Maart 2024

27-02-2024

Spektakelstuk aan De Langeleegte: Veendam 1894 vecht zich in ultieme slotfase langs concurrent Be Quick 1887

Veendam 1894 boekte na de winterstop de tweede overwinning op rij. De geelzwarten deden in een zogenaamde zespuntenwedstrijd tegen de gasten uit Groningen uitstekende zaken. In de pauze keek de thuisclub nog tegen een 0-1 achterstand aan, maar na rust vocht de formatie van trainer Anne Semplonius zich op pure wilskracht in de wedstrijd. De jonge Veendammers waren, op een tegenvallende beginfase na, in grote delen van de tweestrijd de bovenliggende partij. Het was dan ook zeer verdiend dat Thom Wevers tien minuten voor tijd zeer overtuigend de gelijkmaker binnen schoot. De spannende confrontatie leek te eindigen in 1-1 maar in de allerlaatste minuut besliste Ryan de Bruijn heel beheerst de slijtageslag in het voordeel van Veendam 1894. De trilling van het net van de winnende 2-1 zorgde in het Veendammer kamp voor euforische taferelen. Het team beloonde zichzelf voor de tweede keer in twee weken met drie heel mooie en dure punten. En welke rol speelt de nieuwe assistent-trainer Stefan Brouwer in de succesvolle herstart van de competitie?

Veendam 1894 leert ook na achterstand te winnen: in extremis op karakter voorbij de ‘Good-Old’

Zonder zijn spits en topscorer Winston de Jonge ging Veendam 1894 op een bewolkte en winderige zaterdagmiddag van de 3de februari 2024 op zoek naar een passend vervolg van de mooie overwinning op The Knickerbockers van vorige week. Het moest de strijd aangaan met een tegenstander die zijn laatste twee competitiewedstrijden in winst wist om te zetten. Ook stonden beide historische clubs op de ranglijst met 15 punten uit 12 ontmoetingen precies gelijk. Alleen het doelsaldo van Be Quick was iets beter. Dus alle redenen om bij voorbaat naar dit duel uit te kijken. Je zou zelfs kunnen spreken van een zespuntenwedstrijd omdat de ploeg die zou winnen de blik naar boven kon wenden. In een klasse waar iedereen van iedereen kan winnen, zijn winstpartijen namelijk cruciaal. Het gaat erop lijken dat heel veel clubs tot op de laatste speeldag niet zeker weten of ze veilig zijn of wellicht zelfs nog kunnen meedingen om promotie.

Veendam 1894 - Be Quick 1887

Veendam 1894 en Be Quick 1887 gaven elkaar aan De Langeleegte geen duimbreed toe. (Foto Klaas Fleurke)

Te elfder ure werd de ervaren scheidsrechter G.H. Gerdes voor de clash aan De Langeleegte opgeroepen als invalarbiter. Hij zou een lastige middag beleven omdat er zowel binnen als buiten de lijnen veel irritatie was ten aanzien van arbitrale beslissingen. Er werd ontzettend veel geageerd en gereageerd. Als hij niet floot was het niet goed en ook als hij wel floot was er van alles in het veld op aan te merken. Wat is er eigenlijk aan de hand met het acceptatievermogen van de huidige voetbalgeneratie? Spelen ze zelf wekelijks foutloos? Waarom jezelf uit de wedstrijd halen door voortdurend commentaar te leveren op de leiding? Waarom gewoon niet accepteren van en je neerleggen bij genomen beslissingen van de onpartijdige? Ook bij de voetballers onderling ging het er in het veld niet altijd even respectvol aan toe. Sorry, uw verslaggever moest dit even kwijt omdat halverwege de tweede helft dit een aandachtspunt was van enkele neutrale toeschouwers. Trouwens, ’s avonds bij de eredivisietopper Ajax-PSV hetzelfde verhaal. Zoveel onvrede en agitatie in het veld. Misselijkmakend. De vraag werpt zich op: deden wij dat vroeger ook? Waren wij zulke lieverdjes? En was het vroeger allemaal beter? Nee, natuurlijk niet. Maar kan deze generatie voldoende (leren) omgaan met teleurstellingen? Op zulke momenten moet ik dan altijd denken aan de cabaretier Herman Finkers. In een voorstelling zie hij eens: ‘De cursus leren omgaan met teleurstellingen gaat wederom niet door…’, haha. Wees blij dat er een scheidsrechter (op dit niveau) is!

Rond de 20ste minuut kwamen de gasten uit Groningen op voorsprong. Op dat moment speelden ze net iets minder slecht dan de Veendammers. Het was een treffer uit het boekje. Er ging een uitstekende 1-2 combinatie over hun rechterkant aan vooraf en het was Kay Dollenkamp die vol uithaalde en Veendam-doelman Thijs Graver kansloos liet. De bal ging strak in de hoek: 0-1. De geelzwarten, die toch al moeite hebben om te scoren, op achterstand. De thuisclub stelde er tot dat moment niet veel tegenover. Noemenswaardig was een vrije trap van Ramon de Jong maar hij schoot huizenhoog over. Het was op dat moment illustratief voor het spel van de Oost-Groningers. Het was té onsamenhangend en té krachteloos om het de gastendoelman Björn Haddering echt lastig te maken. Aanvaller Dinand de Jonge probeerde het nog een paar keer op snelheid, maar het was niet overtuigend genoeg. Vijf minuten voor de rust was er nog wel een penaltymoment met de jonge, lichtvoetige linkervleugelaanvaller maar leidsman Gerdes liet doorspelen. Nogmaals: accepteren en doorgaan. Algemene teneur na een teleurstellende eerste bedrijf: ‘Nait best!’

Veendam 1894 - Be Quick 1887

Robin Mik (nr. 7) van Veendam 1894 was een exponent voor de Veenkoloniale veerkracht. (Foto Klaas Fleurke)

Veendam 1894 ging na de thee nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker. Het drong meer en meer aan en was bijna de hele tweede helft bovenliggend. Be Quick kwam er nauwelijks nog aan te pas. Achterin hadden de geelzwarten de zaken prima voor elkaar. De vier defensieve krachten wisten (bijna) alle tegenaanvallen vroegtijdig in de kiem te smoren. En waar mogelijk schakelden ze zich aanvallend in. Wessel Bieze en Yorick Zuur als backs en Jeremy van Dijk als laatste man. Centrumverdediger Max Drewes speelde bijzonder sterk en nagenoeg foutloos. Op het middenveld liepen zich Ramon de Jong, Irfan Jukovic en Thom Wevers zich de longen uit het lijf. Ze werkten zich een slag in de rondte en manifesteerden zich meer en meer. Robin Mik was de exponent van de revival na rust. Hij liep zich het snot voor de ogen en was één brok onverzettelijkheid. Hij had met iets meer slimheid (Joop Gall zou zeggen: ‘gogme’) een penalty kunnen krijgen toen hij in de mangel werd genomen. Maar in plaats van te vallen, probeerde hij tussen twee tegenstanders in de zestien op de been te blijven. Be Quick 1887 kwam er halverwege de tweede helft nauwelijks meer aan te pas. Het was wachten op de gelijkmaker. Terwijl de irritaties (ageren en appelleren) toenamen, sloeg Veendam 1894 toe. Na goed doorzetten van Robin Mik en Dinand de Jonge was het Thom Wevers die in de 34ste minuut precies op de goede plek stond en gedecideerd afrondde. Ondertussen was Owen de Bruijn als linkerverdediger in het veld gekomen voor Wessel Bieze. Hij kon terugkijken op een uitstekende invalbeurt. Steeds meer spelers gingen in de eindfase van de wedstrijd op het tandvlees lopen en kregen krampverschijnselen. Het werd een regelrechte slijtageslag die leek te eindigen in een remise terwijl de gastheren eigenlijk aanspraak mochten maken op meer.

Veendam 1894 - Be Quick 1887

De geelzwarten rammelden meer dan eens aan de vijandelijke poort. (Foto Klaas Fleurke)

Oefenmeester Anne Semplonius bracht in de slotfase twee verse krachten binnen de lijnen: aanvaller Jasper Bijl en middenvelder Bart Mik. Het gaf Veendam 1894 nét dat beetje extra energie om op zoek te gaan naar de (bevrijdende) winnende. De krachten vloeien langzaam weg als we zijn aanbeland in de laatste minuut van de blessuretijd. Nog eenmaal zetten de jonge Veenkolonialen een aanval op. Jasper Bijl verzend op geniale wijze (‘een wereldassist’) vanaf het middenveld de verre pass naar de ‘keizer van de dribbel’ Ryan de Bruijn. Hij gaat nog één keer op snelheid richting het doel van de gasten. Heel Veendam houdt z’n adem in. Koelbloedig en beheerst stift hij de bal vervolgens in het vijandige doel: 2-1. Kort erop blaast scheidsrechter Gerdes de wedstrijd naar het verleden. Daarna volgen euforische taferelen aan De Langeleegte. Veendam 1894 kan omhoogkijken!

Trainer Anne Semplonius na afloop: ‘Of deze overwinning ons toe komt? Ja, dat denk ik wel, hoewel we wel heel slecht begonnen. We wisten dat ze zouden gaan opbouwen met drie. Die wilden wij vervolgens gaan vastzetten met drie aanvallers. Dat hadden we van te voren ook zo doorgenomen. Dat kwam er niet uit. Er was voorin te weinig druk op de bal. En op het middenveld kwamen we steeds een stap te laat. Be Quick kon er steeds goed doorheen voetballen. Wij stonden met vijf man steeds te hoog op het veld. Met het risico dat je geslacht wordt. We moeten er meer aan doen om voorin die diepte bij hun eruit te halen. Daar kwam die tegengoal ook vandaan. We waren te laks. Maar inderdaad: zo wil je niet beginnen. Ook al omdat we zo moeilijk scoren. Maar achter komen door een gebrek aan agressie mag niet gebeuren. Kijk, hoe slecht je ook speelt, je kunt altijd agressief spelen en energie brengen. Maar we draaien het wel om. Dat kun je ook zien aan de ontlading op het eind. De passie die hier uitspreekt voelt gewoon hartstikke goed. Er zit een bepaalde overtuiging in. Kijk, vorige week toen het goed liep dan kan iedereen goed voetballen. Maar nu moeten we karakter tonen en verantwoordelijkheid pakken. Dat deden we nu tot op zekere hoogte. Je zag het in een fase ook weer een beetje wegebben. Dan moet je blijven proberen. Opportunistisch spelen en gokken op de snelheid voorin. Ik vond ons vandaag niet zoals vorige week goed aan de bal. Maar dan moet je altijd de overtuiging houden. Eager zijn. Irritaties? Ageren? Appelleren? Ja, dat is een beetje op een koord balanceren. Aan de ene kant moet je eager zijn aan de andere kant wil je de boel niet op z’n beloop laten. Dus verantwoord elkaar een beetje opnaaien. Ja, zo lieten we ons een paar keer uit het spel halen. Maar goed: voor de eerste keer in de anderhalf jaar dat ik hier trainer ben, winnen we twee keer op rij! De invloed van de aanstelling van de nieuwe assistent-trainer Stefan Brouwer, het Stefan Brouwer-effect, haha?!’

Veendam 1894 - Be Quick 1887

De euforie was groot in het Veendammer kamp na de winnende treffer in de ultieme slotfase. (Foto Klaas Fleurke)

Matchwinner Ryan de Bruijn in de spelerstunnel terwijl in de Veendammer kleedkamer luid de kraker ‘Aan de Langeleegte…!’ wordt gezongen: ‘Of ik dít van te voren had gedacht? Ja, van te voren wel. In het begin van de wedstrijd was het even zoeken. Maar na een minuut of 25 kregen we steeds meer grip en controle. Na die 0-1 begonnen wij de overhand te krijgen. Ja, het klopt dat dat hun enige gevaarlijke moment was. Ons doelpunt moest een keer vallen. Of we dat afdwongen? Ja, dat denk ik wel. We kwamen steeds dichter bij gevaarlijk worden. Maar het was voortdurend net niet. Uiteindelijk valt-ie dan toch goed. Toen kregen we het gevoel dat die 2-1 er ook kon komen. Ja, ik mocht ‘m maken. Kreeg een goede bal van Bijl. We trainen de laatste tijd vooral op dat we het aanvallend breed moeten houden. In de rug van de tegenstander komen. Ja, nu viel-ie precies goed. En dan rustig blijven. De focus was er toen het moest. Inderdaad, het netje laten trillen. Dit moeten we doorzetten. Geen gelijke spelen meer maar gewoon blijven winnen. Volgende week naar Zuidhorn. Dat wordt een pittige wedstrijd maar heb er vertrouwen in.’

Veendam 1894 verovert op heroïsche wijze een punt in en tegen Zuidhorn

Uw verslaggever kon helaas niet bij de wedstrijd in Zuidhorn aanwezig zijn op een relatief zachte winterdag op de 10de februari van het jaar 2024. Het blijkt dat ik iets bijzonders gemist heb. Het werd namelijk een gedenkwaardige voetbalmiddag waarover nog lang zou worden nagepraat. Tenminste, als ik een aantal direct betrokkenen mag geloven wanneer ik ze spreek als ze in de auto zitten op de terugweg naar Veendam. Het waren volgens de teammanagers René Smit en Mehmet Katircioglu en hoofdtrainer Anne Semplonius van de geelzwarten geen grote woorden maar de termen heroïsch en collectieve topprestatie werden enthousiast gebezigd. Hierbij een paar haarscherpe analyses waar geen speld tussen te krijgen is na het 1-1 gelijkspel even ten westen van de stad Groningen. Zo’n twee uur na een spraakmakende pot voetbal giert de euforische adrenaline door de luidspreker van mijn telefoon.

Zuidhorn - Veendam 1894

Veendam 1894-doelman Thijs Graver moest er al vroeg in de wedstrijd met rood vanaf. (Foto Veendam 1894)

Anne Semplonius: ‘Hoe het is? Nou, ik ben niet ontevreden. Een puntje. Ik weet niet of je het hebt meegekregen maar na een minuut of twintig moest Thijs Graver er al vanaf. We kwamen na 1 minuut spelen al op 1-0 voor. Door een fout van hun keeper was Dinand de Jonge er kort bij. Hij snoepte hem de bal af en scoorde. Daarna ging het wat heen en weer. Op hun helft konden we wat druk krijgen maar op onze eigen helft iets minder. Vervolgens werd er een bal achter onze verdediging geschoten. Thijs kwam uit en raakte die aanvaller. Volgens mij was het een wat overbodige actie omdat de bal naar de zijkant ging en Jeremy van Dijk er ook nog bij was. Dus rood. We stonden dus al heel vroeg met z’n tienen. Spits Winston de Jonge hebben we in de goal gezet. Daarna speelden we met z’n vieren achterop, drie op het middenveld en Dinand de Jonge en Ryan de Bruijn voorin. In de eerste helft gaven we geen echte grote kansen weg. Dat viel reuze mee. Gelijk na rust kregen we een vrije trap tegen. Dat was in de eerste minuut. Daaruit ontstond de 1-1. Daarna bleven we strijden als een team. En we gaven echt geen grote kansen weg. We kregen zelfs onze ogenblikjes met Dinand en Ryan. Dus een vieze overwinning had ook nog gekund. Maar aan deze 1-1 is niks gestolen. Meer dan een uur met tien man en een spits in het doel! Eigenlijk heeft-ie maar heel weinig te doen gehad. Wat-ie deed, deed-ie gewoon goed. Daar was weinig op aan te merken. Maar inderdaad, voor volgende week tegen koploper Loppersum hebben we wel een puzzel. Geen keeper en enkele jongens op vakantie. Maar dat is een zorg voor morgen. En als we reëel zijn dan staan we na deze remise op een nacompetitieplek (naar beneden kijken) aan de andere kant is het verschil met de nummer 1 van de ranglijst maar 7 punten (naar boven kijken). Ik heb het vaker gezegd: het ligt allemaal heel dicht bij elkaar. Het is een beetje een open deur, maar we moeten het van wedstrijd tot wedstrijd bekijken. Zelf moeten we zorgen dat we winnen. Dan zijn alle andere uitslagen altijd goed. We hebben vanmiddag echt gewerkt als een team. En dat is een geweldig compliment waard. Gestreden en gevochten als een team.’

René Smit met aanvullingen van zijn bijrijder Mehmet Katircioglu: ‘Hoor je me! Ja, ik probeerde je net al terug te bellen. Tjonge, het was me wel wat vanmiddag hoor! Of je wat gemist hebt? Jazeker, het was heroïsch Klaas. Ik zei in de rust al: ‘Als we dit over de streep trekken (overwinning) dan is het iets heroïsch waar ze tien jaar later nog over praten. Helaas moesten we gelijk na rust de 1-1 slikken, maar als een echte vechtmachine knokken we deze puntendeling over de streep. Ja, het was een eigen doelpunt. Via de paal ging de bal via de neus van keeper Winston de Jonge in het doel. Ja, spits Winston stond op dat moment op doel nadat doelman Thijs Graver in de eerste helft met rood van het veld moest. Maar 70 minuten met tien man! Het was een terechte rode kaart voor Thijs. Tot de rust houden we het knap vol. Na de rust compact spelen en dan over de streep trekken. Maar dan vliegt-ie er van hun kant gelijk na de pauze al in. Dan is het des te knapper dat we dit dan weten op te brengen. En dan te bedenken dat we ook nog kansjes kregen. Deze jongens verdienen absoluut een compliment. Geweldig! Heroïsch geknokt!’

Veendam 1894 dendert na de winterstop door: koploper SC Loppersum in eigen huis verslagen met 0-2!

Veendam 1894 manifesteert zich na de winterbreak nadrukkelijk. Het koppelt een enorme teamspirit aan behoorlijk voetballend vermogen waar alle tegenstanders zich tot nu toe op vastbijten. Maar liefst 10 punten uit 4 wedstrijden is het resultaat. Ook de huidige lijstaanvoerder Loppersum kon de dadendrang van de geelzwarten vandaag niet stoppen. Het elftal van hoofdtrainer Anne Semplonius deed goede zaken met de meer dan verdiende overwinning op de onmachtige thuisclub. Twee benutte penalty’s in de eerste helft door Veendam 1894-aanvoerder Jeremy van Dijk bezorgden de Veenkolonialen drie heel belangrijke punten. Het kan daardoor meer en meer naar boven kijken. Over veertien dagen komt de nieuwe koploper Groen Geel naar de Parkstad. Een nieuw meetmoment voor het jeugdige, talentvolle elftal waar de energie en vechtlust momenteel aan alle kanten vanaf spat. De met de trein meegereisde fanatieke Veendammer aanhang beleefde een prachtige middag in Eemsmond.

Publiek Zuidhorn - Veendam 1894

De fanatieke (jeugdige) supporters van de gasten uit Veendam leefden hartstochtelijk met hun club mee in Loppersum. (Foto Klaas Fleurke)

Kort na de wedstrijd op het Sportpark aan de Bosweg in Loppersum beschouw ik de even verdiende als verrassende overwinning op de lijstaanvoerder na. Maar hoe verrassend was deze victorie voor de geelzwarten eigenlijk?

Aanvoerder Jeremy van Dijk

Aanvoerder en centrumverdediger Jeremy van Dijk: ‘Heb je een ijzersterk centrale duo gezien? Weinig weggegeven? Matchwinner? Twee benutte penalty’s? Ja, klopt. Of ik het gevoel kan beschrijven zo kort na de wedstrijd? Wat betreft die strafschoppen heb ik de eerste altijd wel duidelijk voor mezelf. Voor die tweede moet je in je kop wel een beetje sterk zijn. Vlak voor dat ik ‘m nam zei een speler van Loppersum tegen me: zelfde hoek. Vandaar dat ik naar links schoot.’

‘Ik moet zeggen dat na de winterstop een ander soort Veendam is te zien. Energie? Gretigheid? Vertrouwen? We hebben heel veel dingen met elkaar besproken binnen ons team. Kijk, nu ik aanvoerder ben, gaan we vlak voor het begin van de wedstrijd met z’n allen even in een kring staan. Dan gooi ik er effe wat containerbegrippen in die te maken hebben met onze nieuwe motto: Veendam leeft! Dat roepen we dan met z’n allen. Daarna gaan we de kleedkamer in om vervolgens vol gas te geven als we het veld betreden. Daarmee creëren we stuk binding wat in de eerste seizoenshelft eigenlijk ontbrak. Maar je ziet het nu. Het leeft echt. Dat zie je terug in de resultaten.’

Kaartverkoop Zuidhorn - Veendam 1894

De markante kaartjesverkoper van Loppersum zag veel hoopvolle toeschouwers passeren. (Foto Klaas Fleurke)

‘Max Drewes en ik zijn in het centrum een ijzersterke combi. Hij is een jongen die vol door het vuur gaat. Een fantastische loper ook. Daarmee bezorgt hij ons ook de penalty.’ In de vijftiende minuut ging Max op avontuur in de zestien van de tegenstander. Daar werd hij vol geraakt door een verdediger van Loppersum. Scheidsrechter van dienst T. Westerloo twijfelde niet en legde de bal op de stip. Jeremy stuurde vervolgens doelman Marvin Hoeksema van Loppersum de verkeerde kant op en schoot Veendam 1894 zo op 0-1. Jeremy: ‘Max speelt in en beweegt door. Ik ben meer een passer en coacher. We voelen en vullen elkaar heel goed aan. Fantastisch. Maar niet alleen wij hè vanmiddag. Iedereen leverde z’n bijdrage. Zeker, Owen speelde ook een goede wedstrijd.’

Ik noem nog enkele spelers die zich heel nadrukkelijk manifesteerden. Ryan de Bruijn voetbalde met de bal aan een touwtje. Dribbelsterk in combinatie met een enorm loopvermogen. Ramon de Jong zwoegend én voetballend soeverein. Robin Mik als mannetjesputter pur sang die tot het gaatje ging. De lichtvoetige en speersnelle Dinand de Jonge die op het zware (klei) veld en hoge gras uitstekend tot z’n recht kwam en voortdurend dreigend was. Hij penetreerde een aantal keren het vijandelijke strafschopgebied waarbij de jeugdige aanvaller een paar keer ten val werd gebracht. Vlak voor de thee zag arbiter Westerloo er een elfmetertrap in. Voor de tweede keer belandde de bal op de stip en aanvoerder Jeremy van Dijk wist er wel raad mee: 0-2. De invallers vanmiddag die zich naadloos inpasten in het team en als waardige vervangers optraden. Bart Mik voor de na een half uur geblesseerd uitgevallen Thom Wevers, Frank Gritter die de moegestreden Dinand de Jonge kwam vervangen en Jasper Bijl die 20 minuten voor tijd de ietwat tegenvallende spits Winston de Jonge afloste. Winston had zichtbaar moeite met de zware ondergrond en kwam niet echt los en in z’n kracht. Bijl had diep in de blessuretijd Veendams derde treffer op z’n schoen. Hij deed alles goed en slalomde knap door de verdediging van de Lopsters, maar vergat te scoren. De doelman van de thuisclub Marvin Hoeksema kon erger voorkomen.

Jeremy: ‘Alleen maar complimenten vandaag. Een puike teamprestatie. Hier kunnen we mee verder. Het Stefan Brouwer-effect? Haha, hij was er niet bij vandaag. Maar ik ben blij dat hij er bij is gekomen. Hij brengt veel tactisch vermogen in waar we met name in aanvallend opzicht veel aan hebben. We maken als team absoluut gebruik van zijn inbreng. We kunnen nu inderdaad iets meer naar boven kijken. Kampioen worden? Haha, we komen nu net boven de streep van degradatie uit. Ik denk wel dat we van iedereen kunnen winnen, maar we moeten de focus houden van wedstrijd naar wedstrijd. We moeten totaal niet kijken naar andere teams. Dat zie je bijvoorbeeld ook vanmiddag tegen een ploeg als Loppersum. Met respect gesproken maar ze peren alle ballen naar voren. Daarmee staan ze wel bovenaan.’

Strafschop Zuidhorn - Veendam 1894

Veendam 1894-aanvoerder Jeremy van Dijk benutte beide strafschoppen. (Foto Klaas Fleurke)

‘Of zij niet helemaal compleet waren? Ja, maar dat waren wij ook niet.’ Volgens de Eemsmondse media miste Loppersum juist een paar belangrijke spelers die even een balletje vast kunnen houden. Jeremy lachend: ‘Wij misten er zeker ook een paar. Maar we hebben een brede selectie. We moeten de concurrentie met elkaar aangaan. Daar hebben we ook over gesproken. Kijk, deze jongens hebben het vanmiddag uitstekend gedaan, dus de anderen mogen weer aan de bak. De een z’n dood is de ander z’n brood. Begrijp me niet verkeerd. Iedereen hoort er bij. De afwezigen van vandaag zijn allemaal uitstekende voetballers. Ja, dat bedoel ik ook. Alles in het belang van het team. En dan moeten we onze jeugdige, fanatieke aanhang natuurlijk niet vergeten. Ja, fantastisch toch. Zoals ik al zei: Veendam leeft! De Langeleegte lacht straks, haha!’

Hoofdtrainer Anne Semplonius

Veendam 1894-hoofdtrainer Anne Semplonius: ‘Precies, het is gelukt dat we de koploper hier in Loppersum pijn hebben kunnen doen. Ja, ik vond het overall een verdiende overwinning van ons. Al moet ik wel zeggen dat we op die strafschoppen na niet veel echt grote kansen hebben gehad. Uit open spelsituaties zeg maar. Hoewel een penalty natuurlijk wel voortkomt uit een noodremsituatie. Dus dan ben je wel in de buurt van hun doel. Of het verdedigend goed stond? Een ijzersterk centrum met Max Drewes en Jeremy van Dijk? Als twee bevriende veldheren?’ Met de backs Owen de Bruijn op links en Yorick Zuur deze keer op rechts. Er lijkt geen muis door te kunnen komen.

In een rommelige eerste helft hielden beide teams redelijk gelijke tred, waarbij Veendam voetballend en duellerend een licht overwicht had. In het tweede bedrijf, toen Loppersum op zoek moest naar de aansluitingstreffer, drong het wel aan maar bleef het aanvallend onmachtig. Alleen Job van Zanten kreeg namens de gastheren nog een goede mogelijkheid maar Veendam 1894-doelman Jesper Perdok stond op de juiste plek.

Anne: ‘Ik vond Owen in de eerste helft in de duels nog een beetje te lief, maar hij heeft wel anderhalf uur gespeeld. Dat was eigenlijk niet de bedoeling, maar dat deed-ie goed. Heb je genoten van de inzet van het team? Ja, de spirit is hartstikke goed. We hebben natuurlijk in deze competitie ook nog maar drie keer verloren. Dat is niet veel. Maar als je vervolgens zeven keer gelijkspeelt dan schiet het qua puntenaantal geen meter op. Maar goed, we zijn nu in staat om lastige potten zoals vanmiddag in winst om te zetten. Terwijl je weet dat mocht hier de aansluitingstreffer wel vallen dat het nog behoorlijk kan gaan spoken.’

En dan te bedenken dat je vanmiddag aantrad met de keeper uit het derde elftal. Na een onwennig begin groeide hij meer en meer in de wedstrijd en pakte wat mij betreft een heldenrol. Jesper Perdok was in die zin een waardige vervanger voor de voor twee wedstrijden geschorste Thijs Graver. Anne: ‘Hij heeft het gewoon hartstikke goed gedaan. Maar natuurlijk is dit vanmiddag een mooie overwinning.’

Zuidhorn - Veendam 1894

De overwinning van de Oost-Groningers werd uitbundig gevierd met de meegereisde aanhang. (Foto Klaas Fleurke)

‘Of het Stefan Brouwer-effect nog steeds een beetje doorwerkt hoewel hij er vanmiddag niet bij was? Ja, haha. Dat zijn de beste trainers hè.’ Ik vraag of zijn invloed al merkbaar is. Tenslotte is het Anne geweest die de nieuwe assistent-trainer er bij heeft gehaald. Dus daarvoor krijgt hij de credits. Anne: ‘Ik zeg al drie jaar tegen Stefan dat wij een heel goed trainersduo zouden vormen. Hoe het komt dat na het wegvallen van een aantal sleutelspelers (Lorenzo Langeland, Koen Kort, Leon Kuiper) en de afwezigheid vandaag van de basiskrachten Wessel Bieze, Irfan Jukovic en Thijs Graver er toch zo goed gepresteerd kan worden? Of anderen het dan overnemen? Ja, precies. Er staat gewoon een team. Er wordt hard met elkaar gewerkt. Dat klinkt weliswaar als een open deur, maar het is wel zo. Kijk, het tweede elftal wint hier vanmiddag ook in Loppersum (0-1, KF). Beide elftallen zijn na de winterpauze nog ongeslagen. Dat zegt wel iets.’

Veendam 1894 doet volop mee in de tweede periode. Over twee weken volgt de clash met Groen Geel én ranglijstaanvoerder én bovenaan in de periode. Hoewel de filosofie van Semplonius blijft staan, de ambitie hebben om iedere wedstrijd te winnen, kijkt de trainer wellicht toch stiekem met een schuin oog naar de periodestand? Anne: ‘Nou, toen we hier vanmiddag kwamen stonden we nog onder de streep voor een nacompetitieplaats voor degradatie. Dus nee, niet echt. Het verschil is drie punten maar er zijn een stuk of zeven ploegen voor in de race. Op de ranglijst stonden we voor deze winstpartij op plek tien en gaan nu naar plaats zes. Maar de verschillen blijven gering in deze klasse. Maar zoals ik vorige keer zei: zolang je zelf wint, hoef je niet naar anderen te kijken. Voorjaarsvakantie? We trainen gewoon door en werken toe naar Groen Geel. Klopt, een mooie affiche aan De Langeleegte.’

Programma seizoen 2023-2024:

Oefenwedstrijden:

 • Veendam 1894 – SV Bedum (tweedeklasser) 1-4
 • Veendam 1894 – Hoogezand (eersteklasser) 3-1
 • Parkstadtoernooi met deelname van DWZ (3-0), Meeden (1-0), Bareveld (1-0) en Wildervank (1-0): winnaar!
 • Veendam 1894 – Groen Geel (derdeklasser) 3-2

Beker:

 • Meeden (vijfdeklasser) – Veendam 1894 1-4
 • Veendam 1894 – Borger (vierdeklasser) 1-1
 • Veendam 1894 – Tynaarlo (vijfdeklasser) 6-1

Competitieschema Veendam 1894 seizoen 2023-2024 in de derde klasse C zaterdag:

 • 23/9 Be Quick 1887 – Veendam 1894 1-1
 • 30/9 Veendam 1894 – Zuidhorn 1-1
 • 7/10 Groen Geel – Veendam 1894 0-2
 • 14/10 Veendam 1894 – Aduard 2000 0-4
 • 28/10 WVV – Veendam 1894 1-1
 • 4/11 Veendam 1894 – HFC ’15 2-0
 • 11/11 Lycurgus – Veendam 1894 1-1
 • 18/11 Veendam 1894 – Helpman 0-3
 • 21/11 Zuidlaren – Veendam 1894 2-2
 • 2/12 Veendam 1894 – Mamio 1-1
 • 9/12 Onstwedder Boys – Veendam 1894 5-2
 • 17/2 Loppersum – Veendam 1894 0-2
 • 27/1 Veendam 1894 – The Knickerbockers2-0
 • 3/2 Veendam 1894 – Be Quick 1887 2-1
 • 10/3 Zuidhorn – Veendam 1894 1-1
 • 2/3 Veendam 1894 – Groen Geel
 • 9/3 Aduard 2000 – Veendam 1894
 • 16/3 Veendam 1894 – WVV
 • 23/3 HFC’15 – Veendam 1894
 • 6/4 Veendam 1894 – Lycurgus
 • 13/4 Helpman – Veendam 1894
 • 20/4 Veendam 1894 – Zuidlaren
 • 4/5 Mamio – Veendam 1894
 • 11/5 Veendam 1894 – Onstwedder Boys
 • 18/5 The Knickerbockers – Veendam 1894
 • 25/5 Veendam 1894 – Loppersum

Veendam 1894 speelt z’n thuiswedstrijden om 15:00 uur in het Henk Nienhuis-Stadion aan De Langeleegte.

Meer info en fotomateriaal op Facebookpagina ‘De Langeleegte huilt’.

Een stoelendans in het Henk Nienhuis Stadion?

Gisteren (21 februari 2024) ontdekte ik bij toeval dat er in het Henk Nienhuis Stadion aan De Langeleegte iets gaande is. Hoewel ik doorgaans goed op de hoogte ben van activiteiten die spelen op het prachtige Leer- en Sportpark in Veendam, was ik enigszins verrast door wat ik zag. De hoofdtribune van het stadion was grotendeels ontdaan van de stoeltjes. Ook op de noord-tribune was de ontmanteling in volle gang. Het oogde allemaal een beetje vreemd omdat het leek alsof er een veldslag had plaatsgevonden. Ik raakte in gesprek met een andere oud-supporter die ook foto’s aan het maken was. Beiden vroegen we ons hardop af: wat is hier in vredesnaam aan de hand? Volgende maand staan er toch enkele interlandwedstrijden in het stadion op het programma? Dan sloop je nu toch niet (bijna) alle zitplaatsen eruit? Tenzij? Ja, dat zal het zijn. De oude stoeltjes gaan eruit en er komen nieuwe voor in de plaats. Dit werd vandaag door een doorgaans zeer betrouwbare bron (gelukkig) bevestigd. Zodat de toeschouwers volgende maand rustig op de tribune kunnen plaatsnemen, zonder dat ze na afloop alle kleding gelijk bij de was hoeven te doen. Veendam zorgt voor een revitalisering en upgrading van het stadioncomfort. Na zoveel jaren is dat zeker geen overbodige luxe. Mocht Veendam 1894 in de toekomst op een hoger niveau gaan voetballen, iets wat ik zeker met de huidige selectie niet uitsluit, dan kunnen de toeschouwers hoog, droog, schoon en veilig de wedstrijden gaan bijwonen.

Stoelen verwijderd Langeleegte

De oude stoelen worden verwijderd van de hoofdtribune. (Foto Klaas Fleurke)

Enkele historische feitjes: de ingebruikname van de nieuwe hoofdtribune en lichtinstallatie was in 1987. In 1998 gaf Henk Nienhuis voor TV Noord trots een rondleiding door het totaal gerenoveerde stadion, dat vanaf dat moment 6300 overdekte zitplaatsen bood. In de reportage overpeinsde Nienhuis het verleden, waarin de houten zittribune slechts 350 plaatsen telde.

Hoofdtribune in aanbouw Langeleegte

De hoofdtribune in aanbouw. (Foto archief Henk Nienhuis/Willie Sagel)

Op de website van de gemeente Veendam staat het volgende geschreven: ‘Henk Nienhuis Stadion wordt klaargemaakt voor Oranje Interlands. In verband met de wedstrijden van het Nederlands elftal onder 19 jaar die gepland staan op 20, 23 en 26 maart in Veendam, worden de tribunes in het Henk Nienhuis Stadion de komende weken in gereedheid gebracht. Een aantal verbeteringen wordt uitgevoerd om de organisatie van professionele sportwedstrijden ook voor de toekomst mogelijk te maken. De verlichting van het stadionveld is in 2023 al in orde gemaakt. Nu wordt de geluidinstallatie van de hoofdtribune verbeterd, de verlichting op de tribunes zelf wordt hersteld en de huidige tribunestoelen worden vervangen. De oude stoelen zijn versleten en verhard, onder andere door weersomstandigheden. Daardoor kunnen ze gemakkelijk afbreken en onveilige situaties veroorzaken. Een aantal van de oude stadionstoelen wordt gratis beschikbaar gesteld voor geïnteresseerden die het leuk vinden om een stukje voetbalhistorie in huis te halen. Let op, de stoelen zijn verouderd en de kwaliteit is slecht. U kunt er niet meer op zitten. Meer informatie over de datum en tijd voor het ophalen van de stoeltjes staat begin volgende week (26 februari, KF) op de website en social media kanalen van de gemeente Veendam. Bij het ophalen geldt maximaal 2 stoelen per persoon, en op is op. De overige stoelen worden gerecycled.’

Henk Nienhuis, Jan Blijham en Hemmo Kerkhof

Een actiefoto uit de oude doos. Naamgever van het stadion Henk Nienhuis (midden) aan de oude Langeleegte in actie met zijn ploeggenoten Jan Blijham (links) en Hemmo Kerkhof (rechts). (Foto archief Henk Nienhuis/Willie Sagel.)

Opnieuw interlands in Henk Nienhuis Stadion in Veendam

Er worden in maart opnieuw interlands gespeeld in het Henk Nienhuis Stadion in Veendam.

Dan staat er een EK-kwalificatietoernooi op het programma, waarbij Oranje Onder 19 op jacht gaat naar een EK-ticket. Oranje moet dan zien af te rekenen met Litouwen, Frankrijk en België. Alleen de poulewinnaar plaatst zich voor de eindronde. In november 2023 vonden er ook al interlands plaats in Veendam. Toen van Oranje Onder 18. De organisatie van de Oranje Interlands ligt bij voetbalvereniging Veendam 1894 samen met de KNVB.

Stoelen verwijderd noordtribune De Langeleegte

Ook op de noordtribune verdwijnen de gedateerde en verweerde stoeltjes. (Foto Klaas Fleurke)

Gratis kaarten

Het EK-kwalificatietoernooi is van 20 tot en met 26 maart. Behalve in Veendam wordt er ook gevoetbald op het complex van Achilles 1894 in Assen. Oranje Onder 19 speelt twee van zijn drie wedstrijden in Veendam: op 20 maart tegen Litouwen en op 26 maart tegen België. Gratis kaarten zijn te bestellen via onsoranje.nl. Daar is ook het complete wedstrijdschema van het kwalificatietoernooi te vinden.

BV Veendam – Feyenoord

Een foto genomen vanaf de noordtribune tijdens de eredivisiewedstrijd BV Veendam – Feyenoord. Aan de overzijde is de oude zittribune nog zichtbaar inclusief een bijgeplaatste noodtribune. (Foto uit archief Henk Nienhuis/Willie Sagel)