Juni 2024 (deel 2)

26-05-2024

Veendam 1894 maakt geen fout bij al gedegradeerde Mamio: 2-5

De geelzwarten deden gisteravond (14 mei 2024) goede zaken om de nacompetitie voor degradatie in de derde klasse C te ontlopen. Het inhaalduel tegen het al gedegradeerde Mamio werd met 2-5 gewonnen. Daarmee nestelt de ploeg van interim-trainer Armand MacAndrew zich steviger op de veilige negende plaats op de ranglijst.

Het jonge Veendammer team heeft met nog twee wedstrijden te gaan een marge van vier punten op naaste concurrent HFC’15 en zes op Onstwedder Boys. Om alles in eigen hand te houden is één overwinning in de resterende duels tegen Knickerbockers uit (zaterdag 18 mei) en Loppersum thuis (zaterdag 25 mei) al voldoende om in de derde klasse te blijven voetballen. Maar in deze spannendste klasse van Nederland, waar nog zes clubs strijden om de titel, is gebleken dat alles mogelijk is. En als de geelzwarten niet een paar keer door de ondergrens waren gegaan, hadden ze bij wijze van spreken ook nog tot het laatst mee kunnen doen om de titel. Zo dicht ligt alles bij elkaar in deze klasse. Maar ‘als’ telt niet. Nu moet het zich nog maar zien te handhaven. De voortekenen daarvoor lijken echter gunstig. Zeker na de zege van gisteravond. Naaste concurrent HFC’15 moet nog naar Loppersum en speelt thuis tegen Lycurgus. En Onstwedder Boys treedt thuis aan tegen Be Quick 1887 en reist af naar titelkandidaat Zuidhorn. Dus in deze klasse waar iedereen van iedereen kan winnen is nog veel mogelijk.

Zaterdag derde klasse C stand

De zaterdag derde klasse C is de spannendste klasse van heel Nederland. In deze competitie kan iedereen van iedereen winnen. Hoewel de Veendammers er na de winst op Mamio goed voorstaan, is er nog van alles mogelijk. (Foto Hollandsevelden.nl)

Maar de Veendammers kunnen zich nog niet rijk rekenen omdat de laatste twee winstpartijen tot stand kwamen tegen clubs die in de laatste periode niet top presteren. Om het maar eens netjes te zeggen. Mamio behaalde in de laatste zes wedstrijden zelfs geen enkele punt en heeft daarin een doelsaldo van 6-34. Dit zegt denk ik genoeg. Maar juist in zulke wedstrijden moet je in staat zijn om geen fout te maken. Voor een elftal als Veendam 1894, dat al het hele seizoen moeite met scoren heeft, is het erg prettig om in de laatste twee confrontaties maar liefst negen keer het netje te laten bollen. Het lijkt erop alsof de Oost-Groningers bijtijds door hebben dat het een tandje moet bijschakelen om in deze sterke derde klasse te kunnen blijven uitkomen. Het commitment om tot wekelijkse topprestaties te kunnen komen lijkt er te zijn. De urgentie en noodzaak om iedere week minstens honderd procent te geven lijkt door te dringen. Het besef dat je het met een beetje vrijblijvend gebal het niet redt. Maar hoe stabiel is de focus en wat is het ambitieniveau van deze selectie? De komende twee wedstrijden zal al veel duidelijk worden.

Mamio - Veendam 1894

De focus was er tegen het al gedegradeerde Mamio zeker na rust. (Foto Harm Hensens)

Op Sportpark De Parrel in Paddepoel tegen Mamio deden de Veendammers in ieder geval wat ze moesten doen: winnen. Het maakte in die zin geen fout. De thuiswedstrijd was in een gelijkspel geëindigd (1-1). Thom Wevers zette de Parkstedelingen op voorsprong. Door een eigen doelpunt van Jeremy van Dijk kwam Mamio op gelijke hoogte. Deze 1-1 was tevens de ruststand. Na de pauze zorgde Dinand de Jonge opnieuw voor een Veendammer voorsprong. Robin Mik maakte de 1-3 en Jeremy van Dijk tekende uit een strafschop de 1-4 aan. Uit een directe vrije trap deed de thuisclub nog iets terug: 2-4. Maar het was Björn Hartsema die met zijn treffer de eindstand van 2-5 op het scorebord bracht.

Met dank aan de info van teammanager Harm Hensens.

Het komt voor Veendam 1894 aan op de laatste speeldag na verlies bij TKB

Veendam 1894 wist vanmiddag tegen een verdedigend TKB op een knollenveld geen resultaat af te dwingen. Het verloor met minimaal verschil: 1-0. Een gemiste strafschop in de eerste helft betekende dat de Veenkolonialen vol in de achtervolging moesten. Omdat de concurrentie HFC’15 en Onstwedder Boys wél de volle buit pakten, moeten de geelzwarten volgende week winnen van Loppersum om zo op eigen kracht rechtstreeks veilig te zijn. Aan de eigen Langeleegte moet het elftal van interim-trainer Armand MacAndrew nog één keer vol aan de bak.

Owen de Bruijn

De geblesseerde eerste elftalspeler/verzorger van Veendam 1894 Owen de Bruijn overziet vanuit de bierdug-out de in deplorabele staat verkerende grasmat in de stad-Groningen. (Foto Klaas Fleurke)

De accommodatie ‘TKBello’ van studentenvoetbalvereniging G.S.V.V. The Knickerbockers tegenover Sportcentrum ACLO in Groningen ademt op een zonnige en warme zaterdagmiddag van 18 mei 2024 een en al gezelligheid. Het is als uw verslaggever arriveert er al een drukte van belang – wat wil je ook met 18 heren en 9 dames elftallen in de competitie – en het bier vloeit een uur voor de wedstrijd van half drie, TKB-1 – Veendam 1894-1, al rijkelijk. Er gonst een plezierig soort geroezemoes. Het gerstenat kan buiten gedronken worden. De geesten zijn rijp voor een aangenaam Pinksterweekend. Het zindert en zoemt op het studentikoze sportcomplex, waar respect hoog in het vaandel staat. Een sfeertekening als uit de roman van Oek de Jong met als titel ‘Opwaaiende zomerjurken’. De geur van fastfood, zonnebrandcrème en verschrompeld bier teistert het reukorgaan en in de lucht vibreert een opgewonden spanning. De wedstrijd voorafgaand aan de krachtmeting tussen de thuisclub en de gasten uit de Parkstad loopt uit. Terwijl de Veendammer spelers klaar zijn om met de warming up te beginnen, moeten ze wachten tot het duel op het hoofdveld afgelopen is. Het aanvangstijdstip zal zeker niet gehaald worden, zoveel werd wel snel duidelijk. Geheel in de stijl en traditie van het studentenleven. Maak je vooral niet te druk. Nou is er wel een reden voor de heren voetballers om zich druk om te maken. Dat is de staat van het eerder genoemde hoofdveld. Door de weinige regen van de laatste tijd is het veld kurkdroog en lang geleden voor het laatst gemaaid. De belijning is gedaan door iemand die tijdens het kalken te diep in het (bier)glas heeft gekeken. De grasmat kan de benaming hoofdveld met alle respect niet dragen. Ik bespreek dit aspect met twee leden van de arbitrage. Het zal voor assistent-scheidsrechter Jan Brongers, die namens de Veendammers de vlag ter hand zal nemen, nog een hele toer worden om zijn enkels niet te verstuiken op het kuilige en hobbelige veld. Jan die speciaal uit Sneek is overgekomen voor deze wedstrijd zal tijdens de wedstrijd een pet dragen. Om de zon op afstand te houden. Arbiter van dienst Johan Doornbosch – uit het schone Rolde – instrueert z’n secondanten. ‘Consequent vlaggen Jan!, haha’. Namens TKB is er iemand aangesteld als vlaggenist uit een lager elftal die de eerste elftalspelers niet eens bij naam kent. Hoewel de sfeer op het voetbalcomplex getypeerd kan worden als ongedwongen en losjes, staat er bij de confrontatie vanmiddag nog heel wat op het spel. TKB kan nog een rol spelen in de laatste periode en een hoge eindpositie bereiken op de ranglijst. En de Veendammers zijn bij winst zeker van rechtstreekse klassenbehoud. Dus het aanwezige publiek ging er maar eens goed voor staan. Een wedstrijd waar wat op het spel stond en bol stond van de belangen.

Armand MacAndrew

Interim-hoofdtrainer Armand MacAndrew, gepokt en gemazeld als profvoetballer bij BV Veendam, instrueert zijn manschappen voor aanvang van de wedstrijd. Teammanager Harm Hensens (links), die eveneens zijn sporen in het betaald voetbal op zelfs het hoogste niveau heeft verdiend, luistert geconcentreerd mee. Kan klassenbehoud vanmiddag worden afgedwongen? (Foto Klaas Fleurke)

De beginfase was voor de formatie van interim-trainer Armand MacAndrew. De Veendammers drongen aan en dwongen een vrije trap en hoekschop af. Toch kreeg TKB de eerste kans. Een kopbal die naast het doel van Thijs Graver verdween. Ik hoorde Thijs roepen: ‘Wat een lastig zonnetje!’. Zou de Veendammer doelman geen pet in z’n keepersuitrusting hebben? TKB liet Veendam het spel maken. Het zakte in en loerde op de omschakeling. Daar hadden de Veenkolonialen het best moeilijk mee. Het kon maar geen grip op het middenveld krijgen en als de voorwaartsen van het in korenblauw gestoken TKB aan het werk werden gezet, werd het al gauw dreigend. De defensie van de gasten beleefde een lastige middag. Niet dat ze heel veel weggaven, maar het oogde niet solide genoeg. Met name centrumverdediger Nick Pepping speelde een moeizame wedstrijd. Een foutieve inspeelpass van hem na een kwartier leidde de 1-0 in van TKB. Luuk Janssen kon vrij aanleggen, er was van de geelzwarten geen druk op de bal, en schoot de bal met een geplaatste schuiver in de verre hoek. Veendam 1894-doelman Thijs Graver was kansloos. Na deze achterstand namen de Parkstedelingen het initiatief over. Het ging nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker. Vooral als linkeraanvaller Dinand de Jonge aan het werk werd gezet, ontstond er iets van dreiging. In de 25ste minuut werd de lichtvoetige en bedrijvige jeugdige aanvaller in de zestien onreglementair gevloerd en wees scheidsrechter Doornbosch resoluut naar de stip. Veendam 1894 kreeg daarmee dé kans om langszij te komen. Maar aanvoerder Jeremy van Dijk kon deze kans niet verzilveren. De betrouwbare TKB-doelman Sietse Vissers wist de elfmetertrap knap te keren en zou z’n doel deze middag verder schoon houden. Na een half uur spelen was het wederom Dinand de Jonge die nog het dichtst bij de gelijkmaker was. Zijn schot vanuit een moeilijke positie in het strafschopgebied ging rakelings naast. Daarmee waren de grote kansen voor de Veendammers opgedroogd. Interim-trainer Armand MacAndrew greep in en haalde linkerverdediger Thom Wevers naar de kant. Max Drewes kwam hem vervangen en ging rechtsback spelen. Yorick Zuur verhuisde naar de linkerpositie. Tijdens en na het wisselen waren er een paar kansjes voor de thuisclub. Han van Dijk verzuimde om de genadeklap uit te delen.

Jeremy van Dijk

Veendam 1894-aanvoerder Jeremy van Dijk moest vanaf de elfmeterstip in TKB-doelman Sietse Vissers zijn meerdere erkennen. (Foto Klaas Fleurke)

Na rust gingen de geelzwarten door met het zoeken naar openingen in de hechte defensie van de stad-Groningers. Veendam 1894 bleef aandringen zonder echt gevaarlijk te worden. Steeds zat er ergens een voet of ander lichaamsdeel van de korenblauwhemden tussen. In de sportieve wedstrijd die door de onpartijdige Johan Doornbosch met overtuiging werd geleid, voelde je aankomen dat TKB de minimale voorsprong te vuur en te zwaard zou verdedigen en dat de Veenkolonialen steeds wanhopiger werden omdat die opening maar niet gevonden kon worden. De eindpass was ook steeds net niet goed genoeg. Ook lieten de Veendammers in de persoonlijke duels zich nogal eens aftroeven. In de counter en bij standaardsituaties was TKB gevaarlijker. De Oost-Groningers konden die grote kans maar niet creëren en het hing in de lucht dat de 2-0 eerder zou vallen dan de 1-1. Die verdubbeling van de voorsprong kwam er niet omdat Thijs Graver zijn team in de wedstrijd hield met een paar knappe reddingen. En omdat Han van Dijk een keer de paal raakte en de lat. Robin Mik kwam voor Nick Nijboer binnen de lijnen. Maar ook hij kon het verschil niet maken. Op het laatst kwam Björn Hartsema nog in het veld voor Ryan de Bruijn, maar hij kon afgezien van een kopbal – net over – als diepste spits de gelijkmaker ook niet afdwingen. Zodoende bleef het bij een magere 1-0 overwinning voor TKB.

Omdat de concurrentie won moeten de Veendammers volgende week thuis in de laatste competitieronde tegen Loppersum winnen om derdeklasser te blijven. Het staat met één punt voorsprong net boven de nacompetitiestreep. Hoe keek kort na de wedstrijd interim-trainer Armand MacAndrew terug op deze verliespartij? Was hij als oud-profvoetballer en verdediger van professie niet geschrokken van zijn verdedigers vanmiddag? In zijn reactie is hij opmerkelijk mild voor zijn spelers en hoopvol gestemd voor de allesbeslissende wedstrijd van volgende week.

Armand: ‘Hoe ik hier nu sta? Tja, ik had er iets meer van verwacht. Er zat zeker meer in. Dus ben ik teleurgesteld. We hadden deze wedstrijd echt niet hoeven verliezen. Ik vond de tegenstander niet heel bijzonder. Wij bijna niks creëren? Nou, we hebben een penalty gemist. Om maar iets te noemen. Dat is een hele grote kans. Dus je zit voortdurend tegen die 1-0 aan te hikken. Kijk, zij waren heel defensief hè. Zij in de omschakeling gevaarlijk? Wij nemen natuurlijk risico’s. Een paar dode spelmomenten. Dus nadat wij meer risico zijn gaan nemen. Daarvoor vond ik het van hun kant ook maar matig. Een gelijkspel had er zeker ingezeten. Nee, deze hadden we zeker niet hoeven verliezen. Absoluut niet. Wat ik van mijn verdedigers vond? Kijk, de verdedigers moeten meer geholpen worden door onze middenvelders. Dat vond ik meer het probleem. Tweede ballen, ballen naar hun spitsen eruit halen. In eerste instantie meelopen met je middenvelders. Kijk, als verdedigers moeten kiezen, dan kunnen ze niet heel kort zitten. Als op een gegeven moment je middenvelders slordig zijn in hun man dekken, dan laat je je verdedigers de keuze. Uiteraard doe je het als team. Je moet elkaar helpen. Natuurlijk laten we teveel ballen stuiteren. Dat moet je als verdediger nooit doen. Je kunt dan niet direct koppen. En dan kom je meer onder druk te staan. Dat vond ik wel een minpuntje. Met wat voor gevoel ik hier nu wegga? Er is absoluut nog niks verloren. Ik ga er vanuit dat we die laatste thuiswedstrijd gewoon pakken. En dan is er niet zoveel aan de hand. Kijk, in deze ploeg zit heel veel voetbal. Het veld is hier zeker niet in ons voordeel geweest. Wij hebben voetballende jongens. Daar moeten we het van hebben. Op dit veld willen koeien nog niet eens grazen. Dit is echt dramatisch. Op zo’n veld valt bijna niet te voetballen.

Veendam 1894 - TKB

Armand MacAndrew over het hoge gras op het hoofdveld van TKB: ‘Op zo’n veld valt bijna niet te voetballen.’ (Foto Klaas Fleurke)

Waarom ik Thom er uithaalde? Ik vond zeker in de beginfase dat we aan de linkerkant in de problemen kwamen. Doorschuiven, doordekken op het middenveld. Een buitenspeler in je rug vrijlaten. Ik vond hem in z’n keuzes wat ongelukkig. Nick Pepping ook ongelukkig in z’n spel? Meerdere keren balverlies? Nogmaals, keuzes. Wie pak ik dan op? Er werden meerdere keren verkeerde keuzes gemaakt. Waar stap ik wel of niet op uit? En welke lijn loop ik eerst dicht? Die penalty van ons was niet goed genomen. Dat maakte het voor niet gemakkelijker. Dan blijf je tegen die 1-0 aanhikken. Dan loopt die wedstrijd anders. Klopt, dan kunnen zij in de counter gevaarlijk worden. In ons niet al te snelle centrum ben je dan kwetsbaar. Maar ondanks dat vond ik ze – afgezien van een paar momenten – niet echt gevaarlijk. In de rust heb ik gezegd dat ik het verdedigend best aardig vond staan. Er werd goed meegelopen met de tegenstanders. We gaven tot dat moment niet echt grote kansen weg. Tja, die goal tegen is dan even een persoonlijke fout. Maar voor de rest vond ik dat het redelijk stond. Dus ja, voor nu even een rotgevoel. Inderdaad, we stonden er goed voor en nu is op de laatste wedstrijddag nog van alles mogelijk. Het is natuurlijk wel een wedstrijd die je graag wilt spelen. Het gaat wel ergens om. En we spelen op een beter veld aan De Langeleegte. Ik ga ervan uit dat onze doelpuntenmachine weer op gang komt. Ik denk dat we die wedstrijd gewoon kunnen winnen. Inderdaad, op de laatste wedstrijddag wordt het allemaal beslist. We gaan er absoluut voor om klassenbehoud te bewerkstelligen.’

Eind goed, al goed voor Veendam 1894: klassenbehoud na 6-0 overwinning op SC Loppersum

De geelzwarten spelen volgend seizoen wederom in de derde klasse zaterdag. In de spannendste klasse van Nederland, ook wel de Netflix-klasse 3 C genoemd, was de formatie van trainer/coach Armand MacAndrew met 6-0 duidelijk te sterk voor een al uitgespeeld SC Loppersum. Voor de Lopsters stond er niets meer op het spel, voor de Veendammers des te meer. Wilden ze zich op eigen kracht veilig spelen in de klasse waar iedereen van iedereen kan winnen, dan moest er op een broeierige 25ste mei van het jaar 2024 aan de eigen Langeleegte gewonnen worden. Om in ieder geval niet afhankelijk te zijn van wat de concurrentie, vooral HFC’15, zou doen.

Het elftal dat driekwart van het voetbaljaar onder leiding stond van hoofdtrainer Anne Semplonius en teammanagers René Smit en Mehmet Katircioglu, liet er onder de nieuwe technisch verantwoordelijken trainer/coach Armand MacAndrew, assistent-trainer Robert Ritsema en de teammanagers Harm Hensens en Koen Kort geen twijfel over bestaan dat het minimaal thuishoort in de derde klasse. Met een bevrijdende goal vlak voor rust gaf spits Winston de Jonge het startsein voor een galavoorstelling in de tweede helft. Daarin vielen de doelpunten als rijpe onweersregendruppels. Alles viel deze middag goed op het kort gemaaide gras in het Henk Nienhuis Stadion aan de altijd gezellige Langeleegte. Een kleine 200 toeschouwers wilden met eigen ogen wel eens zien hoe het jonge team zich zou manifesteren in een soort van do or die-wedstrijd. Hoofdtrainer Armand MacAndrew, die voor deze wedstrijd al had besloten dat hij in ieder geval ook volgend seizoen trainer/coach van deze Veendammer selectie zou zijn, maakte een gewaagde keuze door onder-17-speler Melvin Tehubjuluw als rechteraanvaller zijn basisdebuut te laten maken. Deze gedurfde voorkeur betaalde zich dubbel en dwars uit. Het betekende dat hij twee andere basisspelers moest teleurstellen. Zij begonnen op de bank.

Veendam 1894 - SC Loppersum

Met de bevrijdende 1-0 gaf spits Winston de Jonge de wedstrijd een beslissende wending. Zijn broer Dinand juicht en zal kort na rust de 2-0 maken. (Foto Klaas Fleurke)

De scheidsrechter van dienst deze middag is een bekende in het sportwereldje. Jakob Klompien was een paar maanden geleden nog te zien in een uitzending van Noord Scoort van RTV Noord. Niiwino Geertsema was als redacteur/presentator een dag met Klompien op stap. Uit de reportage blijkt dat Jakob Klompien de redder was van basketbalclub Donar en dat hij rvc-lid is geweest bij voetbalclub Telstar en tegenwoordig voorzitter van de rvc bij FC Groningen is. Daarnaast fluit hij. Op de vraag in het item waarom hij het scheidsrechteren zo leuk vindt, volgt een mooi antwoord. ‘Wat is er leuker dan 22 testosteronbommen een beetje in het gareel te houden en je doet zo toch een beetje aan crisismanagement.’ Het leidinggeven zit hem zogezegd in het bloed. In de wedstrijd aan De Langeleegte had Jakob Klompien geen centje pijn.

In de eerste helft merkte je dat er voor de Veendammers veel op het spel stond. Er moest gewonnen worden. Hoe ga je met deze druk om en wat doet dat met een zeer jeugdige Melvin? Veendam 1894 was in een eerste helft die gekwalificeerd kan worden als rommelig en slordig desondanks de bovenliggende partij. Het was voetballend dominant zonder echt gevaarlijk te worden. De onzorgvuldigheid aan de kant van de Veenkolonialen zorgde ervoor dat Loppersum een aantal keren gevaarlijk voor het doel van invalkeeper Robert Ritsema kon verschijnen. Olav Sleurink en Diederik Dijk kregen namens de gasten kansen. Het was voor de geelzwarten oppassen voor de gevaarlijke break-out. Toch nam de thuisclub bijna de leiding. Rond de 40ste minuut kreeg het een corner waaruit aanvoerder Jeremy van Dijk bijna de 1-0 kon binnentikken. De scrimmage daarna leverde niets op. Daarna was het spits Winston de Jonge die van zich deed spreken. Hij dreigde van net buiten de zestien een paar keer om te schieten en haalde daarna vol uit. De bal verdween scherp langs de paal. Loppersum-doelman Marvin Hoeksema moest het antwoord schuldig blijven. Deze 1-0 op slag van rust werkte als een soort bevrijding. Het was een cruciaal moment om op voorsprong te komen. Het viel allemaal eens goed voor de Parkstad-elf.

Dick Lukkien

Ook de succesvolle Veendammer oefenmeester en oud-profvoetballer van de geelzwarten Dick Lukkien (links) was nieuwsgierig naar de verrichtingen van de jeugdige selectie van Veendam 1894. (Foto Klaas Fleurke)

Na rust bleven Thom Wevers en Ryan de Bruijn achter in de kleedkamer. Max Drewes en Robin Mik waren de vervangers. Met die minimale voorsprong op zak gingen de Parkstedelingen in de hoogste versnelling op zoek naar een verdubbeling. De pass van Jeremy van Dijk vijf minuten na de pauze was even briljant als op maat. Zijn dieptepassing is soms als fluweel. Met veel gevoel kan hij de bal bij een aanvaller op de stropdas leggen. Linkeraanvaller Dinand de Jonge was er als een duveltje uit een doosje bij om de bal uiterst subtiel langs de gastenkeeper te schieten. Nog een minuut later stond het al 3-0 door een wonderschone goal, een aantal prachtige en onnavolgbare passeeracties in de zestien, van supertalent Melvin Tehubjuluw. Het talent spat van hem af. Hier gaat Veendam 1894 nog heel veel plezier aan beleven. Als er nog sprake was van serieuze tegenstand van de Lopsters dan was het met deze 3-0 definitief gebroken. De Veendammers konden frank en vrij combineren en toonden met enkele geoliede aanvallen aan dat in deze selectie heel veel voetballend vermogen zit. Nick Nijboer, onder-17-speler Mark Wijnsema en Nick Pepping kwamen daarna als invallers in het veld. Die laatste schoot met links een vrije trap in één streep langs een vergeefs duikende Marvin Hoeksema. Winston de Jonge en Ramon de Jong tilden de stand uiteindelijk met een paar goede doelpunten naar 6-0. Het aanwezige publiek, waaronder de Veendammer succestrainer Dick Lukkien bij FC Groningen (hij promoveerde kortgeleden rechtstreeks naar de eredivisie), genoot met volle teugen van de ontketende Veenkolonialen. Veendam 1894-invaldoelman Robert Ritsema, hij verving een van een operatie herstellende Thijs Graver, hield zeer soeverein de nul bij de thuisclub. En aanvoerder Rik Buikema bij de gasten nam met bloemen afscheid.

Publiek De Langeleegte

Het publiek genoot in de tweede helft met volle teugen van een ontketend Veendam 1894. (Foto Klaas Fleurke)

De selectie van Veendam 1894 kan door dit goede resultaat alvast vooruitkijken. Op de ranglijst eindigt het team als 8ste met maar liefst 37 punten uit 26 wedstrijden. Het gaat Loppersum zelfs op doelsaldo voorbij. Met zoveel punten was je in iedere andere competitie geheid bij de eerste vijf geëindigd. Maar na enkele angstige weken waarin nacompetitie om degradatie dreigde, sluiten de Veendammers positief af. Zelfs het tweede team voetbalde tegen Loppersum-2 voorafgaand aan de standaardelftallen een prima wedstrijd. Door de ruime winst met 6-2 heeft het elftal van trainer Vincent van Calker de nacompetitie om promotie zelfs bereikt. Het dagdromen kan alvast beginnen. De ambitie opnieuw bekeken worden. Eind goed, al goed, zullen we maar zeggen.

Ik vraag Melvin Tehubjuluw staand onder de hoofdtribune naar zijn gevoel na deze wedstrijd. We schuilen voor de regenbui. Terwijl zijn ontdekker oud-Veendamprof Jan Lubben naast ons trots meeluistert. Melvin: ‘Ik was er heel blij mee dat ik in de basis mocht beginnen vandaag. Mijn basisdebuut in het eerste en dan mag ik ook nog een goal maken. Dat is helemaal mooi. Of ik mijn prachtige doelpunt kan beschrijven? Klopt, het was de 3-0. Of het talent er vanaf spat? Ik denk het. Op een gegeven moment ging ik naar binnen in de zestien. Ik ga op mijn man af en doe een “Ronaldootje” of hoe je het ook noemt. En schiet de bal vervolgens in de verre hoek. Het ging allemaal een beetje snel. Kan het me niet allemaal precies meer herinneren. Ja, heel mooi dat het na mijn doelpunt definitief gespeeld was. Dat je zo een bepalende factor mag zijn in zo’n belangrijke wedstrijd. Ja, dit smaakt naar meer. Dat hoop ik. Ja, natuurlijk wil ik graag vaker in het eerste spelen. We kijken wel wat er allemaal gebeurt de komende weken. Jazeker ga ik straks met een lekker gevoel op vakantie. We zijn met jongens onder-17 twee keer net geen kampioen geworden. Maar we hebben het wel boven verwachting goed gedaan. Ja, Jan Lubben heeft mijn talent ontdekt. Gelukkig heb ik dat vandaag vooral met dat doelpunt kunnen laten zien.’

Melvin Tehubjuluw

Jeugdspeler Melvin Tehubjuluw, op de foto duellerend met zijn tegenstander in het strafschopgebied, kon een bepalende factor zijn in de belangrijke wedstrijd tegen SC Loppersum. (Foto Klaas Fleurke)

Hoe keek hoofdtrainer Armand MacAndrew terug op deze allesbeslissende wedstrijd. Ik feliciteer hem omdat er op eigen kracht klassenbehoud is bereikt. Ga er maar aanstaan. Handhaving in zaterdag 3 C. De spannendste klasse in heel Nederland. Armand: ‘Ja, toen ik deze klus kreeg, had ik dat direct al in de gaten. Ik heb alle uitslagen bekeken. Wie tegen wie en noem maar op. Dat viel me gelijk op. Letterlijk kan iedereen van iedereen winnen. Daarom dacht ik al: als je net even iets anders doet dan de rest, dan zijn er mogelijkheden. We waren in de eerste helft inderdaad te onrustig en slordig aan de bal. Veel balverlies. Ja, absoluut was die goal van Winston vlak voor rust bevrijdend. Ik had aangegeven dat we binnen het kwartier op die 1-0 moesten komen. Dan breek je ze. En dan kun je uitlopen naar een grotere score. Zoals ik voorspelde. Ik was ervan overtuigd dat we dan zouden uitlopen naar 4 of 5 nul. Kijk, zij hoeven niet zo nodig. Ik was bang dat ze achterover zouden gaan hangen. Er was een plan als zij voor de goal zouden gaan liggen. Daarom was ik zo blij met die 1-0. Het klopt dat ze na die vlotte 2-0 en 3-0 geknakt waren. Daarna konden we het gemakkelijk uit voetballen. Jeugdspeler Melvin laten debuteren in de basis? Hier loopt zoveel talent rond. Je kijkt je ogen uit. Dat is echt smullen. Melvin en Mark hebben vaker met ons meegetraind. Deze week hebben de tweedejaars onder-17 nog met ons meegetraind. Die jongens kunnen prima mee. Kijk ook naar onder-15. Er loopt zoveel rond. Plus de spelers die je zelf natuurlijk al bij het eerste hebt. Zie Robin Mik hoe hij in de tweede helft inviel. Daarmee kregen we veel meer dreiging. Er zit sowieso heel veel voetbal in deze ploeg. Absoluut. Of ik voor één of twee jaar heb getekend. De details moeten we nog uitwerken. In ieder geval één jaar. De rest moeten we nog even zien. Maar ik heb er heel veel zin in. Ik liet het ook niet afhangen van het resultaat van vanmiddag. Ik doe het omdat ik het zie zitten. Deze periode was tekort om dingen aan te passen. Ja, ik heb een paar andere accenten gelegd. Wat anders moest was de kwetsbaarheid achterin. De tegenstander kon te gemakkelijk tot kansen komen. Dan staat het bij ons niet goed. Een tegenstander kan dat afstraffen. Dat wilde ik corrigeren. Op zich kan je dat gemakkelijk oplossen. En ik wilde meer dreiging naar voren. Meer goals maken. Meer overlappende linies. Middenvelders die erover gaan. Oplossingen naar voren. Tegenstanders eerst achteruit dwingen. Vandaaruit spitsen aanspelen. Kijk maar hoeveel goals we in deze periode hebben gemaakt. En dat was toch het probleem voordat ik kwam. Nou wil ik niet zeggen dat dat aan mij ligt hoor, haha. Het is wel opvallend. Nee, ik wilde het niet laten afhangen van het resultaat bij HFC’15. Het moest vandaag met overtuiging gebeuren. Met minimaal 4-0. De trainer is dus hartstikke tevreden.’

Daarna gaat Armand MacAndrew naar zijn feestende selectie in de kleedkamer. Ik roep hem nog na: ‘Tot volgend seizoen!’

Resultaten seizoen 2023-2024:

Oefenwedstrijden:

 • Veendam 1894 – SV Bedum (tweedeklasser) 1-4
 • Veendam 1894 – Hoogezand (eersteklasser) 3-1
 • Parkstadtoernooi met deelname van DWZ (3-0), Meeden (1-0), Bareveld (1-0) en Wildervank (1-0): winnaar!
 • Veendam 1894 – Groen Geel (derdeklasser) 3-2

Beker:

 • Meeden (vijfdeklasser) – Veendam 1894 1-4
 • Veendam 1894 – Borger (vierdeklasser) 1-1
 • Veendam 1894 – Tynaarlo (vijfdeklasser) 6-1

Competitieuitslagen Veendam 1894 seizoen 2023-2024 in de derde klasse C zaterdag:

 • 23/9 Be Quick 1887 – Veendam 1894 1-1
 • 30/9 Veendam 1894 – Zuidhorn 1-1
 • 7/10 Groen Geel – Veendam 1894 0-2
 • 14/10 Veendam 1894 – Aduard 2000 0-4
 • 28/10 WVV – Veendam 1894 1-1
 • 4/11 Veendam 1894 – HFC ’15 2-0
 • 11/11 Lycurgus – Veendam 1894 1-1
 • 18/11 Veendam 1894 – Helpman 0-3
 • 21/11 Zuidlaren – Veendam 1894 2-2
 • 2/12 Veendam 1894 – Mamio 1-1
 • 9/12 Onstwedder Boys – Veendam 1894 5-2
 • 17/2 Loppersum – Veendam 1894 0-2
 • 27/1 Veendam 1894 – The Knickerbockers2-0
 • 3/2 Veendam 1894 – Be Quick 1887 2-1
 • 10/3 Zuidhorn – Veendam 1894 1-1
 • 2/3 Veendam 1894 – Groen Geel 2-1
 • 9/3 Aduard 2000 – Veendam 1894 3-0
 • 16/3 Veendam 1894 – WVV 1-1
 • 23/3 HFC’15 – Veendam 1894 1-1
 • 6/4 Veendam 1894 – Lycurgus 0-2
 • 13/4 Helpman – Veendam 1894 1-1
 • 20/4 Veendam 1894 – Zuidlaren 1-2
 • 4/5 Mamio – Veendam 1894 2-5
 • 11/5 Veendam 1894 – Onstwedder Boys 4-0
 • 18/5 The Knickerbockers – Veendam 18941-0
 • 25/5 Veendam 1894 – Loppersum 6-0

Veendam 1894 speelt z’n thuiswedstrijden om 15:00 uur in het Henk Nienhuis-Stadion aan De Langeleegte.

Meer info en fotomateriaal op Facebookpagina De Langeleegte huilt.