Boekpresentatie “De fabriek van mijn vader” één grote reünie

VEENDAM – De afgelopen jaren werkte Klaas Fleurke gestaag aan zijn boek “De fabriek van mijn vader”. Hierin beschrijft hij de geschiedenis van aardappelmeelfabriek DWM (later Avebe), die hij knap verweeft met die van een andere Veendammer ‘onderneming’: de BV (en nu SC) Veendam.

Nazaten
Op 1 juni 2012 overhandigde Fleurke de eerste exemplaren van zijn boek aan Engbert Duintjer, Ubbo Wilkens en Nico Jan Meihuizen. “Het waren hun overgrootvaders die in 1871 de DWM-fabriek oprichtten. Zij symboliseren daarmee het begin van de onderneming,” aldus Fleurke.

Reünie
De boekpresentatie had een hoog reüniegehalte. Veel genodigden hadden elkaar lang niet gezien en gesproken en maakten van de gelegenheid gebruik om bij te praten. Veendamkenner en historicus Harm van der Veen opende de bijeenkomst met een korte uiteenzetting over de Veendammer aardappelmeelindustrie en de relatie die er altijd is geweest met de Veendammer voetbalclub. Aardappelknol versus bruine lederen monster.

Symbolen
Andere ‘eerste exemplaren’ van het boek gingen naar Gezienus Kloosterhuis, Harko Oldenburger en de moeder van de auteur Janny Fleurke-Jager. Gezienus Kloosterhuis begon in 1947 bij DWM, werkte zich op tot bedrijfsleider; later regiomanager/bestuurder). De familie Kloosterhuis woonde eerst ook op het fabrieksterrein in een opzichterswoning voor de bedrijfsleider. Hij heeft heel veel jaren bij DWM/Avebe gewerkt en heel, heel veel uren gemaakt. Hij symboliseert daarmee de ontwikkeling die de fabriek doormaakte en staat voor het ‘midden’ van de onderneming.

Harko Oldenburger staat synoniem voor het opbouwen maar vooral ook het afbreken van de fabriek. Hij was het die in 2009 de laatste ketel uitzette waarmee een eind kwam aan 140 jaar aardappelmeelindustrie in Veendam. Hij symboliseert daarmee het eind van de fabriek, waarmee de cirkel rond is.

Geelzwart
Graag had Fleurke ook een eerste exemplaar willen geven aan Henk Eising (Algemeen directeur SC Veendam en ‘redder’ van het Betaald Voetbal in Veendam) daarmee symbool staand voor de geelzwarte draad in het boek. Helaas, hij kon er niet zijn in verband met vakantie. Op een later tijdstip zal de auteur hem alsnog een exemplaar overhandigen.

Wandbord
Na het lange dankwoord werd de feestelijke bijeenkomst voortgezet onder het genot van een hapje en drankje. De schrijver van het boek ontving een prachtig en waardevol wandbord met daarop afgebeeld de fabriek, aangeboden als dank voor het maken van het boek door de heren Duintjer, Wilkens en Meihuizen. Een echt/origineel Makkumer handgeschilderd aardewerk wandbord aangeboden door het voltallige personeel aan de directie op 1 februari 1946 t.g.v. van het 75-jarig bestaan van de firma.

Rondgang
Tot slot was er gelegenheid om nog één keer een laatste rondgang te maken over het fabrieksterrein.
Het reüniegehalte bleef hoog.

Verkoop
De verkoop van het boek is inmiddels gestart en de reacties zijn zeer positief. Het prachtige boekwerk met meer dan 300 foto’s gaat momenteel als warme broodjes over de toonbank. Het is te koop in de noordelijke boekhandel en via uitgeverij Profiel in Bedum (www.profiel.nl). Om een eventuele teleurstelling te voorkomen is het zaak om er op tijd bij te zijn want de oplage is beperkt (1000 stuks). Als u nog op zoek bent naar een leuk Vaderdag cadeau dan is het boek ‘De fabriek van mijn vader’ misschien een aardige aanrader. De auteur, Klaas Fleurke, zal op zaterdagmiddag 16 juni van 14.30 uur tot 16.00 uur in de Bruna boekwinkel in Veendam boeken signeren. Meer informatie is te verkrijgen via de website www.defabriekvanmijnvader.nl