen met daarop de namen van oud-Veendamspelers.

Maandag 22 maart 2021 was oud-sportverslaggever Henk Kok de volgende hoofdrolspeler in het boek die we opzochten. De drive-by hield stop bij een lommerrijk plekje in de Parkstad: Het Borgerspark.

Ik kende Henk Kok voor dat ik hem uitvoerig mocht interviewen alleen maar van de media. Daaruit ontstond bij mij een bepaald beeld van hem. Dat (niet altijd even positieve) beeld werd bekrachtigd door wat anderen over hem zeiden. Nou ja, over framing en beeldvorming gesproken. Lees vooral zíjn verhaal om er achter te komen dat je niet te snel moet oordelen over mensen of wat anderen over ze zeggen! Of hoe een beeld volledig kan kantelen.

In het boek zal de nestor van de sportverslaggeving met het o zo herkenbare en karakteristieke stemgeluid in het hoofdstuk over de media uitgebreid aan het woord komen. Oud-sportjournalist én Veendammer Henk Kok sprekend over onder andere de rol van de journalistiek en zijn visie op de ondergang van het profvoetbal in Veendam. ‘Ik ben een man van de reële journalistiek.’ De overige hoofdrolspelers komen in de volgende bijdrage op deze website in mei aan bod of volg hiervoor de Facebookpagina “De Langeleegte huilt”.

Zoals ik eerder vermeldde is het boek “De Langeleegte huilt, waar het eens weer zal lachen…”vanaf 22 maart 2021 overal verkrijgbaar. Het kan via de internetboekwinkels (bijv. bol.com), maar informeer vooral bij de lokale boekhandels ten aanzien van de aanschaf. Er is veel mogelijk. Hier in Veendam zijn dat Primera Hiemstra, Bruna en Huizinga. Mocht iemand bij de plaatselijke boekhandels hier in Veendam (Primera, Bruna, Huizinga) een boek bestellen/kopen/afrekenen dan zal de schrijver deze persoonlijk op de moderne bakkersfiets komen brengen. Gesigneerd en al. Zie het als een soort meet-and-greet. Dit geldt echter alleen voor de eerste dertig kopers en de bezorging zal alleen plaatsvinden in de regio Veendam. Dus in Veendam en omliggende plaatsen zoals Muntendam, Wildervank, Meeden, Ommelanderwijk, Zuidwending, Bareveld, Borgercompagnie, Tripscompagnie, et cetera; laten we zeggen binnen een straal van 10 km van Veendam. Een redelijk behapbare fietsafstand.

Mediabelangstelling

Hoeveel aandacht kan een mens verdragen? Nu drie dagen na de lancering van het boek “De Langeleegte huilt, waar het eens weer zal lachen…” ben ik nog steeds overdonderd door de massale aandacht van de media. Gelukkig weet ik ook dat het niet om mij gaat, maar om de aandacht voor het boek en de mensen die het boek met hun persoonlijke verhalen hebben ingekleurd. Alles voor het goede doel, zullen we maar zeggen.

Gisteren mocht ik met de moderne bakkersfiets de eerste serie in Veendam gekochte exemplaren langsbrengen. Niet alleen mocht ik de boeken ter plekke signeren, maar het leverde ook de nodige hilarische gesprekken op. Daarbij nam ik aan het eind van een mooie bezorgdag een beetje zadelpijn graag op de koop toe.

Zie ook de artikelen op de websites van RTV Noord (1) en (2) en parkstadveendam.nl.

Deze week werd duidelijk dat mijn eerste boek “De fabriek van mijn vader” bij uitgeverij Profiel is uitverkocht. Voor mij een mooie mijlpaal. In een enkel geval is er nog wel ergens een nieuw exemplaar verkrijgbaar bij een boekhandel en is er een bescheiden aanbod van tweedehands exemplaren. Het maken van mooie persoonlijke verhalen is voor mij een hobby en het geeft daarom veel voldoening als lezers dat kunnen waarderen. In dit geval wil ik dan ook alle lezers tot nu toe daarvoor bedanken en hoop in de toekomst meer tevreden lezers te mogen begroeten.

Graag wil ik hierbij ook mijn tweede boek “Hartleers. Wijze lessen uit de dagelijkse schoolpraktijk” uitgegeven in 2016 weer even onder de aandacht brengen. Het boek blijft actueel, want vandaag verscheen een artikel waarin stond dat basisschoolleraren vooral les moeten geven en zich met onderwijs moeten bezighouden. Hiervoor vroeg ik in 2016 al de nodige aandacht. Alleen was de aandacht van de media destijds (helaas) minimaal. Terwijl het dit wel verdiende. Tenminste in mijn ogen. En geen aandacht betekent geen verkoop. Dus ook geen lezers. Tja, zo werkt het nu eenmaal! Johan Derksen vertelde me het vier jaar geleden al toen ik hem interviewde voor mijn eerste voetbalboek “De Langeleegte huilt”: ‘Een landelijke uitgever voor je boek wordt moeilijk. Als je geen bekende Nederlander bent en je komt niet met je boek bij DWDD of Pauw, dan heeft een uitgeverij geen interesse. Toch vind ik het belangrijk dat jouw boek er komt, omdat de mensen dan iets blijvends hebben.’

1 / 18
2 / 18
3 / 18
4 / 18
5 / 18
6 / 18
7 / 18
8 / 18
9 / 18
10 / 18
11 / 18
12 / 18
13 / 18
14 / 18
15 / 18
16 / 18
17 / 18
18 / 18

Foto's: Erwin Eikenhorst