November 2023

29-10-2023

Pot vechtvoetbal aan De Langeleegte eindigt onbeslist: 1-1

Zowel thuisclub Veendam 1894 als de gasten uit Zuidhorn weigerden knock-out te gaan. Geen van de twee teams wilde de handdoek werpen. Op het laatst liepen beide elftallen op het tandvlees, maar vertikten het te capituleren. Daarmee werd de tweede wedstrijd van de competitie voor de toeschouwers een boeiend gevecht.

Winston de Jonge

Het ging er soms stevig aan toe. Veendam 1894-spits Winston de Jonge had het af en toe zwaar te verduren. (Foto: Klaas Fleurke)

Zonder dat er echt goed gevoetbald werd, maakten de inzet en beleving veel goed. Scheidsrechter van dienst Johan Doornbosch werd op zaterdagmiddag 30 september 2023 menigmaal op de proef gesteld. Om de strijdende partijen enigszins in het gareel te houden, moest hij een paar spelers aan beide kanten op de bon slingeren. De kleur bleef gelukkig geel. De eindfase van de clash tussen de twee degradanten van vorig seizoen (Veendam verloor beide confrontaties, KF) was hectisch en tolden een aantal spelers van vermoeidheid als aangeslagen boksers in de ring. Het was duidelijk dat niemand van de 22 voetballers wilde verliezen. Na het laatste fluitsignaal stond er 1-1 op het scorebord en zegen een groot aantal spelers neer op de Veenkoloniale grasmat. De Veendammers waren na afloop nog het meest teleurgesteld. 83 minuten hadden de geelzwarten geroken aan de overwinning omdat ze vlak voor rust op een 1-0 voorsprong waren gekomen. Zuidhorn dacht er kort voor het einde op en over te kunnen gaan. De twee formaties deelden uiteindelijk de punten en was het zoals de trainer van de gasten hardop uitsprak: ‘Ik had liever een keer verloren en een keer gewonnen. Dan hadden we een punt meer gehad.’ Hetzelfde gold voor de gastheren. Op punten gelijk met Zuidhorn na de tweede competitieronde.

Veendam 1894 begon dreigend. Een schot in de derde minuut van Winston de Jonge kon Zuidhorn-doelman Iddo Kooistra ternauwernood promoveren tot hoekschop. Daarna nam Zuidhorn de regie over. De elf van trainer Anne Semplonius wisten zich geen raad met het spel van de gasten. Het grossierde in foutieve passes en er was geen beweging zonder bal. De afstemming onderling leek niet goed. Het leek ook alsof een enkeling aan Veendamzijde zich nogal hautain en arrogant gedroeg. De ervaren Jaap Jacobs van de bezoekers kopte al een keer net naast uit een hoektrap. De thuisclub probeerde het met schoten van ver. De gevaarlijke momenten waren voor Zuidhorn. De grootste kans was voor Jordi Schuiling. Maar hij schoot vrij voor Veendam-doelman Thijs Graver naast. Toch kreeg Veendam de grootste kans. Iddo Kooistra kon namens Zuidhorn twee keer redding brengen op pogingen van Dinand de Jonge, maar na een voorzet van Robin Mik was hij kansloos op een tegendraadse kopbal van verdediger Wessel Bieze. De jonge rechtervleugelverdediger was een van de weinigen aan de kant van thuisclub die zich in het eerste bedrijf positief kon onderscheiden.

Toeschouwers 1894 - VV Zuidhorn

De toeschouwers aan De Langeleegte zagen een boeiende pot voetbal. Veendam 1894 en VV Zuidhorn gaven elkaar geen duimbreed toe. (Foto Klaas Fleurke)

Na de rust vocht het elftal van Veendam 1894-trainer zich meer en meer in de wedstrijd. Ook manifesteerden zich meer spelers aan de kant van de Parkstedelingen. Ramon de Jong wierp zich steeds meer op als ‘Dreh- und Angelpunkt’ (Mike van Kleef kwam hem later aflossen) en Irfan Jukovic als rustpunt op het middenveld. Aanvoerder Leon Kuiper ging voorop in de strijd. Een indraaiende corner van hem leverde bijna iets op. En Dinand de Jonge maakte gebruik van zijn snelheid. Bijna had dat een treffer opgeleverd. Hij omspeelde fraai Iddo Kooistra maar mikte van grote afstand net naast. Ryan de Bruijn, die was ingevallen voor Robin Mik, liet zijn technische kwaliteiten zien. De slalommende middenvelder was alleen te stoppen door een Zuidhorner noodrem. Tot de 83ste minuut leek er niet veel aan de hand voor de geelzwarten. Met de nadruk op leek. Want het was de lepe Jaap Jacobs die de voorzet op maat gaf waaruit zijn geheel vrijstaande ploeggenoot Eric Cruiming met het hoofd kon binnenknikken. Zuidhorn rook na deze late gelijkmaker bloed en wilde de overwinning forceren. Jacobs was er met het hoofd nog een keer dicht bij. Maar de Veendammers hielden manmoedig stand. Gered door de bel.

Hoe keek man van de wedstrijd Wessel Bieze terug op de wedstrijd? ‘Ja, natuurlijk is dit teleurstellend. De hele wedstrijd gaat het gelijk op. Het is gewoon jammer dat zij in de laatste tien minuten de 1-1 scoren. We stonden niet goed te verdedigen. We moeten als team nog beter staan. Op zich zetten we goed druk en hadden veel beleving in het spel. Tja, het is een terecht punt, maar het moet wel beter. We moeten scherper zijn in de afronding. En moeten compacter staan. Ja, het klopt. Vorig seizoen verloren we zulke potten. En nu balen we van een gelijkspel. Ik speel het liefst hele wedstrijden. Klopt, ik zat net als vorige week lekker in de wedstrijd. Mijn doelpunt? Ja, ik zet m’n hoofd ertegenaan en zoek de verre hoek. Een mooie goal. Een mooie opsteker zo vlak voor rust. Inderdaad, geen drie punten. Maar wél een punt. Vorig jaar verloren we. Dus er zit progressie in.’

Veendam 1894 - VV Zuidhorn

Van vermoeidheid vielen enkele spelers van beide teams na afloop uitgeteld op de heilige grasmat aan de legendarische Langeleegte. (Foto: Klaas Fleurke)

Kon Veendam 1894-trainer Anne Semplonius kort na de confrontatie met Zuidhorn al een analyse geven? ‘Onherkenbaar met de eerste helft van vorige week? Dit is een andere ploeg. Zij zoeken de lange opbouw. Dus wordt het meer een werkwedstrijd. Anders dan de afgelopen week. Onze kwaliteit kwam er vorige zaterdag beter uit. Zuidhorn heeft een goede, ervaren spits. Vandaaruit willen zij voetballen. Het veld wordt iets langer. Dat was lastig. Wat ik in de rust heb gezegd? Hoe we die spits kunnen bespelen. En over die tweede bal. In de tweede helft deden we het beter dan in de eerste. Na rust werden ze over de zijkanten gevaarlijker. Ja, op het laatst zat iedereen stuk. Inderdaad, de jongens waren in de kleedkamer teleurgesteld. Of ik tevreden ben? Nee. Ik denk dat we aan de bal beter kunnen. Volgende week weer een goede ploeg: Groen Geel.’

Veendam 1894 wint met 0-2 bij Groen Geel: ‘Hard werken wordt beloond.’

Uw verslaggever kon niet ter plaatse zijn bij de mooie overwinning die Veendam 1894 gisteren (7 oktober 2023) boekte bij het stad-Groninger Groen Geel. De geelzwarten keerden met een even verdiende als knappe 0-2 zege terug naar de Parkstad. De doelpunten werden gemaakt door Robin Mik en Winston de Jonge.

Maar met 5 punten uit 3 wedstrijden nestelen de mannen van trainer/coach Anne Semplonius zich keurig in de subtop van de ranglijst in de zaterdag derde klasse C. Voor wat het waard is natuurlijk. Want het seizoen is nog maar pril. De jonge formatie heeft op vreemde bodem al twee keer zoveel punten bijeen gespeeld als in de gehele vorige competitie. Hoewel het vorig seizoen een klasse hoger acteerde, is dit wel een hoopgevende start van een nieuwe jaargang. Want het waren zeker niet de minste ploegen waar ze tot nu toe tegen in het veld kwamen. Hoe keken Veendam 1894-trainer Anne Semplonius en doelman Thijs Graver terug op de winst van gistermiddag. App-informatie van teammanager René Smit en een belrondje gisteravond.

‘Gefeliciteerd Anne!’ Anne: ‘Ja, bedankt. Hier ben ik heel blij mee. Of het een verdiende overwinning was? Ja, dat denk ik wel. Hoewel de goals op de juiste momenten vielen. In de eerste helft van de eerste helft speelden we heel erg goed. We konden de bal hoog op het veld veroveren. Dat had ook te maken met hoe Groen Geel voetbalde. Daarna gingen ze met de backs wat hoger spelen. Daar hadden we moeite mee. Toen stonden we al met 0-1 voor. Of het een goede goal van Robin was? Met links. Dinand de Jonge bewaarde goed het overzicht. Hij gaf hem breed en Robin schoot hem met links binnen. Ja, een knap doelpunt. Daarna kregen we een lastige fase ook omdat we lager kwamen te staan. Maar de laatste tien minuten voor rust gaven we niks meer weg. Zelf creëerden we ook weinig. Na rust was het in evenwicht. Na een kwartier, twintig minuten kreeg Winston de bal in een omschakelmoment. Hij kreeg de bal een beetje raar voor z’n voeten een meter of vijf over de middellijn op hun helft. Vervolgens schiet hij hem over de ver voor z’n doel staande keeper. En via de keeper ging-ie erin. Voor de grap zei ik: ‘Hij heeft het al 318 keer geprobeerd, haha’. Kijk, Cruijff zei altijd: ‘Als je niet schiet, kun je ook niet scoren’. Dus ja. Nu gaat-ie erin en heeft Winston daarmee ook z’n eerste ster gehaald op ‘voetbalnoord.nl’. Na dit doelpunt kregen ook wat meer rust aan de bal. Daarvoor vond ik ons aan de bal nog steeds niet goed genoeg. Dat doelpunt was een kantelpunt. Groen Geel moest met de moed der wanhoop op zoek naar de aansluiting. Maar we hebben als team voor elkaar gewerkt. Dus ja, ik ben hier heel blij mee. Deze overwinning geeft meerwaarde aan onze twee gelijke spelen. Op zich waren dat geen slechte uitslagen, maar stel dat je vandaag had verloren dan stond je maar op 2 punten. Dat zou erg weinig zijn. En nu kunnen we zeggen dat we tot nu toe ongeslagen zijn. We kunnen onszelf een dienst bewijzen als we aan de bal beter worden. De bal moet langer in de ploeg. Want dit vraagt veel van de ploeg. Vooral als je de ballen gelijk weer inlevert. Dan blijf je de hele tijd het maximale vragen. Dus ja, dat moet nog steeds beter. Daarom is het lekker dat je wint. Deze punten hebben we maar alvast. En qua spirit en energie was er niks op aan te merken.’

Viering overwinning Veendam 1894 - VV Zuidhorn

De overwinning op Groen Geel werd in de kleedkamer uitbundig gevierd. (Foto: Veendam 1894)

Thijs Graver, als ik hem feliciteer met de overwinning: ‘Ja, dank je wel. Ja, ik denk dat het een verdiende overwinning was. Het was wel lastig. We hebben niet heel veel weggegeven. Ik denk dat ze twee of drie heel grote kansen hebben gehad. Na die fantastische goal van Winston, die scoorde vanaf een meter of veertig, en wij op 0-2 kwamen, kreeg Groen Geel een grote een-op-een-kans. En die pakte ik. Dus dan blijft het 0-2. Dat is op dat moment fijn. In de eerste helft kregen ze nog een grote kans. Een voorzet van de zijkant werd ingekopt. Die kon ik pakken met een prima reactie. Ja, ik kon vandaag wel belangrijk zijn. Dat is al een tijdje niet zo geweest. Kijk, normaal geven we niet zoveel weg en heb ik niet veel te doen in een wedstrijd. Maar vandaag kon ik belangrijk zijn. Jazeker, de overwinning wordt gevierd.’ Ik vraag Thijs wat er als kop boven dit stukje moet komen te staan. Thijs: ‘Hard werken wordt beloond. Want met name in de tweede helft hebben we er voor gestreden. Na die 0-2 werd het vooral tegenhouden. Maar toch weinig weggegeven en we stonden voor elkaar klaar.’

Veendam 1894 zakt na rust volledig door de hoeven: 0-4 verlies tegen Aduard 2000

Veendam 1894 leverde met name na de theepauze een wanprestatie. In de eerste helft kregen de geelzwarten nog wel een paar kansen en mogelijkheden en bleef Aduard op één kans van hun na, redelijk gemakkelijk op de been aan De Langeleegte. De doelpogingen van de gastheren misten op zaterdagmiddag 14 oktober 2023 het gif waarmee doeltreffend uitgehaald kan worden. Waar de Veendammers dachten na de thee toe slaan, maakte Aduard korte metten met alle goede bedoelingen van de thuisclub. De Parkstedelingen begonnen zo slap aan de hervatting dat ze het onheil over zichzelf afriepen.

Aduard daarentegen rook bloed en was op meerdere fronten de baas op het veld. Bij de Veendammers lukte weinig meer en gingen zelfs tegen 10 man met maar liefst 0-4 het schip in. Het was een collectief falen. Er was maar één team dat vanmiddag wilde winnen en dat ook vertaalde naar strijdlust op het veld en dat was Aduard. De thuisclub zakte met name in de tweede helft ver door de ondergrens. Het was zielloos, krachteloos en voetballend ver onder de maat. Het team liet daarmee de technische staf en met name zijn trainer/coach Anne Semplonius volledig in de steek. Het hautaine, pseudoleider-achtige gedrag in het veld van een aantal spelers doet de trouwe aanhang zeer en is volledig misplaatst. Zoals eerder al een keer aangestipt. Het jonge team verliest daarmee niet alleen de wedstrijd maar vervreemdt zich met zo’n instelling ook van z’n aanhang. Er was niemand in het veld die opstond en voorop ging in de strijd. Het was slappe hap. Het blijkt dat het team moeite heeft om tegen teams als Aduard voetballend de baas te zijn. Na de knappe winst van vorige week is het resultaat van vanmiddag een enorme deceptie. Het was sportief een inktzwarte middag ondanks een mooie regenboog. Een teken wellicht van hoop voor over veertien dagen? Aduard daarentegen deed goede zaken. De treffers werden na rust gemaakt door: Lars Terpstra 0-1, Rick Kazemier 0-2 (hij moest even later met rood het veld verlaten), Bart Star 0-3 en Yvar van Oosten 0-4.

Regenboog De Langeleegte

Symboliseert de regenboog boven de Langeleegte tijdens de zeperd tegen Aduard als een teken van hoop voor de geelzwarten? Herpakt de Veendammer selectie zich over veertien dagen in Winschoten tegen WVV van de enorme uitglijder tegen de Westerkwartierders?

Oud-profdoelman Leonard Nienhuis (FC Groningen, BV Veendam, Cambuur en Sparta) die nu als laatste man bij Aduard 2000 z’n zaakjes goed voor elkaar had, wilde na afloop wel even reageren.

Nienhuis: ‘Ja, het klopt dat Veendam bij de rust wel met 2-0 voor had kunnen staan, maar wij groeiden na de rust in de wedstrijd. Kijk, Veendam begon goed met veel lopende mensen. Er was veel beweging bij de spitsen. Die werden veel gezocht. Daar moesten wij op reageren. Daarna kregen we wel de controle. Wij bleven voetballen en kwamen er tussendoor. Na hun sterke fase was er bij ons niks aan de hand. Het klopt dat we na rust heel effectief en doeltreffend waren. Ondanks de rode kaart aan onze kant bleven we veel ruimte krijgen. We bleven voetballen en ja we spelen het daarna goed uit. Hoe het voelt om hier weer te voetballen als oud-Veendamdoelman? Ja lekker. Ik heb hier één seizoen toch 34 wedstrijden gespeeld (seizoen 2011-2012, KF). Van Veendam ging ik naar Cambuur. Maar het is altijd leuk om hier terug te komen. Er is wel wat veranderd. De tribunes zijn weggehaald. Nee, ik was hier nog niet eerder geweest. Ik had niet verwacht dat we hier op het hoofdveld zouden spelen. Ik moet zeggen dat ik iets meer van Veendam had verwacht. Gewoon, qua resultaat. Ze hebben vorige week toch met 2-0 gewonnen van Groen Geel. Daar hadden wij het vorig jaar heel lastig tegen. Dus ja, ik had er meer van verwacht. Ondanks de eerste 15 minuten denk ik dat wij de overhand hadden. De controle, precies. Ja, wat betreft kansen had Veendam misschien in de eerste helft de overhand, maar wij qua voetbal. Veendam had geen andere optie, ook niet na die rode kaart. Dat speelden ze niet goed uit. Maar voor ons is dit een goede overwinning. Die hadden we ook wel even nodig. Vorige week hadden we een domper. We stonden met 2-0 voor maar het 2-2 tegen Knickerbockers. Een heel goede ploeg trouwens. Een team met een plan. Dus dat was lastig. Vandaar een gelijkspel. Maar nu dus gelukkig een overwinning.’

Leonard Nienhuis

Leonard Nienhuis stijlvol in actie bij de wedstrijd SC Veendam – Go Ahead Eagles op 2 maart 2012. Voor ruim 2.900 toeschouwers verloren de geelzwarten met 0-4 van de Deventenaren. Toen kreeg de doelman vier om de oren, vandaag hield hij als centrale verdediger de nul. (Foto: archief Jane Wessels)

Veendam 1894 toont veerkracht in Winschoten

Een kwartier voor tijd in de wedstrijd leek Veendam 1894 de overwinning tegen WVV voor het grijpen te hebben. Tot die tijd was de tweestrijd tussen de oudgedienden uit dezelfde streek aardig in evenwicht. Met wellicht een licht optisch overwicht voor de mannen uit Veendam. Bij een 0-0 stand kregen de Veenkolonialen een strafschop toegekend. De doelman van de thuisclub ranselde de bal via de paal eruit. Het was een fikse teleurstelling voor de elf van trainer Anne Semplonius. Dat veranderde in een enorme domper omdat de roodzwarten vijf minuten later wel toesloegen. Via een geklutst afstandsschot kwam het op een nauwelijks verdiende 1-0 voorsprong. De Veendammer aanhang hield z’n hart vast omdat dit de genadeklap leek voor de jonge selectie uit de Parkstad. Maar de geelzwarten lieten zich van hun goede kant zien. Dat ze toch uit het juiste voetbalhout gesneden zijn. Ze toonden een enorme veerkracht, teamgeest en deze keer wel daadkracht om door met drie sterk ingevallen wisselspelers nadrukkelijk op zoek te gaan naar de meer dan verdiende gelijkmaker. Vier minuten later viel deze treffer alsnog door de speler die er het meeste recht op had. Een van de uitblinkers aan de kant van de gasten, Ryan de Bruijn, stond op de juiste plaats na een krachtige aanval van de geelzwarten. Na deze 1-1 ontwikkelde zich een tumultueuze slotfase waarin het alle kanten nog op kon. Hoewel Veendam gezien het aantal kansen en mogelijkheden het meeste recht op een zege had, gingen de twee ploegen op het zware veld in de overdrive op zoek naar de winst. De winnende had aan beide kanten nog kunnen vallen. Ook voor WVV dus. Uiteindelijk stond er na een met name in de tweede helft boeiende tweestrijd een puntendeling op het scorebord. Daar moesten beide formaties het mee doen.

Er waren bij de wedstrijd in de Molenstad op zaterdagmiddag 28 oktober 2023 tussen WVV en Veendam 1894 een zevental opvallende aspecten te benoemen.

Doelsaldo

Bij het begin van de confrontatie was het doelsaldo tussen beide clubs na vier duels exact hetzelfde. Allebei 4 voor en 6 tegen. Na de 1-1 uitslag blijft dit na vijf wedstrijden ook zo. Of dit doelsaldo iets zegt? Ja, misschien dat voorzichtig geconcludeerd kan worden dat beide ploegen moeilijk tot scoren kunnen komen en dat de nul houden best lastig is. Het zou tijdens de wedstrijd op het Sportpark aan de Stikkerlaan blijken. Het zaterdag eerste elftal van de Winschoters staat na vijf wedstrijden met 4 punten voorlaatste. Veendam 1894 dat voor de derde keer gelijkspeelde staat met 6 punten op de negende stek in een grote middenmoot. Mededegradanten Zuidhorn (4 punten) en Be Quick (8 punten) doen het niet veel beter dan de Veendammers. Hieruit blijkt maar weer eens de sterkte van deze derde klasse C. Alleen koploper Helpman steekt er na een 7-1 overwinning op Mamio en met 13 punten bovenuit.

Doelmannen

De keepers van beide traditionele en historische verenigingen (1896 tegen 1894) konden zich onderscheiden. Vooral de gestopte penalty van Veendammer Jeremy van Dijk door WVV-doelman Sven Schuur was noemenswaardig. Hiermee voorkwam hij dat zijn team een kwartier voor tijd met 0-1 achter stond. Verder keerde hij inzetten van Veendam-spits Winston de Jonge en rechterverdediger Mike van Kleef. Verder keek hij een paar vrije trappen van aanvoerder Leon Kuiper rakelings naast. Veendam-doelman Thijs Graver hield in de eerste helft zijn team in de wedstrijd door een poging van Mathijs Mollema met de voet te keren. Ook tikte hij diep in de tweede helft een verdwaald schot van Aaron Huizingh over de lat.

Invallers

Met name de invallers bij de bezoekers uit Veendam deden positief van zich spreken. Na een uur kwam Bart Mik de naar behoren spelende Mike van Kleef vervangen. Dit zorgde voor een paar omzettingen in het team van trainer Anne Semplonius. Aanvoerder Leon Kuiper verhuisde naar de linksbackpositie (waar hij in de slotfase nog een paar zeer nuttige intercepties had) en Yorick Zuur ging naar de rechtervleugel. Jongeling Elmer Brons zou hem in de 67ste minuut aflossen. Aanvaller Dinand de Jonge kwam zijn broer Winston vervangen. Alle drie de invallers hadden een beslissende invloed op het spelverloop. Het was de zeer dreigend spelende Dinand de Jonge die in de zestien gevloerd werd en de scheidsrechter besloot Veendam een strafschop te geven. De lichtvoetige Dinand dartelde op het uiterst zware veld dat het een lieve lust was. Hij had zelfs de winnende in blessuretijd kunnen maken.

Blessures

De altijd positief ingestelde Yorick Zuur moest zich halverwege de tweede helft laten vervangen. Normaal kan hij tegen een stootje en geeft hij niet zomaar op. Nu ging hij ondersteunt door speler/verzorger Owen de Bruijn geblesseerd naar de kleedkamer. Het is te hopen voor hem dat het meevalt. Veendam 1894 heeft helaas in het verleden te maken gehad met enkele zware blessuregevallen. Owen weet er zelf alles van en is aan het terugkomen. Ook Koen Kort die kortgeleden weer z’n rentree maakte kan er over meepraten. Lorenzo Langeland die het vanaf de tribune bekeek, weet er ook over mee te praten. We hopen dat hij in de toekomst weer kan voetballen.

Strijdbaar

Waar in het verleden de koppies bij de jeugdige Veendammers bij een tegenslag weleens gingen hangen, was er tegen WVV sprake van een tot het einde toe strijdbaar Veendam 1894. De mentaliteit van de huidige (voetbal)generatie wordt weleens gehekeld. Ze zouden er niet alles meer voor over hebben en dat soort uitspraken. Op het Sportpark in Winschoten bewezen de jeugdige Veendammers het tegendeel en snoerden ze de critici de mond. Het vertrouwen bij de geelzwarten is na de degradatie van vorig seizoen natuurlijk nog broos. Ze weten wat verliezen is, maar moeten weer leren te winnen. Tegen WVV had het gekund. Na de late achterstand had de selectie de drive en veerkracht om zich uit de hopeloos lijkende achterstand terug te vechten. Dit biedt zeker hoop voor de toekomst.

Kansen en mogelijkheden

Veendam kreeg in de gelijkopgaande wedstrijd de meeste kansen en mogelijkheden. WVV in de eerste helft de beste. Het was Aaron Huizingh die namens WVV vanaf een meter of zestien vol uithaalde en via een woud van (Veendam) spelersbenen raak schoot. Het gebeurde rond de 77ste minuut. Irfan Jukovic en Dinand de Jonge kregen schietkansen. Aanvaller Ryan de Bruijn kon ook nog een keer uithalen. Totdat in de 86ste minuut Dinand de Jonge goed doorging, Robin Mik verwoestend uithaalde en WVV-doelman Sven Schuurman de bal niet onder controle kon krijgen en het Ryan de Bruijn was die precies op de juiste plek stond en overtuigend binnenschoot. Na deze 1-1 ging Veendam op zoek naar meer. Ook WVV was in de omschakeling nog een paar keer gevaarlijk. De punten werden echter gedeeld.

Uitblinkers

Bij Veendam waren er alleen maar (ruime) voldoendes te noteren. Niemand verzaakte en het viel op dat zelfs op het eind de jonge gasten uit de Parkstad meer leken over te hebben dan de Winschoters. Met de inzet, beleving en daadkracht was deze keer niets mis. Dat moet de technische staf onder leiding van oefenmeester Anne Semplonius goed hebben gedaan. Veendam 1894 startte de wedstrijd met de volgende opstelling: Thijs Graver, Yorick Zuur, Jeremy van Dijk, Max Drewes, Mike van Kleef (verdediging), Ramon de Jong, Irfan Jukovic, Leon Kuiper, Robin Mik (midden) en Winston de Jonge, Ryan de Bruijn (aanval). Wissels: Bart Mik, Elmer Brons, Dinand de Jonge. Ryan de Bruijn speelde een voortreffelijke wedstrijd. Hij liep zich de longen uit het lijf. Joeg af en liep zich vrij. Hij maakte de meeste meters van iedereen. Van alle spelers op het veld heeft hij de meeste voetbaltechnische kwaliteiten. Een prachtige technische voetballer. Volgens enkele kritische volgers mag zijn rendement omhoog. Mag hij brutaler zijn en zich meer laten zien in de zestien. Tegen WVV liet hij zien daarmee op de goede weg te zijn. Na afloop zijn versie van het verhaal van de wedstrijd. Over zijn energie en loopvermogen. Dat er eigenlijk maar één het verdiende om te scoren.

Ryan de Bruijn: ‘Ja, mooi. Nu twee wedstrijden achter elkaar gescoord. Ik hoop dat ik dat kan continueren. Doorzetten. Nu in de spits heb ik een andere positie. Vooral in de eerste helft kon ik mooi om spits Winston heen bewegen. Ik kan er met mijn snelheid mooi achter komen. Natuurlijk kan ik als een extra nummer 10 ook de ballen komen halen. Bij dat doelpunt stond ik precies goed. Ja, een spitsengoal. Ik kan mooi in de zestien komen en gevaarlijk zijn. Of ik de meeste kilometers heb gemaakt? Nou, de middenvelders ook hoor. Iedereen heeft hard gewerkt. Of dit punt voelt als een verloren punt? Ja, een beetje wel. Het is weliswaar een zwaarbevochten punt. Het was af en toe een beetje rommelig op een zwaar veld. Over en weer waren er kansen. Uiteindelijk kun je denk ik stellen dat het vanmiddag gelijk op ging. Voor beide ploegen was het een zware wedstrijd.’

WVV - Veendam 1894

Op het Sportpark aan de Stikkerlaan in Winschoten ontspon zich een interessante en vooral in de tweede helft amusante krachtmeting tussen de historische Oost-Groninger clubs WVV en Veendam 1894. (Foto Klaas Fleurke)

Programma begin seizoen 2023-2024:

Oefenwedstrijden:

 • Veendam 1894 – SV Bedum (tweedeklasser) 1-4
 • Veendam 1894 – Hoogezand (eersteklasser) 3-1
 • Parkstadtoernooi met deelname van DWZ (3-0), Meeden (1-0), Bareveld (1-0) en Wildervank (1-0): winnaar!
 • Veendam 1894 – Groen Geel (derdeklasser) 3-2

Beker:

 • Meeden (vijfdeklasser) – Veendam 1894 1-4
 • Veendam 1894 – Borger (vierdeklasser) 1-1
 • Veendam 1894 – Tynaarlo (vijfdeklasser) 6-1

Competitieschema Veendam 1894 eerste helft seizoen 2023-2024 in de derde klasse C zaterdag:

 • 23/9 Be Quick 1887 – Veendam 1894 1-1
 • 30/9 Veendam 1894 – Zuidhorn 1-1
 • 7/10 Groen Geel – Veendam 1894 0-2
 • 14/10 Veendam 1894 – Aduard 2000 0-4
 • 28/10 WVV – Veendam 1894 1-1
 • 4/11 Veendam 1894 – HFC ‘15
 • 11/11 Lycurgus – Veendam 1894
 • 18/11 Veendam 1894 – Helpman
 • 21/11 Zuidlaren – Veendam 1894
 • 2/12 Veendam 1894 – Mamio
 • 9/12 Onstwedder Boys – Veendam 1894
 • 20/1 Loppersum – Veendam 1894
 • 27/1 Veendam 1894 – The Knickerbockers

Veendam 1894 speelt z’n thuiswedstrijden om 15:00 uur in het Henk Nienhuis-Stadion aan De Langeleegte.

Meer info en fotomateriaal op Facebookpagina ‘De Langeleegte huilt’.

Ben ik van Duitsen bloed?

Een bloemrijke familiegeschiedenis

Boek binnenkort beschikbaar

Ondertussen heb ik een aantal offertes binnengekregen van drukkerijen/POD (Printing On Demand)-diensten en hierin een keuze gemaakt. Na enkele laatste aanvullingen/wijzigingen in het digitale manuscript, heeft nog een finale check plaatsgevonden. Daarom kan het nu aangeboden worden om te drukken. Het gekozen formaat is A-4 en het aantal pagina’s is 234. Uitgaande van fullcolour en een harde kaft kost het boekwerk voor geïnteresseerden zo rond de 35 euro (exclusief verzendkosten). De doelgroep is natuurlijk allereerst familie maar ook voor mensen die geïnteresseerd zijn in boeiende (levens)verhalen is het vast interessant. Het aanleveren van alle bestanden en het verwerken ervan gaat nog even duren. Dus nog even geduld a.u.b. Hierbij toon ik u nogmaals de omslag en de inhoudsopgave van het gereedgekomen boek. Voor verdere informatie over de inhoud verwijs ik graag naar de vorige maanden op deze website.

Omslag 'Ben ik van Duitsen bloed?'

De omslag van ‘Ben ik van Duitsen bloed?’. Geschiedenis en actualiteit gaan in deze kleurrijke uitgave hand in hand. Verleden en heden worden tot een mooie eenheid gesmeed. Samen met de boeiende verhalen en foto’s gecomponeerd tot een lees- en behapbare uitvoering. (Klaas Fleurke)

Inhoudsopgave 'Ben ik van Duitsen bloed?'

Hierbij de inhoudsopgave van ‘Ben ik van Duitsen bloed?’. (Klaas Fleurke)