April 2024 (deel 2)

30-03-2024

Nieuwe tribunestoelen Henk Nienhuis Stadion worden geplaatst

Nadat de Noordtribune aan De Langeleegte helemaal ontdaan is van z’n oude stoeltjes, is er na een grote schoonmaak een begin gemaakt met het plaatsen van fonkelnieuwe zittingen. Als het een beetje meezit dan zal deze week de gehele Noordtribune voorzien zijn van spiksplinternieuwe stoelen. Vanzelfsprekend zal de naam Veendam prominent in beeld worden gebracht.

Renovatie Noordtribune

De renovatie op de Noordtribune is in volle gang. De D van Veendam is al duidelijk zichtbaar. (Foto Klaas Fleurke)

Daarna zal de hoofdtribune een make-over ondergaan, zodat voor de eerste interland van Oranje onder 19 op 20 maart om 19:00 uur alles weer spic en span is. De toeschouwers zal het dan wat betreft stadioncomfort aan niets meer ontbreken. Ook voor de rest zal voetbalvereniging Veendam 1894 in samenwerking met de KNVB en de gemeente cq Veendam Beweegt er alles aan willen doen om het de bezoekers van het prachtige Leer- en Sportpark volledig naar de zin te maken. De organisatie is in die zin, gezien de succesvolle interlands in november 2023, in vertrouwde handen.

Deze week op woensdag 6 maart 2024 tussen 15:00 en 18:00 uur kunnen liefhebbers van voetbalnostalgie gratis in het bezit komen van de oude tribunestoelen. Af te halen bij het Henk Nienhuis Stadion aan De Langeleegte. Wees er als voetbal-memorabiliaverzamelaar snel bij want hier geldt ook: op=op.

Data EK-kwalificatie interlands van Oranje onder 19 in het Henk Nienhuis Stadion aan De Langeleegte: Woensdag 20 maart om 19:00 uur: Oranje O-19 – Litouwen O-19 Zaterdag 23 maart om 13:00 uur: België O-19 – Litouwen O-19 Dinsdag 26 maart om 19:00 uur: Oranje O-19 – België O-19

Gratis kaarten zijn te bestellen via www.onsoranje.nl

Trouwens, voetbalvereniging Veendam 1894 kan altijd nog wel een aantal sponsoren gebruiken. Er is rondom het hoofdveld in het stadion zeker ruimte voor nog een paar sponsorborden of andere sponsoruitingen. Ik zou zeggen, meld u aan bij de voetbalclub.

Renovatie Noordtribune

Het zou nog een hele klus worden om alle stoeltjes op tijd gemonteerd te krijgen. (Foto Klaas Fleurke)

Stukje nostalgie verlaat De Langeleegte

Vanmiddag konden de oude tribunestoeltjes in het Henk Nienhuis Stadion aan De Langeleegte in Veendam gratis worden opgehaald. Veel liefhebbers van een stuk voetbalromantiek maakten er gretig gebruik van. Sommigen maakten de gang naar de legendarische Langeleegte al lang geleden bijvoorbeeld aan de hand van hun vader. Ze maakten de oude staantribune nog mee en de kleine hoofd(zit)tribune aan de zuidkant. In het eredivisietijdperk werden er noodtribunes bijgeplaatst en werd begonnen aan een volledig nieuw stadion met uitsluitend zitplaatsen. De naamgever van het huidige stadion, Henk Nienhuis, was er maar wat trots op. En hij niet alleen. In 1998 toen de voetbaltempel helemaal gereed was telde het 6300 zitplaatsen. Vanaf die tijd hebben heel veel voetballiefhebbers een (vaste) zitplaats gevonden op de nog twee overgebleven tribunes. Vandaag gingen vele mensen naar huis met zo’n oud stoeltje om het daar een nieuwe bestemming te geven. Een paar jeugdige voetbalfanaten gaan de zitplaatsen gebruiken in hun te bouwen hut. Anderen geven ze een mooi plekje in de tuin of schuur. Maar over het waarom ze de moeite nemen om een paar gedateerde en verweerde zitplaatsen mee te nemen, zijn het unaniem eens. Het is een stuk nostalgie en dat mag niet verloren gaan.

Stoeltje Langeleegte

Een stukje nostalgie verlaat De Langeleegte. Hoeveel mensen hebben op deze stoeltjes herinneringen opgedaan van legendarische voetballers en spraakmakende wedstrijden? (Foto Klaas Fleurke)

Over twee weken, als de eerste interland begint, hoopt en verwacht Veendam dat beide tribunes comfortabel een zitplaats uitzoeken. Samen met een kleine 2000 staanplaatsen heeft het Henk Nienhuis Stadion dan een capaciteit van een slordige 7000 toeschouwers. Waardoor er in de toekomst voorzien zijn van nieuwe zitjes. Dan kunnen zo’n 4800 voetballiefhebbers door veel mensen een sportwedstrijd kan worden gevolgd. En dit alles op het prachtige Sport- en Leerpark aan De Langeleegte waar alles in het teken staat van beweging. Veendam leeft en beweegt!

Stoeltje Langeleegte

Er zijn veel verhalen te vertellen bij het verwijderen van de zitplaatsen in het Henk Nienhuis Stadion. (Foto Klaas Fleurke)

Veel belangstelling voor wedstrijden Oranje onder 19

Met man en macht

Momenteel wordt er met man en macht gewerkt om het Henk Nienhuis Stadion aan De Langeleegte in Veendam in gereedheid te brengen voor de interlands van 20, 23 en 26 maart 2024. Gisteren zijn de gele stoeltjes gearriveerd en kunnen vandaag en morgen geplaatst worden. Niets wordt door de organisatie aan het toeval overgelaten. De grasmat zal er volgende week bijliggen om door een ringetje te halen. Ook de verlichting en geluidsinstallatie wordt meermaals getest voordat het voetbalspektakel volgende week losbarst. Naar verluidt zijn er voor de interlands van Oranje tegen Litouwen (woensdagavond 20 maart) en België (dinsdagavond 26 maart) respectievelijk al zo’n 2500 en 3000 kaarten aangeschaft. Dus voetballiefhebbers: wees er snel bij voor de gratis tickets.

Lichtmast Langeleegte

De verlichting in het roemrijke stadion wordt getest. (Foto Klaas Fleurke)

De laatste stoeltjes worden geplaatst in het Henk Nienhuis Stadion

De voorbereidingen voor de eerste EK-kwalificatie interlandwedstrijd van morgenavond (woensdag 20 maart aanvang 19:00 uur) tussen Oranje onder 19 en Litouwen onder 19 in het Henk Nienhuis Stadion aan De Langeleegte in Veendam zijn momenteel in volle gang. De laatste nieuwe stoeltjes worden gemonteerd zodat alle voetballiefhebbers straks een comfortabele zitplaats tot hun beschikking hebben. Ook de jeugdige internationals worden aan de heilige Langeleegte behoorlijk in de watten gelegd. Ze kunnen hun ongeëvenaarde voetbalkunsten vanaf morgen etaleren op een grasmat die erbij ligt als een biljartlaken.

De line-up aan de kant van het Nederlands elftal voorspelt veel voetbalplezier. De aanstormende talenten uit de jeugd van alle topclubs zoals Ajax, Feyenoord, AZ en PSV zijn de komende week te bewonderen. Wat dacht u bijvoorbeeld van PSV’er en supertalent Isaac Babadi die vorige week woensdag nog inviel in de Champions League-wedstrijd van PSV in Dortmund. Babadi van de iconische ‘Gelbe Wand’ in Dortmund naar de legendarisch ‘Langeleegte’ in Veendam. En wat dacht u van een regionaal talent als Thijmen Blokzijl van FC Groningen die ook bij de selectie zit. Genoeg redenen dus om een paar zeer interessante EK-kwalificatie interlands in de Parkstad te gaan bezoeken. Met andere woorden: aan de organisatie zal het niet liggen om er de komende drie interlands een waar voetbalspektakel van te maken. Het woord is nu aan de echte voetballiefhebbers!

Nieuwe Noordtribune Reclameborden interlandwedstrijd Preparatie grasmat Langeleegte

De naam Veendam prominent in gele kleuren in beeld gebracht. De Oranje-attributen staan klaar om aangebracht te worden voor de aanstaande interlandwedstrijden en de grasmat wordt minutieus geprepareerd. (Foto’s Klaas Fleurke)

De Langeleegte lacht

In 2017 vond ik “De Langeleegte huilt” een zeer passende titel voor mijn eerste voetbalboek over voormalig profclub SC/BV Veendam dat vijf jaar na het faillissement (2013) verscheen. Het paste volgens mij helemaal bij het gevoel wat bij mij en heel veel regionale voetballiefhebbers overheerste toen onze plaatselijke betaald voetbaltrots omviel. Of zoals een recensent destijds liet weten: ‘De Langeleegte beweent nog steeds z’n eigen ondergang…’. Vanzelfsprekend blijft het gemis en wordt er gemijmerd over hoe het eens was. De pijn dat onze SC/BV Veendam-helden in het geelzwart aan onze eigen legendarische Langeleegte in de hoogste voetbalprofdivisies nooit meer in het strijdperk komen, blijft. Dat litteken zal nooit helemaal genezen. Toch is het goed om ook vooruit te kijken, want het is zoals oud-Veendamprof Johan Derksen weleens opmerkt: ‘Van nostalgie kun je niet vreten.’ Of iets van gelijke strekking. En regeren is natuurlijk vooruitzien. Kijk wat er wel is en wat de toekomstmogelijkheden zijn. In november 2023 zagen we al een klein voorproefje en gisteravond 20 maart 2024 kreeg het al een vervolg aan de gerevitaliseerde Langeleegte. En wie weet wat er in de toekomst allemaal gaat gebeuren op sportief gebied in Veendam… Op hoeveel sportieve sterren kunnen we rekenen?

Hoofdtribune Oranje onder 19 Hoofdtribune Oranje onder 19

De hoofdtribune raakt al aardig vol tijdens de warming-up van Oranjes eerste EK-kwalificatieduel tegen hun leeftijdsgenoten van onder 19 uit Litouwen. (Foto’s Klaas Fleurke)

Gisteravond zag ik alleen maar blije mensen en lachende gezichten. Het was een topvoetbalavond. De omstandigheden werkten mee. Een voortreffelijke entourage en heel veel (jeugdige) voetballiefhebbers. Volgens een voorzichtige schatting waren er zo’n 4200 voetbalfanaten op de EK-kwalificatiematch tussen de talenten van de toekomst van Nederland en Litouwen afgekomen. Het was een mooie en sfeervolle voetbalavond aan de altijd gezellige Langeleegte. De organisatie was tiptop in orde. Het was perfect voetbalweer. Geen (Veendammer) wind, een aangenaam temperatuurtje en een prima bespeelbare grasmat. Kortom: alle ingrediënten waren aanwezig om er een heerlijke voetbalpot van te maken. Omroeper van dienst, Kevin de Haan, deed z’n uiterste best om vooraf de sfeer te verhogen met heerlijke Hollandse meezingers. Zijn omroepstem galmde professioneel door het hele stadion. Op de namen van de spelers van Litouwen had hij van tevoren vast en zeker geoefend. Het internationale tintje aan De Langeleegte werd onderstreept vanuit de omroepkamer: ‘UEFA says no to racism!’ Of iedereen zich aan de De Langeleegte maar wilde gedragen. Zeker, geen onvertogen woord. Het werd een voetbalfeest die z’n weerga niet kent. Veendam, 1894 en De Langeleegte op z’n best. Na een indrukwekkende minuut stilte als eerbetoon aan de onlangs overleden Kees Rijvers kon er afgetrapt worden. In die minuut overpeinsde ik wie van al die voetballende grootheden uit het verleden allemaal aan De Langeleegte hebben gevoetbald. Het moeten er heel wat zijn geweest.

Opkomst Oranje onder 19

De opkomst der gladiatoren aan de altijd gezellige Langeleegte. (Foto Klaas Fleurke)

Oranje onder 19 speelde een voortreffelijke eerste helft. Over de rugnummers viel nog wel een opmerking te maken. Jaden Slory van Feyenoord speelde bijvoorbeeld met rugnummer 7 maar het leek meer op een vraagteken. Dat was zeker niet bedoeld voor zijn spelaandeel. Hij had een aandeel in zeker drie van de vier doelpunten van Nederland onder 19. De Nederlandse toppers van de toekomst overklasten hun leeftijdsgenoten van Litouwen in de eerste 45 minuten. Het had een zeer hoog percentage balbezit en de handelingssnelheid was uitmuntend. Het grote overwicht werd al snel omgezet in een voorsprong. Want de internationals onder leiding van coach Mischa Visser telden meer smaakmakers. De maker van de 1-0 na een kwartier bijvoorbeeld. Jason van Duiven van Almere City FC stond precies op de goede plek bij een voorzet van Jaden Slory die de bal veroverd had op de tureluurs geworden linkerverdediger van Litouwen: Augustas Tamaševičius. Een paar minuten later gaf diezelfde Jaden Slory een prachtige assist op Feyenoorder Mike Kleijn die bekwaam het net vond. Vier minuten later was de wedstrijd eigenlijk al beslist. Het voorbereidende werk werd gedaan door de opvallende nummer 7 aan de kant van Oranje onder 19. Het was wederom Mike Kleijn die verwoestend uithaalde voor de Nederlands derde treffer. Het surplus aan techniek en het aantal lopende mensen aan de kant van Oranje was Litouwen te machtig. In de 43ste minuut maakte aanvoerder Julian Rijkhoff van AFC Ajax met een prachtige kopstoot bij de eerste paal het kwartet doelpunten voor Nederland vol. De perfecte voorzet kwam van de af en toe frivool voetballende boomlange linkeraanvaller Ezechiel Banzuzi van Oud-Heverlee Leuven. Hij bleef de hele wedstrijd een voortdurende lastpost voor de Litouwse defensie. Het publiek begon al met scanderen: ‘Tien, tien, tien!!’. Het bleef echter bij 4-0. Referee Kevin O’Sullivan (Ierland) blies na 1 minuut toegevoegde tijd de internationals de catacomben in van het Henk Nienhuis Stadion voor een verdiende rustpauze.

Wilhelmus Oranje onder 19

Het Wilhelmus klinkt bij Oranje onder 19 tegen Litouwen. (Foto Klaas Fleurke)

Na de hervatting parkeerde Litouwen de spreekwoordelijke bus om de schade zoveel mogelijk beperkt te houden. Oranje begon slordiger te spelen en bleek de doortastendheid van de eerste helft te missen. Nadat het grote wisselen begon, droogde de scoringsdrift op. Trouwens, de grote PSV-talenten Tygo Land en Isaac Babadi bleven op de bank. Zij werden gespaard voor de kraker tegen Frankrijk. Kansen waren er nog wel, maar enkele schoten werden ternauwernood gekraakt. Achter me hoorde ik iemand vanaf de hoofdtribune zeggen: ‘Het spel wordt er met vijf wissels niet beter van!’ Een ander dacht dat er enkele spelers ‘moe werden’. Hoe het ook zij, de ruststand werd ook de eindstand: 4-0.

Maar niemand die erom maalde. Aanstaande zaterdag mogen de jonge Oranje-internationals het gaan opnemen tegen de grote favoriet Frankrijk in Assen. België speelt dan in Veendam aan De Langeleegte in het Henk Nienhuis Stadion tegen de arme Litouwers. Bij een goed resultaat van Nederland tegen de Fransen kon de apotheose weleens plaatsvinden in de voetbalgekke Parkstad. Dinsdagavond 26 maart speelt Nederland onder 19 namelijk z’n laatste EK-kwalificatiewedstrijd tegen onze zuiderburen uit België. Het zou toch wat zijn als hier aan De Langeleegte in de derby der lage landen de ontknoping plaats gaat vinden wie een EK-ticket krijgt. We hopen wederom op heel veel lachende mensen en blije gezichten.

Deel twee van het drieluik interlands aan De Langeleegte

Vanmiddag, zaterdag 23 maart 2024, werd de tweede van drie interlands in het Henk Nienhuis Stadion aan De Langeleegte gespeeld. België onder 19 won met 2-0 van hun leeftijdsgenoten uit Litouwen. De doelpunten werden na rust gescoord. In de 52ste minuut was het Matias Fernandez-Pardo (KAA Gent) die de ban voor de Rode Duivels brak. In de 84ste minuut was het Lucas Noubi Ngnokam (R. Standard de Liège) die uit een penalty met 2-0 de eindstand bepaalde. Hij liet de doelman van Litouwen Arnas Voitinovičius (SL Benfica) kansloos. Hierbij een selectie uit de fotoreportage. Voor meer foto’s zie Facebookpagina De Langeleegte huilt.

België - Litouwen onder 19 België - Litouwen onder 19

Een actiefoto uit de interlandwedstrijd België onder 19 – Litouwen onder 19. De ballenkinderen langs de lijn zagen het wel zitten. (Foto’s Klaas Fleurke)

Topamusement aan een volle Langeleegte!

‘Blokzijl! Blokzijl! Blokzijl! Thijmen! Thijmen! Thijmen!’, riepen enthousiaste en veelal jeugdige toeschouwers na afloop van de EK-kwalificatiewedstrijd België onder 19 – Nederland onder 19 vanachter dranghekken voor de hoofdtribune van het Henk Nienhuis Stadion. Ze schreeuwden hartstochtelijk om een selfie met de populaire verdediger. De moderne variant van de handtekening. De vermakelijke wedstrijd die nergens meer om ging leverde een 3-2 overwinning op voor onze zuiderburen. Ondanks de nederlaag van Oranje aan De Langeleegte beleefden de 6.000 aanwezige voetballiefhebbers een genoeglijke avond. Het was lang geleden dat er zoveel mensen waren in het roemrijke geelzwarte voetbalbastion.

Gestroomlijnde organisatie

Voorzitter van voetbalvereniging Veendam 1894 Jeroen Adam cum suis en de vele vrijwilligers kunnen trots zijn. Drie interlands brachten maar liefst meer dan 10.000 bezoekers naar het Leer- en Sportpark in Veendam. Om alles letterlijk en figuurlijk in goede banen te leiden vraagt een inzet van heel veel vrijwilligers en dus heel wat vrije uurtjes van menigeen. Daarom hulde aan alle vrijwilligers: van stewards tot en met mensen van de catering. Te veel om hier op te noemen. Het initiatief van de preses Veendam 1894, Jeroen Adam, in samenwerking met de gemeente Veendam/Beweegt en de KNVB is uitgegroeid tot iets unieks. Reikhalzend wordt al uitgekeken naar een groots sportief vervolg. Deze accommodatie heeft aangetoond een groot evenement als dit aan te kunnen. Net als de organisatie.

Veendam 1894-vrijwilligers

De organisatie van de interlands was onder meer in goede handen van de vele Veendam 1894-vrijwilligers. (Foto Klaas Fleurke)

Waar blijft de tijd?

Terwijl ik op zoek ga naar de persruimte in het hoofdgebouw hoor ik nog steeds de klanken van draaiorgel Zwarte Dorus, hét mooiste draaiorgel van Noord-Nederland, vanaf de rand van de volstromende parkeerplaats. Het is een zeer bekend deuntje. In gedachten neurie ik mee: ‘Aan de Langeleegte…!’ Van alle kanten zie ik belangstellenden naar het heilige gras van voormalig profcultclub Veendam toestromen. De geur van verse koffie en hartige hapjes is niet ver weg. Hoe lang zou het geleden zijn dat er zoveel toeschouwers bij een wedstrijd van profclub Veendam waren? We moeten daarvoor ver terug in de tijd. In seizoen 1999-2000, toen Azing Griever de technische scepter zwaaide, voetbalde de BV Veendam op 19 september 1999 thuis tegen grote broer FC Groningen. De 6.500 voetballiefhebbers zagen destijds de geelzwarten verdienstelijk met 1-1 gelijkspelen. Adams was de doelpuntenmaker. De overige Veendammers die toen in het strijdperk verschenen waren: Van der Vlag, Wattimury, Hendriksen, De Kruijff, Klinkers, Ten Caat, Henar, Kolder, Blaauw, Ebbinge, MacAndrew en Prinsen. Tja, waar blijft de tijd? 25 jaar geleden alweer! Dat zal Armand MacAndrew zich gisteravond ook hebben afgevraagd. Hij was een van de vele prominenten die nieuwsgierig was naar de gerevitaliseerde Langeleegte.

Draaiorgel Zwarte Dorus

Draaiorgel Zwarte Dorus verwelkomde het talrijke publiek met bekende deuntjes: ‘Aan de Langeleegte…!’ (Foto Klaas Fleurke)

Fabeltjeskrant

Hoe komt een huis-tuin-en-keuken-stukjesschrijver als ondergetekende in contact met een voetballer cq trainer van het Nederlandse Elftal van onder 19? Ik heb namelijk geen perskaart of iets dergelijks. Want ja, ik ben geen journalist. Verre van dat zelfs. Soms verbeeld ik me wat, maar anderen zetten me dan wel weer met beide beentjes op de Veenkoloniale aarde. Nee, van die onzinstukjes die ik schrijf gaan er dertien in een dozijn. Zou er überhaupt iemand zijn die al die geschreven voetbalprietpraat van mij tot zich wil nemen? Ik heb zo mijn twijfels. Te veel eer. Als ik weer eens met mijn notitieblokje in de weer ben en iemand vraagt me van welke krant ik ben, dan antwoord ik vaak: ‘Van de Fabeltjeskrant’, haha. Ik schrijf zwetsartikelen vol intriges en indoctrinerende theorieën. De Engelse tabloids verbleken zelfs bij al dit schriftelijke en vrijblijvende geneuzel. Bij mijn zoektocht naar groen licht voor het schrijven van een verslag van bovengenoemde jeugdinterland en een interviewtje trof ik de juiste mensen. De alleraardigste Romy van de KNVB en de hulpvaardige Veendam 1894-voetballer Jasper Bijl regelden voor mij toegang tot de persruimtes.

Vermakelijke wedstrijd

Voorafgaand aan de volksliederen is er een korte lichtshow met de led- stadionverlichting. De Langeleegte knipperend in de spotlights. Ook Veendam denkt en doet groen!

Nederlands Elftal onder 19

Het Nederlands Elftal onder 19 in uit-tenue geportretteerd. (Klaas Fleurke)

De wedstrijd om des keizers baard was het aanzien meer dan waard. Niet dat er groots werd gevoetbald, maar de spanning tot het laatst vergoedde veel. De jonge Oranje talenten kregen de eerste kans via Jaden Slory (Feyenoord). Hij kapte zich knap vrij maar schoot met links over en naast. Daarna waren het de Rode Duivels die de doelman van Nederland Tristan Kuijsten (AZ Alkmaar) op de proef stelden. Matias Fernandez-Pardo (KAA Gent) dwong de Oranje-goalie tot een redding. Isaac Babadi (PSV) kreeg een open doekje van het talrijke publiek voor een paar technische hoogstandjes. Daarna leed hij knullig balverlies. Na een half uur stoomde Kyriani Sabbe (Club Brugge) namens het op papier thuisspelende België met een enorme tempoversnelling op langs de lijn. De voortzetting leverde een kopbal op in het zijnet. Een vrije trap van de in het uit-tenue spelende Oranje in de 36ste minuut leverde de elf van coach Mischa Visser een voorsprong op. De loepzuivere vrije bal van Jason van Duiven (Almere City FC) werd door de boomlange Belgische doelman Mike Penders (KRC Genk) uit de bovenhoek geranseld. Uit de corner ontstond een aanval waarbij het voorbereidende werk was van Hamza El Dahri (Sparta Rotterdam). Hij bezorgde de bal bij de superijverige Jason van Duiven. De bij Almere spelende Van Duiven was een echte handenbinder voor de Belgische defensie. Hij aarzelde niet maar schoot onder de keeper de 0-1 voor Nederland binnen. Oranje was dreigender. Kees Smit (AZ Alkmaar) was dichtbij de 0-2 maar diep in de blessuretijd kwamen de Belgen via Arthur Piedfort (KVC Westerlo) knap langszij: 1-1.

Na rust begon rond de 55ste minuut het grote wisselen. Kort erop verraste het team van coach Wesley Sonck (profvoetballer bij o.a. Lierse SK, Genk, Ajax, Club Brugge en 55-voudig international) de Oranje-doelman met een door de pas ingevallen Kobe Corbanie (Royal Antwerp FC) vol op de pantoffel genomen bal van de rand van het strafschopgebied. De bal sloeg als een granaat in: 2-1. Na een uur spelen begon de arbiter uit Oostenrijk, Stefan Ebner, te strooien met gele kaarten. Twintig minuten voor tijd kwam Nederland op gelijke hoogte. Het was wederom Jaden Slory die de Belgische keeper in de korte hoek verraste. Aanvoerder Mike Penders ging ook hier niet geheel vrijuit. Daarna gaan de Nederlandse talenten van de toekomst over tot pressing. Het wil de overwinning forceren. Het sterke en energierijke spel van Jason van Duiven gaat steeds meer opvallen. Als hij dan ook nog eens met Cruijffiaanse passes (buitenkant voet) medespelers in scoringspositie brengt, onderstreept het zijn ongekende mogelijkheden. Toch kan Oranje niet voorkomen dat een dodelijke uitbraak onze jonge zuiderburen de overwinning bezorgt. Het is de nummer 10 Ayanda Sishuba (RC Lens) van België die na een lange en ijzersterke dribbel de winnende maakt: 3-2. Doelman Tristan Kuijsten kan de schuiver niet afdoende keren en de bal ploft lelijk binnen. Ik hoorde vervolgens iemand zeggen: ‘volgens mij ging hij hierbij niet helemaal vrijuit’.

Razend populair

Beneden aan de rand van het veld wacht ik samen met RTV Noord-verslaggever Henk Elderman op mijn beurt voor een interviewtje met een speler. Als Henk eerst coach Mischa Visser bevraagt, mag ik even meeluisteren. Ik vang onder meer op dat Visser noodgedwongen wissels moest doorvoeren vanwege (dreigende) blessures. Waaronder dus ook Thijmen Blokzijl. Clubs leggen druk op hem om vooral voorzichtig met de spelers om te springen. Dan krijg ik via de teammanager van Oranje te horen dat ik Thijmen Blokzijl even een aantal vragen mag stellen.

Nederlands Elftal onder 19

‘Mag ik met je op de foto?’ (Foto Klaas Fleurke)

Thijmen Blokzijl is natuurlijk wel iets gewend als het gaat om in de belangstelling staan, omdat hij vorig seizoen bij FC Groningen als centrale verdediger in de eredivisie voetbalde. Onder de huidige trainer, Veendammer Dick Lukkien, heeft hij (nog) geen vaste basisplaats in het elftal dat momenteel als een tierelier draait in de KKD en tweewekelijks voor een volle Euroborg speelt. Gisteravond werd de jonge, blonde defensieve kracht in het Nederlands Elftal onder 19 kort na rust gewisseld. De stand is dan nog steeds 1-1. De noordeling blijkt onverminderd populair in de Parkstad. Terwijl ik hem een paar vragen mag stellen, blijft het roepen van zijn naam achter ons doorklinken. Ik vraag hem wat hij vindt van die grote belangstelling voor hem. Thijmen Blokzijl: ‘Ja, dat is natuurlijk hartstikke leuk. Het is natuurlijk in de regio en het is mooi om te zien dat er zoveel mensen zijn. Ja, het zijn er nog meer dan afgelopen woensdag. Ik hoorde iets van 6.000 kaarten. Dat is inderdaad heel veel.’

Ik vraag de FC Groningen-speler hoe ze de wedstrijd tegen België hebben benaderd. Want eigenlijk was het een wedstrijd om des keizers baard omdat Frankrijk zich al van een EK-ticket had verzekerd. Niet iedereen in het stadion was hiervan op de hoogte. Toen Litouwen zeer verrassend met 2-0 voorstond tegen de Fransen, dachten ze dat Nederland nog kans maakte. Maar omdat Oranje de tweestrijd met ‘De Haantjes’ onfortuinlijk met 1-0 verloren, telde het onderlinge resultaat. Vandaar dat er op deze prachtige voetbalavond niets meer op het spel stond behalve eer en prestige en wellicht een tweede plek in de poule. Een Nederland-België wil je natuurlijk wel winnen. Wellicht dat de beleidsbepalers in een dergelijke kortdurende EK-kwalificatieronde met vier landen een ander criterium kunnen bedenken, waardoor de kans dat er op de slotdag nog volop spanning staat, toeneemt. Thijmen Blokzijl: ‘Natuurlijk, in principe ging de wedstrijd qua stand nergens meer over. Maar met deze lichting zijn we al behoorlijk lang bij elkaar. We hadden absoluut de motivatie om het goed met elkaar af te sluiten. Helaas is dat niet gelukt. We hebben mooie jaren gehad met deze groep. Wat ik van de wedstrijd vond? Of er meer had ingezeten? Ja, absoluut. We hebben een paar aardige kansen gehad. In de eerste helft hadden we heel veel de bal maar waren we te slordig. Niet echt richting de goal, het bleef bij veel pielen. Zeker had er meer ingezeten.’

Klaas Fleurke interviewt Thijmen Blokzijl

Uw verslaggever mag jeugdinternational en FC Groningen-speler Thijmen Blokzijl een paar vragen stellen. (Foto Jasper Bijl)

Ik vraag Thijmen Blokzijl naar zijn gevoel over het voetballen op historische voetbalgrond. Of hij hier eerder aan De Langeleegte is geweest en of hij bekend is met de betaald voetbalgeschiedenis van SC/BV Veendam? Blokzijl: ‘Nee, ik was hier nog nooit eerder geweest. Maar ik heb de verhalen erover gehoord. Ik vind het harstikke mooi dat ik hier nu zelf mag voetballen. Wat ik weet van het verleden? Dat het een grote club was op een hoog niveau. En je hebt hier nu natuurlijk nog steeds een aardig stadion. Dat is leuk.’ Ik vraag de jeugdinternational wat hem in de drie gespeelde wedstrijden het meest is bevallen? Blokzijl herhaalt lachend mijn vraag: ‘Je hebt gelijk, uiteindelijk is het resultaat teleurstellend. We waren graag doorgegaan. Dat doel hebben we dus niet behaald. Maar ik denk dat we er wel heel dicht bij zijn geweest. Het is altijd leuk om weer met deze groep bij elkaar te zijn. Dat is waardevol. We hebben een mooie week gehad.’ Zou het nog wat uitgemaakt hebben om bijvoorbeeld de cruciale wedstrijd tegen Frankrijk hier op een avond aan de sfeervolle Langeleegte gespeeld te hebben? Blokzijl: ‘Poeh, dat weet ik niet. In Assen was het ook prima hoor. Welk gevoel bij mij overheerst nu? Ja, natuurlijk allereerst teleurstelling omdat we het doel om ons te kwalificeren voor het EK niet hebben gehaald. We hebben gewoon de pech gehad om zo’n sterke poule te treffen. Tja, jammer dat het niet gelukt is. Ja, Frankrijk verliest vanavond. Het maakt niks meer uit. We hadden tegen Frankrijk gewoon een beter resultaat moeten halen. Ja, Jammer, maar helaas.’

Het ‘grote’ Oranje zou later die avond z’n oefenwedstrijd tegen onze oosterburen Duitsland ook nipt verliezen, met 2-1, met dank aan het horloge van de scheidsrechter.

Als ik vervolgens de catacomben doorloop en buiten op zoek ga naar mijn fiets, hoor ik nog steeds jeugdige supporters roepen: ‘Blokzijl! Blokzijl! Thijmen! Thijmen!’

Kijk voor meer fotomateriaal op Facebookpagina: De Langeleegte huilt

Vers van de pers: Theatercollege ‘Leve de Langeleegte’

Het volgende evenement over de historische en legendarische Langeleegte dient zich alweer aan. De betaaldvoetbalclub Veendam en het cultstadion De Langeleegte bliezen in 2013 hun laatste adem uit, maar de herinnering zal nooit verdwijnen. Het verlangen naar club en stadion trouwens ook niet; het is een gevoel dat nog altijd diep verankerd zit in de ziel van de (regionale) voetballiefhebber. Om een beetje tegemoet te komen aan die hunkering, komt er een unieke herbeleving van de geschiedenis, onder de titel “Leve de Langeleegte”. Op 3 mei 2024 is Brouwhotel Parkzicht in Veendam het decor van een nostalgische reis door de historie, aan de hand van fraaie beelden en levendige anekdotes. Presentator/schrijver Eddy van der Ley ontvangt clubiconen als Jan Blijham, Henk de Haan, Jan Korte, Marnix Kolder, Angelo Cijntje, Gerard Wiekens en anderen. Ook Klaas Fleurke, schrijver van het tweeluik ‘De Langeleegte huilt, waar het eens weer zal lachen…’, is van de partij. Bovendien spreekt een groot aantal landelijk bekende voetbalpersonality’s, waaronder ex-Veendammer Johan Derksen, vanaf een beeldscherm hun toewijding uit voor wat eens was en nog steeds leeft: Veendam en De Langeleegte. De avond op vrijdag 3 mei 2024 begint om 20:00 uur, de zaal is open om 19:00 uur. Kaartjes kosten 17,50 euro en zijn online te koop. Parkzicht kan ongeveer 400 voetballiefhebbers ontvangen!

BV Veendam in seizoen 2004-2005

De selectie van BV Veendam in seizoen 2004-2005 met onder anderen Angelo Cijntje, Marnix Kolder en trainer Jan Korte. (Foto uit archief van Jan Kanning)