Januari 2020

31-12-2019

De komende maanden volgen eerder op mijn oude website gepubliceerde verhalen van vier oud-spelers van SC Veendam en eveneens ex-werknemers van DWM/Avebe, te weten: Piet de Vries, Hemmo Kerkhof, Henk Georg en Henk Wollerich. Waarom? Omdat vorig jaar het aardappelzetmeelconcern haar 100-jarig bestaan vierde en het predicaat ‘Koninklijk’ ontving. Ik sprak deze voormalige voetballers in 2010 in voorbereiding op mijn boek ‘De fabriek van mijn vader.’ Mijn zoektocht naar voormalige SC Veendamspelers die ook iets gehad hebben met Avebe/DWM is trouwens nog niet helemaal voltooid. Graag zou ik nog in contact komen met Hans Ooft en Paul Amara.

Het spel van de aardappel

Op voorspraak van de directeur van aardappelzetmeelconcern DWM/Avebe R.T. Roelofs, moest onze fabriekswoning aan de Willemstraat in 1967 tegen de vlakte. Hij verordonneerde dat er geen kinderen meer op een fabrieksterrein mochten wonen. Het was veel te gevaarlijk. De veiligheid ging hem voor alles. Per bakfiets werd er verhuisd naar hemelsbreed honderd meter verderop; ook een huurwoning van Avebe aan het Boven Oosterdiep. De fabriek kregen we als het ware in de achtertuin. Alles wat zich op de fabriek afspeelde kregen we thuis mee. Het lawaai, de meeloverlast, de weeïge geur, de campagne, de aardappelen, de stroop, massee, maar bovenal de mensen – de voetballers - met hun verhalen. De fabriek was er altijd. Ik leerde bijvoorbeeld dat aardappelmeel in veel producten verwerkt werd. In drop, chips, vermicelli, puddingpoeder, macaroni, papier, textiel en lijm. We ervoeren dat de fabriek niet alleen gaf, maar ook nam. De aardappelmeelfabriek domineerde generaties lang het Veendammer straatbeeld en was een belangrijke werkgever in de regio. Bijna gelijktijdig met die bevriende bedrijfstak uit het verleden, de (betaald) voetbalclub Veendam, stierf de Veendammer fabrieksvestiging van Avebe in 2009 echter een langzame dood.

Piet de Vries

Piet de Vries speelde tussen 1965 en 1978 semi-betaald voetbal. ‘Een lange periode.’ (foto uit archief Jan Blijham)

Vier aardappelspelers

Als ik begin 2010 voor de tweede keer bel met Piet de Vries (7 november 1946) krijg ik hem zelf aan de lijn.

Piet vertelt dat hij op het voorkantoor bij DWM werkte op de afdeling interne controle. Alles wat met financiële zaken te maken had – grootboekrekeningen, boekingen et cetera - behoorde tot het takenpakket van deze oud-doelman van Veendam. Door het voetbal is hij inderdaad bij Avebe terecht gekomen. In de tijd dat men bij de betaald voetbalorganisatie bezig was om te professionaliseren, was het niet te combineren met een andere betaalde baan. Piet: ‘De trainingen werden vervroegd zodat ik het niet meer kon behappen met mijn baan destijds bij de Rabobank in Winschoten. Was ik pas om vijf uur vrij en kon ik niet eerder dan zes uur op het trainingsveld staan. Dat was natuurlijk veel te laat. Ik denk dat Jan de Vries het regelde dat ik bij hem op kantoor kwam te werken. En was het voor mij wel mogelijk om ’s middags te trainen. Ik veronderstel dat Roelofs via de heren Nijland en De Jonge z’n fiat gaf voor de nieuwe arbeidsovereenkomst bij DWM/Avebe. Later kwam ik bij de afdeling inkoop terecht. We werden gehuisvest in een soort dependance van houten barakken achter bij het spoor. In de buurt van de Eurosilo. In de tijd dat alles van centraal naar decentraal moest gaan, ging ik naar Ter Apelkanaal. Volgens mij pendelde ik in die tijd samen met de jou wel bekende Piet Kuiper. Hij is dacht ik ook via de voetballerij bij Avebe gekomen. En de laatste twaalf jaar heb ik via jobrotatie gewerkt in Foxhol. Sprake van enige stabiliteit was er nooit.’

‘In die zin zou je het mooi kunnen vergelijken met de voetballerij. Twaalf jaar (semi) betaald voetbal is een lange periode.’ Hij keepte in de jaren voordat Johann Krol hem als professioneel doelwachter opvolgde. Op zijn beurt volgde hij keeperlegendes als Ko Rosies en Frans de Munck op. Als doelman had hij in zijn tijd concurrentie van Jochem Lökken en Dick Ploeger en maakte hij Leo Beenhakker als trainer mee.

Ik vraag hem tot slot of hij een adres of het telefoonnummer heeft van een andere oud-speler van Veendam en oud-werknemer van DWM, namelijk Hemmo Kerkhof. Die heeft hij inderdaad. Hij merkt op dat Kerkhof – degene die de meeste wedstrijden ooit voor SC Veendam in de hoofdmacht speelde - eind oktober weer naar Nederland komt. ‘’s Winters is hij hier en ’s zomers vertoeft hij in Frankrijk.’

Elftalfoto seizoen 1971-1972.

Elftalfoto seizoen 1971-1972. Staand vlnr. Leo Beenhakker trainer, Jochem Lökken, Hanno Feiken, Jan Blijham, Henk Georg, Henk Nienhuis, Jan Lubben, Piet de Vries. Zittend vlnr. Hemmo Kerkhof, Jetze Pascal, Eltje Edens , Bert Wierenga, Harm Roossien, Albert van der Weide, Johan Beuvink, Jaap de Blaauw. (Foto uit archief Jan Blijham)

Volgende maand het korte verhaal van Hemmo Kerkhof.