December 2023

29-11-2023

Ben ik van Duitsen bloed?

Een bloemrijke familiegeschiedenis

Boek vanaf nu beschikbaar

Het gekozen formaat van Ben ik van Duitsen bloed? is A-4 en het aantal pagina’s is 234. Uitgaande van half kleur/zwartwit en een harde kaft kost het boekwerk voor geïnteresseerden zo rond de 35 euro (exclusief 2.99 euro verzendkosten). Het familienaslagwerk en verhalenboek wordt aangeboden op een speciale privépagina op de website van www.boekenbestellen.nl (Print on demand). De doelgroep is natuurlijk allereerst familie maar ook voor mensen die geïnteresseerd zijn in boeiende (levens)verhalen is het vast interessant. Wilt u mij via e-mail, Facebook, WhatsApp of een belletje laten weten of u interesse hebt (zie contactgegevens op deze site)? Dan krijgt u van mij een link plus inlogcode om dit omvangrijke familieboekwerk te bestellen. Uiteraard kunt u het boek ook bij de auteur verkrijgen. Als u het bij mij komt halen, dan bent u voor 34 euro eigenaar van deze exclusieve familiekroniek. Ik heb een bescheiden voorraad ingekocht. Dus: zolang de voorraad strekt. Hierbij toon ik u nogmaals de omslag en de inhoudsopgave van het gereedgekomen boek. Voor verdere informatie over de inhoud verwijs ik graag naar het kopje boeken op deze website. Wellicht een idee voor een verrassend geschenk voor de feestdagen?

Omslag 'Ben ik van Duitsen bloed?'

De omslag van ‘Ben ik van Duitsen bloed?’. Geschiedenis en actualiteit gaan in deze kleurrijke uitgave hand in hand. Verleden en heden worden tot een mooie eenheid gesmeed. Samen met de boeiende verhalen en foto’s gecomponeerd tot een lees- en behapbare uitvoering. (Klaas Fleurke)

Inhoudsopgave 'Ben ik van Duitsen bloed?'

Hierbij de inhoudsopgave van ‘Ben ik van Duitsen bloed?’. (Klaas Fleurke)

Veendam 1894 boekt nuttige zege op HFC’15

Vooraf was het voor de geelzwarten aanhaken of afhaken. Of bij winst op de Hoogkerkers aansluiten bij de subtop of bij verlies in de degradatiezone terechtkomen. Door een even verdiende als solide overwinning van 2-0 op medemiddenmoter HFC’15 (bij aanvang stonden ze allebei op 6 punten uit 5 wedstrijden met eenzelfde doelsaldo van -2) stijgt Veendam 1894 naar de onderkant van de top van de ranglijst en zakt HFC’15 naar de onderkant van de middenmoot. De Langeleegtebespelers deden dus goede zaken op een grauwe, regenachtige en waterkoude zaterdagmiddag op het kunstgrasveld. Centrumverdediger Jeremy van Dijk scoorde voor rust met een schitterende kopbal en aanvaller in vorm Ryan de Bruijn was vlak na de pauze heel attent en liet het net voor de Veendammers heerlijk trillen. Deze 2-0 voorsprong kwam na de hervatting (bijna) niet meer in gevaar en kon je het elftal van trainer/coach Anne Semplonius alleen verwijten dat de score niet hoger uitviel. Verder speelde Veendam 1894 een van haar betere wedstrijden en was er maar één elftal dat qua werklust, inzet en spelaandeel recht had op de victorie. En dat was Veendam 1894. Maar wat als HFC’15 aanvaller Rick van Lent in de eerste minuut van de wedstrijd niet de paal had geraakt maar raak had geschoten?

Opkomst teams

Opkomst van de beide teams, arbitrage en pupil van de week. (Foto Klaas Fleurke)

Veendam 1894 liet in de wedstrijd op zaterdag 4 november 2023 tegen de bezoekers uit Hoogkerk een prima indruk achter. Je merkt aan alles dat het elftal van trainer/coach Anne Semplonius steeds meer body en smoel krijgt. De talentvolle Veendammer selectie krijgt meer en meer kleur op de wangen. Met vooral tot nu toe in de competitie een soevereine zege op middenmoter HFC’15. Een overwinning die gedurende de gehele wedstrijd niet of nauwelijks in gevaar kwam. Enkele wijziging in de basisformatie, in vergelijking met het gelijkspel tegen WVV, deden het elftal zichtbaar goed. De mutaties pakten goed uit.

Nou ja, afgezien van de allereerste minuut. Rick van Lent kreeg namens HFC vanuit een omschakelmoment een vrije doortocht. Zijn inzet belandde buiten het bereik van de zeer solide doelman Thijs Graver, tot opluchting van alle Veendam-aanhangers, op de paal. Daarna was het antwoord van de gastheren overtuigend. Het creëerde gedurende grote delen van de sportieve confrontatie een overwicht. De spitsen Dinand de Jonge en Ryan de Bruijn waren voortdurend in beweging en zorgden met hun diepgang voor dreiging. Bijna profiteerde Robin Mik met een knappe draai, maar zijn inzet ging nog rakelings naast. Rond de 25ste minuut was het wél raak voor Veendam. Aanvoerder Leon Kuiper, die deze keer centraal achterin stond geposteerd en dit meer dan uitstekend invulde, gaf met zijn gouden linkerbeen de voorzet, waaruit zijn kompaan uit het centrum van de defensie, Jeremy van Dijk, schitterend raak kopte. HFC’15-doelman Jonathan Hensens was volstrekt kansloos. Van Dijk en Kuiper vormden op het kunstgras aan De Langeleegte een ijzersterk hart van de verdediging. De backs Mike van Kleef en Yorick Zuur completeerden deze middag een nauwelijks te breken barrière. Na deze verdiende voorsprong kreeg de Veendammer formatie mogelijkheden op meer. Robin Mik en Dinand de Jonge waren met schoten gevaarlijk. Ook was er nog een penaltymoment maar arbiter van dienst J. Mulder liet gedecideerd verder spelen. De jonge leidsman floot een voortreffelijke partij. Hij deed het in de geest van topscheids Bas Nijhuis. Hij liet door wat door kon gaan en corrigeerde waar nodig.

Het middenveld van de gastheren was uitgebalanceerd. Voetballend vermogen gekoppeld aan werklust. Ramon de Jong overtuigde als voetballende veldheer. Robin Mik was wederom een sterke pion als het gaat om loopvermogen en onverzettelijkheid. Bart Mik bracht voldoende gif in zijn spel mee om daarmee zijn tegenstanders te verdoven en pijn te doen en Irfan Jukovic laat al weken zien een aanwinst te zijn voor de geelzwarten vanwege het brengen van rust in het spel. Zelfs in de dekking blijft hij comfortabel aan de bal. Kortom: alle linies van de thuisclub vloeiden als vanzelf in elkaar over. HFC’15 kreeg er maar geen vat op.

Kort na de theepauze besliste Veendam 1894 de wedstrijd. Een afgedwongen fout in de defensie van de Hoogkerkers werd heel attent afgemaakt door de wederom sterk acterende Ryan de Bruijn. Hij omspeelde doelman Hensens en liet het net bollen. Na deze 2-0 kreeg Veendam mogelijkheden op meer. Ook waren er meerdere keren veelbelovende aanvallen te aanschouwen. De soepele combinaties van de geelzwarten mochten er bij tijd en wijle best zijn. Oefenmeester Anne Semplonius had deze middag een meer dan sterke bank tot zijn beschikking. In de loop van het tweede bedrijf kwamen Winston de Jonge, Max Drewes en Wessel Bieze nog binnen de lijnen. Zij pasten zich naadloos aan in de Veendammer dominantie. Uw verslaggever noteerde nog behoorlijke kansen voor Robin Mik en Winston de Jonge. Maar de gastendoelman Hensens wenste niet meer tegentreffers te incasseren. Ver in blessuretijd was er nog eenmaal sprake van een mogelijkheid voor HFC’15 maar een schot van Frank Volkers ging huizenhoog over. Het was symbolisch voor het povere spel van de bezoekers. Na het eindsignaal van arbiter Mulder konden beide teams de warme kleedkamer opzoeken. In die van Veendam werd de tweede overwinning van het seizoen luidruchtig bejubeld.

Veendam 1894 – HFC’15

Overzichtsfoto van de wedstrijd Veendam 1894 – HFC’15 op het kunstgrasveld aan De Langeleegte. (Foto Klaas Fleurke)

Een verkleumde Veendam 1894-trainer Anne Semplonius na afloop: ‘Ja, het klopt dat we in de eerste minuut al op achterstand hadden kunnen staan. In de voorbespreking hebben we het er nog over gehad. We lieten beelden zien van de oefenwedstrijd tegen Velocitas. Daarop was te zien dat we counters er heel goed uithaalden. En dat laten we vandaag volledig na. We moeten bij een omschakelmoment beter incoachen. Onze verdedigers moesten meer eager zijn dat hun aanvallers. Gewoon lopen, anders niks. Nee, inderdaad, zo wil je niet aan een wedstrijd beginnen. Maar we herstelden ons goed. Een mooie overwinning. Dit geeft de burger moed. Voor wat het waard is natuurlijk: maar ik hoorde net dat we nu gedeeld derde staan. Het staat in deze klasse allemaal heel dicht bij elkaar. Bij een verliespartij kan je zomaar weer onderaan bungelen. Tot vandaag stonden er iets van zes of zeven teams op zes punten. Dat zegt genoeg, denk ik. Het is een beetje een open deur, maar iedereen kan van iedereen winnen.’

Middenveldstrateeg Irfan Jukovic in zijn analyse na de wedstrijd: ‘Of dit een van onze betere wedstrijden was? Ja, zeker wat betreft beleving en de wil om te winnen. Dat was vandaag gewoon top. Ja, gelukkig ging-ie in de eerste minuut bij hun op de paal. We mogen het geluk ook wel een keer aan onze kant hebben. Wat mij betreft mogen we wel iets vaker meer momenten van rust aan de bal hebben. Of ik daar juist voor ben? In plaats van direct die eindpass willen geven, mogen we van mij iets meer geduld en rust opbrengen. In de rust hebben we ook afgesproken hoe we druk zouden zetten. Daar liepen we met name in de eerste helft tegenaan. Dat we vooral aan het lopen waren. Kijk, die goal van Ryan was daar een gevolg van. Het kwam tot stand door onze manier van druk zetten. Daardoor maakten zij een fout en konden wij scoren. Ja, ik denk ook dat we de gehele wedstrijd de controle hebben gehad. En zeker na de 2-0 van ons lag het meer voor de hand dat we de 3-0 zouden maken, dan dat HFC tot scoren zou komen. Jazeker hadden we nog een paar beste kansen. Ja, je had er meer kunnen maken maar het belangrijkste is dat de drie punten binnen zijn. Deze zege was inderdaad belangrijk.’

Veendam 1894 – HFC’15

Veendam 1894 was de bovenliggende partij in de confrontatie met de Hoogkerkers. Van een afstand kijkt middenveldstrateeg Irfan Jukovic gefocust toe. (Foto Klaas Fleurke)

Veendam 1894 blijft punten sprokkelen in aanloop naar topper

Op bezoek bij middenmoter SV Lycurgus op Sportpark West End weerden de mannen van trainer Anne Semplonius zich kranig. Onder bijzonder natte omstandigheden, het lijkt wel alsof het regenseizoen is begonnen of dat we ons bevinden in Schotland waar het altijd lijkt te regenen, sleepte het Veendammer team tegen de Stadjers een punt uit het vuur. Het is een geluk dat de wedstrijd op kunstgras werd afgewerkt, anders was het zeker niet doorgegaan. Teammanager René Smit zag dat zijn elftal zeker voor rust (0-0) de controle had tegen een zeer defensief ingestelde tegenstander. Het begint erop te lijken dat tegenstanders zich tegen de stugge en moeilijk te kloppen Parkstedelingen gaan ingraven. De opponenten passen hun strijdwijze aan waardoor het er alle schijnt van heeft dat de Veendammer formatie zo langzamerhand angst begint in te boezemen.

Na rust kwamen de geelzwarten slecht uit de startblokken. Het leverde SV Lycurgus via Frank van der Veen een 1-0 voorsprong op. Veendam 1894 toonde, niet voor het eerst dit seizoen, veerkracht en kwam via een vrije trap van Ramon de Jong terecht op gelijke hoogte. Daarna waren er over en weer kansen maar bleef het bij een terechte puntendeling. In een klasse waar iedereen van iedereen kan winnen handhaven de Veendammers, na de vierde 1-1 van het seizoen, zich in de top van de ranglijst. Het staat nu gedeeld tweede. Hoe kijkt Veendam 1894-middenvelder en doelpuntenmaker Ramon de Jong terug op de remise van gisteren?

Veendam 1894 – HFC’15

Ramon de Jong sterk aan de bal in de wedstrijd tegen HFC’15. (Foto Klaas Fleurke)

Ramon de Jong: ‘Wat ik van de wedstrijd vond? Zij speelden met vijf verdedigers en zakten heel erg in. Wij hadden moeite om zelf het spel te maken. Aan de bal was het bij ons niet goed genoeg. Niemand van ons haalde z’n normale niveau. Niemand zat er gisteren echt lekker in. Nee, ikzelf ook niet. Van beide kanten werden er niet veel kansen gecreëerd. Vanaf de 1-0 achterstand begon bij ons pas het besef door te dringen dat we echt moesten. Ja, en zodoende sleepten we er nog een punt uit. Mijn doelpunt? Nou, het was niet de mooiste die ik ooit maakte, haha. Het was een vrije trap die ik om de muur wilde krullen. Maar de bal ging door een gaatje in de muur en werd nog geschampt. Volgens mij had de keeper hem kunnen hebben, maar hij liet ’m doorgaan. Ja, het is achteraf gezien een terechte remise. We mogen blij zijn met een gelijkspel. Inderdaad, we zijn wel een punt ingelopen op koploper Helpman, haha. We gaan onze stinkende best doen om volgende week het beste in onszelf naar boven te halen.’

Oude tijden herleven aan De Langeleegte: Oranje onder 18 verslaat Zweden met 2-0!

Wanneer klonk voor het laatst het Wilhelmus in Veendam? De voetballers van Veendam 1894 (JO-12) mochten heel eervol de Nederlandse driekleur vasthouden tijdens de gespeelde volksliederen.

Het was lang geleden dat meer dan 2500 toeschouwers De Langeleegte bevolkten. Op een koude maar prachtige, windstille najaarsavond (donderdag 16 november 2023) kwamen bij uw verslaggever nostalgische gevoelens naar boven. Wandelend naar het Veendammer voetbalheiligdom werden de voetbalkriebels al geprikkeld. Alsof het een voetbalvrijdagavond van weleer was. De vier stadionlampen rezen verlicht op boven de Parkstad. De nieuw aangebrachte LED-verlichting scheen in eredivisiestand op het kortgemaaide gras in het legendarische geelzwarte voetbalbastion. Ik wandelde niet alleen. Van alle kanten werd er koers gezet naar Veendams voetbaltrots. De Langeleegte als geuzennaam en nu als sportief decor voor een heuse voetbalinterland. Helaas is in 2013 dit pareltje uit de vaderlandse betaaldvoetbalgeschiedenis ons ontvallen. Het Veendammer voetbalhart huilt in die zin nog steeds. Maar we moeten niet teveel terugkijken. Mijmerend met anderen op weg naar een hoopvolle voetbaltoekomst. Ontstaat er iets moois aan De Langeleegte? Als het aan de gemeente (Veendam Beweegt) en amateurvoetbalclub Veendam 1894 ligt, gaat dat zeker gebeuren. De eerste tekenen daarvan op het Sport- en Leerpark in Veendam werden gisteravond al zichtbaar. Veendam sportief in de spotlights.

De eerste oefeninterland van het Nederlands elftal onder 18 tegen hun leeftijdsgenoten van Zweden was voor iedereen een doorslaand succes. Morgen staat deel twee op het programma. Er was terecht van alle kanten lof voor de organisatie. Zeker van de kant van de KNVB. Veendam zette in alle opzichten zijn beste beentje voor. Het was voor de aanwezigen aan alle kanten genieten. De oudere jongeren konden zich laven aan nostalgische herinneringen en de jeugd zag dat het Nederlandse voetbal internationaal nog steeds aanzien geniet. Er loopt meer dan voldoende talent rond in dit kikkerlandje. Dat werd gisteren door Oranje onder 18 onomstotelijk aangetoond. Met veel machtsvertoon werden hun leeftijdsgenoten uit Zweden in de eerste wedstrijd van het tweeluik met 2-0 terechtgewezen. De score was nog maar een magere afspiegeling van de krachtsverhouding op het veld. Wessel Kuhn van PSV voor rust en Yoel van den Ban van AZ na de pauze tekenden voor de doelpunten. Samen met het publiek genoot uw verslaggever van de intensiteit, de beweging zonder bal, de technische vaardigheid en vooral de handelingssnelheid van de spelers in deze vriendschappelijke confrontatie. Het was een genot om dit te zien.

Mooi om te horen dat een minuut of tien voor het einde van de wedstrijd, die toen al gespeeld leek, een plukje toeschouwers op de Noordtribune begonnen te scanderen en te zingen. Het bezorgde uw verslaggever een moment kippenvel. “Aan de Langeleegte … !!!”

1 / 13
2 / 13
3 / 13
4 / 13
5 / 13
6 / 13
7 / 13
8 / 13
9 / 13
10 / 13
11 / 13
12 / 13
13 / 13

Foto’s Klaas Fleurke en één foto uit archief Siep Nienhuis

Twee dagen later… Super Saturday!?

Niet meewerkende Weergoden, snackende Oranjeleeuwen en voor Sinterklaas spelende amateurs. Gezien op een uiterst gure en natte zaterdagmiddag van de 18de november 2023 aan de altijd gezellige legendarische Langeleegte.

 • FRIENDLY MATCH: The Netherlands U18 – Sweden U18 0-0
 • COMPETITIE: V.V. Veendam 1894 – Helpman 0-3
(doelpunten Remco de Haas 2x en Wouter van der Graaf)

Overwinning glipt Veendam 1894 in Zuidlaren uit handen

Veendam 1894 hield op bezoek bij Zuidlaren slechts één punt over. Nadat de gasten uit de Parkstad twee keer op voorsprong kwamen en zelfs zeven minuten voor tijd er alsnog met de winst vandoor leken te gaan, kon het in een tumultueuze slotfase ternauwernood de 2-2 naar huis brengen. Voor de Veendammers voelde het als een verlies omdat het met name in de eerste helft een prima pot voetbal op de doorweekte grasmat legde. Het was echter volgens Zuidlaren-trainer en oud-speler van BV Veendam Lesmond Prinsen een wedstrijd met twee gezichten. In het tweede bedrijf moesten de Veenkolonialen vooral tegenhouden en loeren op enkele gevaarlijke uitbraken. Enkele discutabele beslissingen van de arbitrage, die in het nadeel van de geelzwarten uitpakten, zorgden ervoor dat met name de gasten het meest teleurgesteld waren over de einduitslag. Het gedeelde punt. Algemene teneur in het Veendammer kamp: ‘Er had absoluut meer ingezeten…’

Veendam 1894 had de overwinning voor het grijpen. Het scorebord gaf de 88ste minuut aan. De donkerte kondigde zich op Sportpark de Wenakkers al aan. De Veendammers waren vijf minuten daarvoor voor de tweede keer deze middag op voorsprong gekomen. Invaller Ryan de Bruijn onderstreepte zijn voortreffelijke vorm van de voorbije weken. Hij slalomde door de defensie van FC Zuidlaren en ging alleen op de doelman van de thuisclub af. Gedecideerd, met gevoel en op techniek liet hij het netje wederom trillen. Na het vieren van deze bevrijdende treffer pepten de mannen van trainer Anne Semplonius elkaar op. Dit geven we niet meer weg! Toch ging het mis. De scheidsrechter legde tot verbazing van bijna iedereen twee minuten voor tijd de bal op de stip na een vermeende handsbal van Bart Mik. Mik verklaarde na afloop in alle eerlijkheid dat het geen hands was. Hij kreeg de bal op de borst. ‘Als het wel hands was geweest, had ik het eerlijk gezegd.’ Robin Wolters maakte namens FC Zuidlaren geen fout en liet de jeugdige invaldoelman Luc Keizer van Veendam 1894 kansloos. Beide teams gingen daarna in de blessuretijd op zoek naar de zege maar het bleef bij 2-2. De druiven bij de gasten smaakten het zuurst. Ook al omdat halverwege de tweede helft een zeker lijkende kopdoelpunt van Jeremy van Dijk vanwege buitenspel was afgekeurd. Dit ging met de nodige discussie gepaard. Een neutrale toeschouwer die op dezelfde lijn stond liet mij weten ‘dat de kans dat het offside was minimaal was’. Vandaar dat de teleurstelling bij Veendam 1894 er na het eindsignaal vanaf droop. Met name op basis van de eerste helft hadden ze meer verdiend.

Zuidlaren - Veendam 1894

Veendam 1894 domineerde in en tegen Zuidlaren de eerste 45 minuten. Het resulteerde in een handvol corners. (Foto Klaas Fleurke)

In een uitstekende eerste helft leek er voor de Langeleegtebespelers in een zowaar droog Zuidlaren niet veel aan de hand. ’s Morgens had het op de 25ste november 2023 nog volop geregend net als de weken ervoor en regende het daarom afgelastingen. De confrontatie op het Zuidlaarder Sportpark ging gewoon door. Het veld was weliswaar zompig en zwaar maar goed bespeelbaar. De geelzwarten lieten het balletje soepel rondgaan. Het creëerde een overwicht en had volledige controle. Al in de vijfde minuut kon aanvaller Dinand de Jonge naar binnen draaien, maar zijn schot ging voorlangs. Veendam 1894 had geen kind aan de timide acterende en inzakkende formatie van trainer Lesmond Prinsen. Na een kwartier onderstreepte Veendam zijn superioriteit door het afdwingen van drie corners op rij. Vanaf de zijlijn schreeuwde Zuidlaren-trainer Lesmond Prinsen zijn ploeg meermaals toe: ‘Zoek diepte!’ De geelzwarte defensie deed bekwaam haar werk. Stand-in-keeper Luc Keizer hoefde nauwelijks in actie te komen. Eerste doelman Thijs Graver is herstellende van een pinkbreuk en is sowieso tot en met de winterstop uit de roulatie. Hoewel de jeugdige doelman geen blaam trof bij de tegentreffers, werd de ervaren Thijs Graver in de hectische slotfase wel gemist. Na ongeveer een half uur kwam Veendam 1894 zeer verdiend aan de leiding. Dinand de Jonge haalde de achterlijn en zijn voorzet op maat werd koppend verzilverd door zijn broer Winston. Vlak voor rust was er nog een doorschietende bal die gevaar opleverde. Irfan Jukovic en aanvoerder Leon Kuiper namen met sterk spel hun teamgenoten bij de hand.

Na de thee was het een ander verhaal. FC Zuidlaren zette een tandje bij. Het ging met meer energie spelen en had aanvallender intenties. Het opportunistische spel van de thuisclub dwong de Veenkolonialen tot verdedigen. De vraag was een beetje: liep het team van oefenmeester Anne Semplonius zelf achteruit of werd het in deze positie gedwongen? Hoe het ook zij: FC Zuidlaren drong nadrukkelijk aan en het was gebeurd met de dominantie van de Oost-Groningers. Zonder dat het over de schreef ging, werd er hier en daar stevig ingekomen. Een paar behoorlijke charges volgden. Met een handvol gele prenten probeerde de leidsman de zaak in de hand te houden. Veendam 1894 kreeg steeds meer moeite om onder de druk uit te spelen. Na een uur spelen probeerde Ramon de Jong het nog met een schot van afstand, maar zijn goede poging stierf in schoonheid. Twintig minuten voor tijd leken de geelzwarten op 0-2 te komen. Een schitterende indraaiende vrij trap van Leon Kuiper werd knap met het hoofd tot doelpunt gekroond door Jeremy van Dijk. Maar zoals eerder besproken annuleerde de scheids deze treffer na overleg met de clubgrensrechter. Een minuut of tien later waren Ryan de Bruijn in eendrachtige samenwerking met Dinand de Jonge dichtbij een verdubbeling van de voorsprong. Het leverde slechts een hoekschop op. Daarna waren het de Drenten die nadrukkelijk op zoek gingen naar de gelijkmaker. In de 81ste minuut was er een scrimmage in de zestien van Veendam. De gasten konden met hangen en wurgen een tegentreffer voorkomen. Tot een minuut later Robbin Markus geheel vrijstaand de 1-1 kon binnen schieten. Daarna volgden de gebeurtenissen zich in rap tempo op. Het thuispubliek ging als één man achter het elftal van Lesmond Prinsen staan. Het werd een enerverende slotfase met uiteindelijk een 2-2 op het scorebord.

Veendam 1894-oefenmeester Anne Semplonius na afloop: ‘Klopt, de eerste helft van onze kant was niet slecht. In de tweede helft gingen zij meer met lange ballen spelen. Wij liepen achteruit. Dan is het zaak om bij te sluiten. Dat wij wel weer druk krijgen op die achterste bal. Welk gevoel nu overheerst? Ja, teleurstelling. Zeker ook naar aanleiding van die twee cruciale beslissingen. Ja, je roept het ook wel over jezelf af. Dat we in de tweede helft niet dat konden brengen wat we in de eerste helft wél brachten. Dat wordt versterkt door die twee momenten. Het positieve is dat we niet verliezen. We pakken een punt in een uitwedstrijd. Volgende week Mamio!’

Zuidlaren - Veendam 1894

Doelpuntenmaker Winston de Jonge komt deze keer net te laat. De goalgetter van Veendam 1894 stond na een half uur wél goed geposteerd en bracht koppend zijn team op een 0-1 voorsprong. (Foto Klaas Fleurke)

FC Zuidlaren-trainer Lesmond Prinsen die tussen 1994 en 2003 acht seizoenen als linksback voetbalde bij BV Veendam en tot 194 competitieduels voor de geelzwarten kwam, geeft na afloop als we samen over het omgeploegde hoofdveld lopen zijn analyse op de wedstrijd. Trouwens, opmerkelijk detail destijds bij BV Veendam: hij verdrong Dick Lukkien als (aanvallende) linksback. Prinsen: ‘Het was een wedstrijd met twee gezichten. Dat is niet verwonderlijk. Vorige week hebben we een draai om de oren gehad als het gaat om balverlies in grote ruimtes. We zijn niet weggespeeld door The Knickerbockers. Maar het betekent wel dat we deze keer inzakken. Er sluipt passiviteit en ook wel angst in de ploeg. Na de rust breng ik er een spits bij die toch meer energie geeft. De motor van de wedstrijd. Dan krijgen we vertrouwen. Een ongrijpbaar ding trouwens. Het gaat lopen in de ploeg. Dit team kan uitstekend voetballen. Alleen scoren we niet gemakkelijk. In de tweede helft hebben we in eigen huis laten zien wat we kunnen. Daarom denk ik ook dat de 2-2 op basis van eerste en tweede helft terecht is. Niet alleen ben ik blij met een punt maar vooral ook de wijze waarop we met elkaar weer stappen hebben gemaakt. Dit hadden we na een aantal verliespartijen even nodig. Hoewel ik vooral naar m’n eigen elftal kijk en waarin ik tevreden ben met vooral de tweede helft, viel me dit op bij Veendam. Het middenveld van Veendam vond ik wel beweeglijk en die aanvoerder is een uitstekende speler. Heel dynamisch.’

Wat was de reactie van die dynamische centrale verdediger van Veendam? Aanvoerder Leon Kuiper op weg naar de kleedkamer: ‘Simpelweg een klotengevoel. We waren net niet sterk genoeg toen zij volop gas gaven. Dat we er niet tegenop gewassen waren. Klopt, in de eerste helft hadden we de controle. In de tweede helft gaven zij meer druk. Dat penaltymoment? Ja, uiteindelijk beslist de scheidsrechter of je het er nu mee eens bent of niet. In de eerste helft had er zeker meer ingezeten. In de tweede helft wordt het lastig als zij komen. Rond die 80ste minuut hoop je nog dat je de wedstrijd erover kan trekken. Klopt, je haalt wel een resultaat maar het gevoel zegt dat er meer in had gezeten. Zeker weten!’

Programma begin seizoen 2023-2024:

Oefenwedstrijden:

 • Veendam 1894 – SV Bedum (tweedeklasser) 1-4
 • Veendam 1894 – Hoogezand (eersteklasser) 3-1
 • Parkstadtoernooi met deelname van DWZ (3-0), Meeden (1-0), Bareveld (1-0) en Wildervank (1-0): winnaar!
 • Veendam 1894 – Groen Geel (derdeklasser) 3-2

Beker:

 • Meeden (vijfdeklasser) – Veendam 1894 1-4
 • Veendam 1894 – Borger (vierdeklasser) 1-1
 • Veendam 1894 – Tynaarlo (vijfdeklasser) 6-1

Competitieschema Veendam 1894 eerste helft seizoen 2023-2024 in de derde klasse C zaterdag:

 • 23/9 Be Quick 1887 – Veendam 1894 1-1
 • 30/9 Veendam 1894 – Zuidhorn 1-1
 • 7/10 Groen Geel – Veendam 1894 0-2
 • 14/10 Veendam 1894 – Aduard 2000 0-4
 • 28/10 WVV – Veendam 1894 1-1
 • 4/11 Veendam 1894 – HFC ’15 2-0
 • 11/11 Lycurgus – Veendam 1894 1-1
 • 18/11 Veendam 1894 – Helpman 0-3
 • 21/11 Zuidlaren – Veendam 1894 2-2
 • 2/12 Veendam 1894 – Mamio
 • 9/12 Onstwedder Boys – Veendam 1894
 • 20/1 Loppersum – Veendam 1894
 • 27/1 Veendam 1894 – The Knickerbockers

Veendam 1894 speelt z’n thuiswedstrijden om 15:00 uur in het Henk Nienhuis-Stadion aan De Langeleegte.

Meer info en fotomateriaal op Facebookpagina ‘De Langeleegte huilt’.