Uit het boek: Juli 2018

01-07-2018

Deze maand deel 9 van het verhaal van Piet van Dam over de hoogtepunten, de Ajacieden Sjaak Swart, Piet Keizer en Johan Cruijff, ingebruikneming lichtinstallatie, z’n trainerscarrière, talent, sociale omgeving, dollartekens, generatiekloof, een voetbalcirkel die rond is en meer.

Hoogtepunten

In zes seizoenen speelde Piet van Dam 60 wedstrijden in de hoofdmacht waarin hij veertien keer het vijandelijke net wist te vinden. Als hoogtepunten noemt hij zijn debuut tegen VVV, de uitwedstrijd bij De Volewijckers en de bekerwedstrijd tegen Ajax in het Olympische Stadion. De Amsterdammers traden toen op volle oorlogssterkte aan. Met Sjaak Swart, Piet Keizer, Bennie Muller en de andere godenzonen in de gelederen. Het werd op 17 maart 1966 in de achtste finale 7-0 voor Ajax. O ja, ene Johan Cruijff scoorde vier keer. Veel later kreeg Van Dam met WVV een soort van herbeleving toen ze vriendschappelijk mochten aantreden tegen Ajax met Johan Cruijff. Ze waren op trainingsstage in Gasselte. ‘O ja, ik herinner me ook nog een wedstrijd met Veendam tegen Borussia Dortmund. Kwam de gerenommeerde Bundesligaclub, die ik altijd op zaterdagavond bij de Sportschau op televisie zag, zomaar naar De Langeleegte. Het was ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de vereniging. Voor 10.000 toeschouwers trad Dortmund aan met spelers als Sigi Held, ‘Hoppi’ Kurrut, Willy Neuberger, Radovic en Weist. Het werd zeer geflatteerd 0-3 voor Borussia. Op zich vond ik het al fantastisch om in Veendam 1 te spelen. Zelf spelen in het geelzwarte keurkorps waar ik als klein jochie al naar stond te kijken. Dieptepunten heb ik niet meegemaakt, behalve dan de manier waarop ik weg ben gegaan.’

Veendam-Fortuna Vlaardingen (1) Veendam-Fortuna Vlaardingen (2) Veendam-Fortuna Vlaardingen (3)

Veendam-Fortuna Vlaardingen. Maar liefst 12.000 enthousiastelingen zijn op 26 juni 1968 aan De Langeleegte. Ze zien dat Hemmo Kerkhof en Bé Kuiper (penalty) Veendam naar de 1e divisie schieten. Het wordt 2-1 voor de geelzwarten.

Voetbalcirkel

‘Bij WVV ben ik een paar jaar geleden gestopt. Als laatste was ik daar penningmeester. Toen ik daar als speler stopte heb ik de trainerscursus gevolgd. Werd ik achtereenvolgens trainer bij Veelerveen, Muntendam, Neptunia, weer Muntendam en Veelerveen. Bij Muntendam sloot ik uiteindelijk mijn trainerscarrière af. Ik was inmiddels een jaar of 50 en vond de generatiekloof te groot worden. Hoewel onze tijd een heel andere tijd was dan nu, bemerkte ik dat de spelers er niet alles meer voor over hadden. In tegenstelling tot wij toentertijd. Ik ben van mening dat jeugdige talenten bij hun eigen club moeten rijpen. Wel centrale trainingen, maar je moet niet al heel vroeg het fundament onder de jeugdopleiding bij clubs weghalen. Zet er wel goede begeleiding op. Ze hebben het steeds over de neergang van ons voetbal. Dank je de koekoek. Onttrek jonge pareltjes niet te vroeg aan hun eigen vereniging. Doe je dat wel, dan zakt de rest in en haakt af. Waardoor de hele club afglijdt. Laat die jonge gasten lekker in hun eigen sociale omgeving. Dan gedijen ze het beste. Pa en moe moeten de dollartekens in hun ogen maar even negeren. Want laten we wel zijn: talent is aangeboren. Je kunt bijleren, maar voor 80 procent heb je het meegekregen. Dit is mijn algemene visie over het betaald voetbal. Ik heb veel plezier beleefd aan het trainerschap, zelf veel geleerd maar ook veel kennis kunnen overdragen. Totdat ik bij WVV in het bestuur belandde. Zo was het voetbalcirkeltje voor mij rond.’

Veendam-Helmondia’55

Veendam-Helmondia’55. Veendam trekt op 2 oktober 1966 met 3-1 aan het langste eind. 3500 mensen zien Specken, La Crois en Nienhuis voor de Veenkolonialen scoren.

De Graafschap-Veendam

De Graafschap-Veendam. Op 13 maart 1966 spelen de Veendammers in Doetinchem met 1-1 gelijk. Bé Kuiper neemt het doelpunt van de geelzwarten voor z’n rekening. In de 2e divisie eindigt Veendam in dit seizoen op plaats 6 met 30 punten uit 28 wedstrijden. De Graafschap wordt tweede achter kampioen Vitesse.

Volgende maand deel 10 van het verhaal van Piet van Dam over het faillissement van SC Veendam en meer.

Een gedenkwaardige middag

04-04-2018

The day after the night before. In dit geval na de middag van gisteren (3 april 2018). Een indrukwekkende boekpresentatie in het legendarische stadion aan De Langeleegte. Hoe een stuk Veenkoloniale voetbalhistorie daar samen kwam. Zelfs aan hen die niet meer onder zijn, werd gedacht. Met als absoluut hoogtepunt het groteske eresaluut van Leo Beenhakker aan de vorig jaar overleden 'Mister Veendam' Henk Nienhuis. De koude rillingen lopen me nog over de rug als ik hier aan terugdenk.

Het boek 'De Langeleegte huilt' is vanaf 3 april 2018 overal te koop. Bij o.a. de Primera en Bruna in Veendam, via uitgeverij Aspekt en verder overal te bestellen op internet.

Zie ook RTV Noord (1), RTV Noord (2) en Parkstadveendam.

Boekpresentatie groep

Overhandiging eerste exemplaar aan Leo Beenhakker