Augustus 2022

30-07-2022

Herhaalde oproep optekenen Fleurke-familiehistorie/Wiederholter Anruf Aufzeichnung Fleurke Familiengeschichte

Zoals ik al eerder zei vorder ik gestaag met het onderzoeken van de Fleurke-familiegeschiedenis. De stamvader, Johan Carl Wilhelm (1786-1865), van alle Fleurkes in Nederland streek omstreeks 1800 vanuit Duitsland neer in Oude Pekela. Hij vestigde zich daar als meesterschoenmaker. Ondertussen heb ik met behulp van verschillende mensen (ook bijvoorbeeld van het Veenkoloniaal Museum in Veendam, Stichting Oud Winschoten, gemeentearchief Oude Pekela) en (verre) familieleden al aardig wat (foto)materiaal kunnen verzamelen. Er dienen zich steeds meer mensen aan. Ook voer ik een correspondentie met mensen (gemeente, kerk, archieven) uit de regio Preussisch Oldendorf/Lübbecke over mijn familiezoektocht. Tijdens onze zomervakantie verblijven we daar een aantal dagen om te zien en aan den lijve te ervaren waar onze verre voorvader vandaan kwam. Ik kom steeds meer aan de weet en het levert zeer informatieve verhalen op. Zodoende heb ik de Fleurke-stamboom al aardig compleet vanaf Anton Florinus in 1555. Hierbij doe ik nogmaals een oproep aan een ieder die me eventueel toch nog verder kan helpen om deze familiehistorie verder vast te leggen. Het zij met mooie verhalen en/of documentatiemateriaal zoals historische foto’s, aktes en andere interessante bronnen. Iemand die iets weet, mag contact met me zoeken. Ik zou dat erg op prijs stellen.

Kaart Preussisch Oldendorf

Een zoektocht naar de oorsprong van de Fleurke-familie.

Altijd op zoek naar de mens achter het boek (deel 12)

De komende maanden volgt op deze website in gedeelten het verhaal van de 83-jarige Kor Boven. Hij bezocht tot nu toe in zijn leven bijna 600 schrijvers van boeken. En er staan nog meer te signeren boeken - én dus te ontmoeten mensen - op zijn bucketlist. De erudiete, geboren en getogen Oost-Groninger is altijd nieuwsgierig naar de persoon achter hetgeen hij of zij publiceert. Het leverde de vitale tachtiger interessante contacten op met zowel de plaatselijke huis-tuin-en-keukenschrijver als met (internationaal) schrijvende grootheden. De in Castricum woonachtige Boven ontmoette gevierde auteurs, beroemde sporthelden, spraakmakende politici, bekende presidenten en zelfs een Nobelprijswinnaar in binnen én buitenland. Waarom lukte het Kor Boven altijd een handtekening te bemachtigen en wat drijft hem? Is het in dit geval: wie goed doet, goed ontmoet? Zeggen zijn keuzes iets over hemzelf? En waarom ontroert het gesprek dat Boven had met de in 2005 overleden joods-Oostenrijkse nazi-jager Simon Wiesenthal hem nu nog? Kortom: het verhaal van de oud-supporter van voormalig profvoetbalclub Veendam is op zichzelf al een boek waard!

Deze maand het twaalfde deel van het verhaal van Kor Boven over oude foto’s van Nieuw Beerta, een dierbare ontmoeting in Glasgow, een interessant boek van Lale Gül en meer.

Schotland

Kor Boven: ‘Op de boekenmarkt zag ik een keer een boek liggen met de titel Te mogen leven geschreven door Johanna Ruth Dobschiner. Het boek was 25 jaar geleden uitgegeven. Ik dacht: dat kan over de oorlog gaan. Ik deed het boek open en zag onder andere foto’s van Nieuw Beerta: dominee en mevrouw Ader, de oude pastorie, de kerk en het huis waar mijn vrouw geboren is. Het boek ging over de levensgeschiedenis van de schrijfster. Het Joodse gezin Dobschiner was gevlucht uit Duitsland en woonde later in Amsterdam. Tijdens een razzia waren de ouders en de broers van de schrijfster opgepakt. Later zijn ze vermoord in Auschwitz. Hansie (Johanna Ruth) had zich verstopt in een kast en kwam via dominee Ader in de pastorie in Nieuw Beerta waar zij met andere lotgenoten ondergedoken zat. Aan het eind van het boek vertelt de schrijfster dat zij naar Schotland gaat. Ik dacht: wat zou het interessant zijn om die vrouw te ontmoeten. Misschien weet de zoon van dominee Ader meer. Tijdens een bezoek aan Erik Ader kreeg ik het adres van Hansie in Glasgow. Ik heb een brief geschreven en na een week kreeg ik een zeer positief antwoord. Ze vond het heel bijzonder dat toen zij in de pastorie ondergedoken zat, mijn vrouw als kind door het dorp liep. Na enige telefoontjes over en weer hebben we op een gegeven moment het boek in de tas gedaan en zijn we naar Glasgow gevlogen om Hansie te bezoeken. Het was een zeer bijzondere ontmoeting die mij heel dierbaar is.’

Johanna Ruth Dobschiner

Kor Boven (rechts) op bezoek bij Johanna Ruth Dobschiner (midden) in Glasgow. (Foto archief Kor Boven)

Lale Gül

‘Ik hoorde dat er een zeer interessant boek was uitgekomen geschreven door Lale Gül. Het gaat over een andere cultuur dan wij gewend zijn en dat is sowieso een belangrijk onderwerp. De schrijfster, een jonge vrouw, voelt zich zeer beknot in haar leven en breekt met die gemeenschap. Ik had het geluk om haar te ontmoeten bij de radio-uitzending van BNR op vrijdagmiddag. Ze heeft verteld over haar leven en het besluit dat zij genomen heeft. Een bijzonder verhaal. Over een paar maanden verschijnt haar tweede boek. Ik ga het zeker kopen.’

Lale Gül

Lale Gül schreef een zeer interessant boek. (Foto archief Kor Boven)

Volgende maand het dertiende (slot) deel van het verhaal van Kor Boven over een harde noot om te kraken, geld dat je niet kunt meenemen, iets speciaals en meer.

Opening Leer- en Sportpark De Langeleegte

Het Leer- en Sportpark de Langeleegte is 1 juli 2022 geopend met een kennis- en inspiratiedag. Er was een inspirerend programma samengesteld voor alle bezoekers, waaronder bestuurders en beleidsmakers van andere gemeentes. De dag is samen met de Vereniging Sport en Gemeenten georganiseerd. Samen met diverse gebruikers en gastsprekers Erik Scherder, Gerard Kemkers en Rene Wormhoudt werd de ingang naar het Leer- en Sportpark vanaf de loper feestelijk geopend.

Dit unieke Leer- en Sportpark is volledig gericht op de verbinding tussen leren en sporten. Het Athletic Skills Model heeft een belangrijke rol gehad bij de inrichting van het Leer- en Sportpark, met name voor de Skills Garden. Veendam gaat hiermee voor een nieuwe aanpak én invulling van sportpark de Langeleegte. We zijn ervan overtuigd dat dit Leer- en Sportpark voor de inwoners van Veendam de beste toekomst biedt.

Wethouder Henk Jan Schmaal van de gemeente Veendam heeft in maart 2022 al de grootste Skills Garden van Europa op het Leer- en Sportpark in Veendam in gebruik genomen. De Skills Garden is een speel, sport- en ontmoetingsplek gebaseerd op het Athletic Skills Model (ASM) waarbij er een omgeving is gecreëerd die toegankelijk is voor iedereen: van jong tot oud, mensen met en zonder beperking, top- en breedtesport en de georganiseerde en ongeorganiseerd sport. Aansluitend werden er verschillende demonstraties gegeven.

Wethouder Henk Jan Schmaal: “Met een oppervlakte van ruim 6.300 m2 is dit de grootste Skills Garden van Europa en daarmee uniek. Het past perfect in de ambitie van de gemeente om de inwoners in beweging te krijgen. Er is in de openbare ruimte een omgeving gecreëerd waar inwoners op een laagdrempelige manier worden uitgedaagd om te gaan bewegen. Daarnaast is er een urban deel, met skaten en freerunning en pumptrack. De Skills Garden kenmerkt zich door diversiteit en veelzijdigheid waardoor het voor elk niveau uitdagend is.”

Voor filmpjes over de opening klik hier en hier.

De Skills Garden in Veendam is ingericht op basis van de visie achter het Athletic Skills Model. Kern van dit model is dat alle grondvormen van bewegen op een diverse wijze aan bod komen. De Skills Garden is een omgeving van verschillende sport- en beweegvoorzieningen, die plek geeft aan de veelzijdigheid. Zo zijn er diverse speelvelden (voor onder andere voetbal, badminton, basketbal en baseball 5) en is er een pumptrack, skatebaan en Powerhill. Dit alles is aangevuld met losse sporttoestellen als trampolines, teqtafel en calisthenicstoestellen. Door de centrale ligging in de gemeente is er een locatie ontstaan waar sportverenigingen, inwoners, leerlingen, zorgverleners, maar ook de ongeorganiseerde sporters kunnen samenkomen.

Burgemeester Berry Link van de gemeente Veendam heeft samen met oud-leerlingen van O.B.S De Sleutel uit Wildervank de laatste verhalenbank van de serie van tien op het Leer- en Sportpark in Veendam onthuld. Tien groepen inwoners uit de gemeente Veendam en omgeving van negen tot negentig jaar uit alle lagen van de bevolking hebben meegeholpen aan de totstandkoming van deze tien mozaïekenbanken. Elke bank vertelt een eigen verhaal dat voor velen herkenbaar is. Het was een uniek project. Er is geen stad of dorp in Nederland waar zoveel mozaïekenbanken bijeen staan. Het fraaie leer- en sportpark in Veendam krijgt met deze banken nog meer allure.

Boekje verhalenbanken Leer- en Sportpark

Sinds kort mag ik me ambassadeur noemen van de prachtige verhalenbanken op het Leer- en Sportpark De Langeleegte. Klik hier voor meer informatie

Zo’n vijf jaar geleden namen Mia van Selling en Henk Spelde, inwoners van de gemeente Veendam, het initiatief voor deze verhalenbanken. Er werd een projectgroep gevormd met Ronald Raaijmakers en Liesbeth Peeters, ontwerpers/kunstenaars van Bureau Het Wilde Oosten, Frans Warntjes directeur Facilitair/ICT van Winkler Prins Veendam en Rudie Spitzen van Compaen Veendam. Het project is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van instanties en instellingen en de grote inzet van veel vrijwilligers.

Na de onthulling is op de informatieborden bij beide ingangen van het park en op enkele banken via een QR-code een brochure te downloaden waarin alle banken beschreven staan. De projectgroep hoopt dat bezoekers van het park nu en in de verre toekomst veel kijk- en praatplezier aan de banken beleven. Sinds kort mag ik me er samen met veel anderen ambassadeur van noemen.

Bauke Mollema zeer verrassend nationaal kampioen tijdrijden

Gezien in een warm Emmen. Of hoe een nuchtere Groninger dé tijdritspecialist en oud-Girowinnaar Tom Dumoulin uit Limburg klopt. Mooie wielersport in de Drentse voetbalstad. We kunnen zeggen dat we erbij waren!

Bauke Mollema

Bauke Mollema is moegestreden. Wielercommentator Herbert Dijkstra (NOS) ziet dan al dat het goed zit. (Foto Klaas Fleurke)

Bauke Mollema

Bauke Mollema op de hoogste trede van het ereschavot in Emmen. Een teleurgestelde Tom Dumoulin is goede tweede. (Foto Klaas Fleurke)