December 2020

28-11-2020

De komende tijd zal er op deze site af en toe nieuws te lezen zijn over mijn boek De Langeleegte huilt deel 2 dat begin volgend jaar verschijnt.

We trappen af met het persbericht.

Boek De Langeleegte huilt deel 2 verschijnt begin 2021

‘Het was weer een hele klus. Inlezen, interviewen, schrijven, schrappen, schaven, sparren met mijn meeleespanel en uit een omvangrijk aanbod bijpassende foto’s selecteren en daarvan de rechtmatige bronnen proberen te achterhalen. Ik zit nu in een fase van drukproeven controleren. Maar na bijna drie jaar zwoegen en ploeteren, mag het resultaat er straks zijn,’ aldus de auteur. ‘Ik verdien er geen rooie cent aan en het kost veel tijd en energie, maar dat heb ik er graag voor over. Het is nu eenmaal een hobby van me om mooie (persoonlijke) verhalen te maken. En het geeft veel voldoening als lezers dat kunnen waarderen.’

Klaas Fleurke

Klaas Fleurke: ‘Van de vier boekprojecten waaraan ik tot dusver gewerkt heb, voelt deze laatste een beetje als de zwaarste bevalling. Maar ik ben ontzettend blij met de geboorte. Zonder wrijving geen glans en zonder strijd geen overwinning, zoals er zo mooi wordt gezegd.’ (Foto: Marc Fleurke)

In dit lang verwachte tweede deel borduurt schrijver én supporter Klaas Fleurke voort op zijn succesvolle vorige boek De Langeleegte huilt en zullen de (regionale) voetballiefhebbers blij verrast worden met wederom een serie meer dan lezenswaardige verhalen over voormalig profvoetbalclub Veendam. De ondertitel van het voetbalboek is: Meer verhalen over de opkomst, glorietijd en ondergang van het profvoetbal in Veendam.

De oud-onderwijsman neemt de lezer in dit vervolgboek opnieuw mee langs diverse hoogte- en dieptepunten in de historie van betaald voetbalclub Veendam, waarbij vooral het ondergangsverhaal een nadere beschouwing krijgt. De ontmanteling van de bekendste cultclub van Nederland in retrospectief. Vele vragen die in het eerste deel onbeantwoord bleven, worden in dit boek wél beantwoord.

Het rondje langs de verschillende velden in de organisatie van betaald voetbalclub Veendam en zelfs daarbuiten levert verrassende verhalen en nieuwe inzichten op. Bekende en minder bekende betrokkenen halen in De Langeleegte huilt deel 2 uit en schieten meestal raak.

Voor de ware voetballiefhebber is dit daarom een must read, waarbij het profavontuur aan De Langeleegte tot leven komt via exclusieve interviews en foto’s. De auteur is er als geen ander in geslaagd de cultstatus van deze profclub verder te doorgronden, hetgeen leidt tot een opzienbarende reconstructie. Waarom ging het uiteindelijk, na bijna 59 jaar, tóch mis?

Iemand die het schrijfproces van de auteur professioneel heeft begeleid en beoordeeld, vindt dat de schrijver met dit vervolgdeel een ‘stevig verhaal’ heeft neergezet. Een bekende burgemeester, die het voorwoord heeft geschreven, schrijft dat Klaas Fleurke met dit boek een nieuw, prachtig exemplaar toevoegt aan alle werken die er tot dusver zijn verschenen over bvo Veendam. ‘Hij laat mensen vanuit verschillende geledingen van binnen én buiten de club aan het woord. Er ontstaat een fraaie caleidoscoop van mensen die de club allemaal op hun eigen wijze hebben beleefd.’

Arbitraal trio en Wia Buze

In een van de hoofdstukken in het nieuwe boek staat de scheidsrechter centraal. Op deze foto staat het arbitrale trio onder leiding van Dennis Higler (in het midden) aan de aftrap van SC Veendam-Cambuur Leeuwarden op 6 april 2012. Wia Buze zorgt voor de muzikale omlijsting. De wedstrijd tegen de Friezen levert voor bijna 5.000 toeschouwers geen winnaar op: 1-1. Opoku is voor de geelzwarten trefzeker. Een Friese fan zal over deze noordelijke derby van een jaar eerder in het vervolgboek van De Langeleegte huilt bloemrijk vertellen.(Foto uit archief Jane Wessels/Willie Sagel)

De definitieve titel van het boek blijft vooralsnog een verrassing. De schrijver wil alleen kwijt dat het verwijst naar een hoopvolle toekomst.

Het verhalenboek levert met een omvang van ongeveer 400 bladzijden in ieder geval veel lees- en kijkplezier op.

Meer informatie over het boek is vanaf 1 december 2020 te volgen op de Facebookpagina De Langeleegte huilt en via deze website.