Februari 2024

30-01-2024

Veendam 1894 na winterstop fris, gretig en doeltreffend in oefenduel tegen Groninger Boys: 6-1

Na een relatieve korte winterpauze kwam de selectie van trainer Anne Semplonius op een uiterst waterkoude zaterdagmiddag van 13 januari 2024 voor het eerst weer in wedstrijdverband in actie. Het lang niet complete Veendammer elftal acteerde tegen een ook incompleet team van Groninger Boys zeer overtuigend. In aanloop naar de herstart van de competitie van volgende week, krikten de geelzwarten de moraal op via een hartverwarmende overwinning van maar liefst 6-1 op de zondag derdeklasser. De thuisclub overtuigde door met veel energie en een hoge intensiteit te spelen. En bij vlagen werd er heel behoorlijk gecombineerd en goed hoog druk gezet.

Veendam 1894 - Groninger Boys

De Veendammer aanhang zag na de winterpauze een gretig 1894. Aanvaller Dinand de Jonge (voorgrond) manifesteerde zich nadrukkelijk. (Foto Klaas Fleurke)

In de eerste helft was het spits Winston de Jonge die met een knappe goal uit een onmogelijke hoek Veendam op een 1-0 voorsprong zette. Vooral in de beginfase zag het er van de kant van de geelzwarten zeer veelbelovend uit. Dit was tevens de ruststand.

Na de pauze vielen de doelpunten als rijpe appelen. Waar het scoren doorgaans een probleem is voor de jeugdige ploeg van hoofdtrainer Anne Semplonius, daar slaagde de jeugdige brigade deze middag met vlag en wimpel. Het netje zou nog vijf keer heerlijk trillen. Via de met veel kwaliteiten begiftigde middenliniespeler Ryan de Bruijn en de mee opgekomen linksback Yorick Zuur stond Winston de Jonge aan het eind van een prachtige aanval weer precies op de goede plek om af te ronden. Ryan de Bruijn blonk deze middag uit in sterke dribbels en onnavolgbare tempoversnellingen. Niemand aan de kant van de bezoekers kreeg echt grip op de frêle middenvelder. De zeer actieve aanvaller Dinand de Jonge schoot in de rebound van de gastendoelman de 3-0 binnen. Even later poeierde zijn broer Winston met behulp van de niet vrijuit gaande keeper van Groninger Boys de vierde tegen de touwen.

Veendam 1894 - Groninger Boys

Spits Winston de Jonge (nummer 11) prikte er tegen Groninger Boys maar liefst vier in. (Foto Klaas Fleurke)

Met nog een half uur te spelen volgde de rentree van Owen de Bruijn. Hij kwam na twee jaar blessureleed voor het eerst weer binnen de lijnen. Owen verving tweede-elftalspeler Harm Bos en kon als linkervleugelverdediger terugkijken op een zeer geslaagde comeback. Veendam 1894- invaldoelman uit JO-17, Luc Keizer, beleefde een relatief rustige middag. Alleen bij een directe vrije trap behoorde hij in actie te komen. Dat deed hij bekwaam. Toch kon hij niet voorkomen dat Groninger Boys tegen scoorde. Luca Etzi werd de diepte in gestuurd en rondde geroutineerd af. Het sterke centrum van de thuisploeg, bestaande uit de weer teruggekeerde Max Drewes (na een blessure) en Wessel Bieze, was de rappe aanvaller even uit het oog verloren. Jammer dat in die zin niet de nul kon worden gehouden. Daarna waren de Langeleegteboys weer aan de beurt. Onder aanvoering van de uitermate gedreven spelende aanvoerder Ramon de Jong werden de Stadjers teruggedrongen. Hij ontwikkelde een enorme actieradius en koppelde dat aan subliem spel. Uit een voorzet van Owen de Bruijn verlengde Ramon de bal naar de afwerker van de middag Winston de Jonge. Hij liet voor de vierde keer het nylon beroeren. De ingevallen jeugdspeler Mark Wijnsema tekende voor het slotakkoord door een vrije trap in één keer langs de gastenkeeper te krullen.

Veendam 1894 - Groninger Boys

De technische staf van de geelzwarte formatie met vlnr. Mehmet Katircioglu, René Smit, Anne Semplonius en nieuwkomer Stefan Brouwer zag de nodige frisheid binnen de selectie. (Foto Klaas Fleurke)

De vraag na afloop was natuurlijk wat deze ruime overwinning zegt over de sterkte van het Veendammer team op dit moment. Waren de geelzwarten nu zo sterk of was Groninger Boys (toch de nummer 2 uit de zondagcompetitie) zo slecht? Zegt u het maar. Trainer Anne Semplonius die voor het eerst met zijn nieuwe assistent-trainer Stefan Brouwer (komt van JO-19 ACV) langs de lijn zat, verwoordde het helder. ‘Je kunt de weerstand die we vanmiddag hebben gehad niet vergelijken met de weerstand die we volgende week in de competitie (Loppersum uit, KF) kunnen verwachten. Maar ja, toch kunnen we zo’n wedstrijd als vanmiddag beter winnen dan dat we verliezen.’

Zo is het maar net. Waarvan akte!

Veendam 1894 - Groninger Boys

De vraag na afloop was: speelde Veendam 1894 nou zo goed of was Groninger Boys zo slecht? (Foto Klaas Fleurke)

Energiek en slagvaardig Veendam 1894 boekt na winterstop broodnodige zege op topploeg The Knickerbockers

Slechts twee keer wist Veendam 1894 in de rijke historie te winnen van The Knickerbockers. Daarvoor moeten we ver teruggaan in de tijd. In seizoen 1981-1982 was er een zuinige thuisoverwinning van 1-0 en in jaargang 1976-1977 boekten de Veendammers een moeizame 2-1 zege op de Groninger studentenclub. Anno 2024 voegden de Langeleegteboys er een even verdiende als verrassende derde zege aan toe. Verrassend omdat de ploeg zijn aanvoerder Leon Kuiper, toch een dynamische sterkhouder, voor de rest van het seizoen moet missen. Ook ontbreken al voor langere tijd vanwege blessures potentiële basiskrachten als Lorenzo Langeland en Koen Kort. Positief was twee geleden de terugkeer van Owen de Bruijn. Maar met de 2-0 winst bezorgden de Veendammers de Groninger studenten extra huiswerk.

De jonge formatie van oefenmeester Anne Semplonius kon de herstart van de competitie niet beter beginnen. Nadat vorige week vanwege winterse omstandigheden de uitwedstrijd tegen Loppersum werd afgelast, kwam het gisteren, zaterdag 27 januari 2024, aan De Langeleegte in het strijdperk te staan tegen het sterker geachte The Knickerbockers. Het verschil op de ranglijst voorafgaand tussen beide clubs was zeven punten. Veendam 1894 bracht het verschil terug tot vier punten, waarmee het jeugdige team uit de Parkstad een uitstekende start van de tweede seizoenshelft beleefde. Door deze derde overwinning van het seizoen nestelen de geelzwarten zich met 15 punten uit 12 wedstrijden onderin de grote middenmoot van de derde klasse C, waarin de verschillen onderling uiterst klein zijn. Voorafgaand aan de partij was er een geslaagde sfeeractie en tijdens de wedstrijd blonk de scheidsrechter uit in het toepassen van de voordeelregel.

Hoe keken een aantal betrokkenen terug op de 2-0 winst op een van de topteams uit de competitie? Uw verslaggever kon helaas niet aanwezig zijn bij dit duel.

Veendam 1894 - Knickerbockers

De Veendammers zorgden na de winterstop voor een daverende verrassing door The Knickerbockers aan de eigen Langeleegte met 2-0 te verslaan. (Foto 1894)

Teammanager René Smit: ‘Het was een verdiende overwinning. Behoudens dan de eerste tien minuten in de eerste helft en de eerste fase na rust. Met name in die fase waren de gasten bovenliggend en gingen ze op zoek naar de gelijkmaker. Hierin zie je denk ik ook het verschil tussen een tweede en derde klasse. Op een niveau hoger maken ze het af maar The Knickerbockers deed het niet. Trouwens, de scheidsrechter viel positief op. Hij liet bij een overtreding op een van ons op het middenveld doorspelen waar die tweede goal van ons uit voort kwam. Dat was er inderdaad een uit het boekje. Maar overall was het een dik verdiende overwinning tegen een ploeg die gewoon op de tweede plek stond. Het was gewoon een (fysiek) sterk elftal. Het is gewoon een uitstekende overwinning van ons. Nu maar hopen dat we het volgende week tegen Be Quick 1887 een vervolg kunnen geven. Dan kunnen we een beetje omhoogkijken. Dat maakt alles een stuk leuker.’

Hoofdtrainer Anne Semplonius: ‘Ja, die overwinning van gisteren doet een mens goed. Knickerbockers een goede ploeg? Tegen ons vond ik dat wel meevallen. Maar dat kwam ook door ons. Kijk, wat ik merk dat is als wij tegen ploegen spelen die ook willen voetballen, dan lukt het bij ons ook. We hebben vooral moeite tegen elftallen die inzakken. Zo van: hier heb je de bal en maak er maar wat van. Gisteren was bij ons de intensiteit en de bevlogenheid goed. En dan hebben wij een heel leuke ploeg. De tegenstander zei ook: er is niets af te dingen op de overwinning. Jullie hebben gewoon een hartstikke goede ploeg. Natuurlijk ben ik heel blij met de overwinning. Maar de vraag werpt zich ook op: wat is er voor nodig om te zorgen dat we deze overtuiging, deze intensiteit iedere week kunnen brengen? Zag jij dit aankomen? Frisheid? Gretigheid? Ik moet zeggen dat we de afgelopen week ook goed hebben getraind. Dat is op zich positief maar zegt dit niet altijd alles. Wel draagt het bij aan een goed gevoel.

Ik vond dat we ons spel in het eerste kwartier te klein hielden. We wisselden niet snel genoeg van kant. Bij onze eerste goal zag je dat wel. Robin Mik maakte voorbereidend werk van Dinand de Jonge af. De tweede treffer kwam op naam van Dinand. De tegenstander stond op dat moment heel hoog. De verdediging ter hoogte van de middellijn. Een doorstuitende bal kwam achter hun laatste lijn en Dinand kon er mee vandoor. Kijk, als we voor komen en het loopt, dan kunnen we heel goed voetballen. Eigenlijk hebben we gisteren bijna niks weggegeven. Behoudens een paar corners die wél gevaar opleverden. Maar de eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat als The Knickerbockers een paar minuten voor tijd via een counter op 2-1 was gekomen, of we daarna in staat zouden zijn en het vertrouwen zouden hebben dat we de overwinning over de streep kunnen trekken. We hebben immers (bijna) niks weggegeven. Of zouden we dan juist in de paniekstand geraken? De vraag is dus of we een reeks kunnen neerzetten. Nee, maar zo’n eerste wedstrijd na de winterstop is cruciaal. Het elftal stond gewoon goed. Uitblinkers? Positieve verrassingen? Nee, als ik een iemand noem dan doe ik 14 anderen te kort. Het was gisteren een teamprestatie. Maar je weet dat als er echt iemand bovenuit was gesprongen, dan had ik het gezegd. Laat ik het zo zeggen: ik heb in fases een heel goede Winston de Jonge, Irfan Jukovic en Ramon de Jong gezien. Nee, maar iedereen heeft z’n bijdrage gisteren geleverd. Ja, ook mooi dat eerste doelman Thijs Graver weer terug is.’

Doelman Thijs Graver die na zijn pinkbreuk voor het eerst weer onder de lat stond bij de Veendammers en voor de derde keer dit seizoen de nul hield: ‘Het was gisteren een mooie pot vol strijdlust. We hebben achterin niks weggegeven en zijn zelf heel effectief geweest. We zijn het jaar goed begonnen om het zo maar eens te zeggen!’

Programma seizoen 2023-2024:

Oefenwedstrijden:

 • Veendam 1894 – SV Bedum (tweedeklasser) 1-4
 • Veendam 1894 – Hoogezand (eersteklasser) 3-1
 • Parkstadtoernooi met deelname van DWZ (3-0), Meeden (1-0), Bareveld (1-0) en Wildervank (1-0): winnaar!
 • Veendam 1894 – Groen Geel (derdeklasser) 3-2

Beker:

 • Meeden (vijfdeklasser) – Veendam 1894 1-4
 • Veendam 1894 – Borger (vierdeklasser) 1-1
 • Veendam 1894 – Tynaarlo (vijfdeklasser) 6-1

Competitieschema Veendam 1894 eerste helft seizoen 2023-2024 in de derde klasse C zaterdag:

 • 23/9 Be Quick 1887 – Veendam 1894 1-1
 • 30/9 Veendam 1894 – Zuidhorn 1-1
 • 7/10 Groen Geel – Veendam 1894 0-2
 • 14/10 Veendam 1894 – Aduard 2000 0-4
 • 28/10 WVV – Veendam 1894 1-1
 • 4/11 Veendam 1894 – HFC ’15 2-0
 • 11/11 Lycurgus – Veendam 1894 1-1
 • 18/11 Veendam 1894 – Helpman 0-3
 • 21/11 Zuidlaren – Veendam 1894 2-2
 • 2/12 Veendam 1894 – Mamio 1-1
 • 9/12 Onstwedder Boys – Veendam 1894 5-2
 • 20/1 Loppersum – Veendam 1894 afg
 • 27/1 Veendam 1894 – The Knickerbockers 2-0
 • 3/2 Veendam 1894 – Be Quick 1887
 • 10/3 Zuidhorn – Veendam 1894
 • 2/3 Veendam 1894 – Groen Geel
 • 9/3 Aduard 2000 – Veendam 1894
 • 16/3 Veendam 1894 – WVV
 • 23/3 HFC’15 – Veendam 1894
 • 6/4 Veendam 1894 – Lycurgus
 • 13/4 Helpman – Veendam 1894
 • 20/4 Veendam 1894 – Zuidlaren
 • 4/5 Mamio – Veendam 1894
 • 11/5 Veendam 1894 – Onstwedder Boys
 • 18/5 The Knickerbockers – Veendam 1894
 • 25/5 Veendam 1894 – Loppersum

Veendam 1894 speelt z’n thuiswedstrijden om 15:00 uur in het Henk Nienhuis-Stadion aan De Langeleegte.

Meer info en fotomateriaal op Facebookpagina ‘De Langeleegte huilt’.

EK-jeugdinterlands aan De Langeleegte

In maart 2024 staan er drie EK-jeugdinterlands op het programma in het Henk Nienhuis Stadion.

Opnieuw interlands in Henk Nienhuis Stadion in Veendam

Er worden in maart opnieuw interlands gespeeld in het Henk Nienhuis Stadion in Veendam.

Dan staat er een EK-kwalificatietoernooi op het programma, waarbij Oranje Onder 19 op jacht gaat naar een EK-ticket. Oranje moet dan zien af te rekenen met Litouwen, Frankrijk en België. Alleen de poulewinnaar plaatst zich voor de eindronde. In november 2023 vonden er ook al interlands plaats in Veendam. Toen van Oranje Onder 18.

EK-jeugdinterlands aan De Langeleegte

Gezien de vorige interlands mag De Langeleegte weer rekenen op een massale toeloop van voetballiefhebbers. (Foto Klaas Fleurke)

Gratis kaarten

Het EK-kwalificatietoernooi is van 20 tot en met 26 maart. Behalve in Veendam wordt er ook gevoetbald op het complex van Achilles 1894 in Assen. Oranje Onder 19 speelt twee van zijn drie wedstrijden in Veendam: op 20 maart tegen Litouwen en op 26 maart tegen België. Gratis kaarten zijn te bestellen via onsoranje.nl. Daar is ook het complete wedstrijdschema van het kwalificatietoernooi te vinden.

EK-jeugdinterlands aan De Langeleegte

Als de avond valt over De Langeleegte krijgt het iets magisch. Voetbalmystiek in het kwadraat. (Foto Klaas Fleurke)

Nanne Tepper, de jeugdvoetballer

Wie heeft er meer informatie over de jeugdige Nanne Tepper als voetballertje? Hij heeft tussen zijn tiende en vijftiende jaar het edele voetbalspel bedreven, voornamelijk in de Parkstad en op de voetbalvelden aan De Langeleegte. Wie van de voetballers op de foto kunnen mij meer vertellen over Nanne? Of anderen die hem hebben gekend als talentvolle jeugdspeler? Intussen heb ik al gesproken met twee ploeggenootjes vanuit de jeugd: Jan Brouwer en Ben van Dijk. Maar wellicht zijn er nog anderen die me meer kunnen vertellen. Daarmee kom ik graag in contact. De verkregen informatie speel ik vervolgens door aan de biograaf van Nanne Tepper, die al begonnen is met het schrijfproces. Over een aantal jaren zal er namelijk een biografie verschijnen over het leven van schrijver Nanne Tepper, die lang geleden met ons voetbalde in de jeugd bij Veendam 1894.

Nanne Tepper

Kampioenselftal van de C-jeugd van Veendam 1894 in het midden van de jaren 70 van de vorige eeuw. De talentvolle selectie met in ons midden de latere schrijver Nanne Tepper. Staand vlnr. Trainer Siemon Spieard, Bernard Bakker, Frans Bakker, Jan Brouwer, Dick van Dam, Sjoerd Deelstra, Ben van Dijk, Klaas Fleurke, Abel Jan Hageman, Albert Harder en leider Jan Huizing. Gehurkt vlnr. Bert Jan Jager, Eddy Jansens, Jan Jakob Keizer, Peter Miljoen, Nanne Tepper en Paul Woldendorp. Meer informatie omtrent deze foto zie het boek “De Langeleegte huilt” deel 1.

Ben ik van Duitsen bloed?

Een bloemrijke familiegeschiedenis

Boek verkrijgbaar

Het gekozen formaat van Ben ik van Duitsen bloed? is A-4 en het aantal pagina’s is 234. Uitgaande van half kleur/zwartwit en een harde kaft kost het boekwerk voor geïnteresseerden 34,80 euro (exclusief 2.99 euro verzendkosten). Het familienaslagwerk en verhalenboek wordt aangeboden op een speciale privépagina op de website van PUMBO www.boekenbestellen.nl (Print on demand). De doelgroep is natuurlijk allereerst familie maar ook voor mensen die geïnteresseerd zijn in boeiende (levens)verhalen is het vast interessant. Wilt u mij via e-mail, Facebook, WhatsApp of een belletje laten weten of u interesse hebt (zie contactgegevens op deze site)? Dan krijgt u van mij een link plus inlogcode om dit omvangrijke familieboekwerk te bestellen. Uiteraard kunt u het boek ook bij de auteur verkrijgen. Als u het bij mij komt halen, dan bent u voor 34 euro eigenaar van deze exclusieve familiekroniek. Ik heb een bescheiden voorraad ingekocht. Dus: zolang de voorraad strekt. Hierbij toon ik u nogmaals de omslag en de inhoudsopgave van het gereedgekomen boek. Voor verdere informatie over de inhoud verwijs ik graag naar het kopje boeken op deze website.

Errata en een aardige review

Er zijn inmiddels zo’n 50 boeken verkocht. De reacties tot nu toe zijn zonder uitzondering positief. Helaas is het me ook deze keer niet gelukt om een geheel foutloos boek te schrijven. Ondanks alle ingebouwde zorgvuldigheid zijn er enkele schrijffouten geconstateerd. Ik betreur het zeer dat enkele namen niet goed zijn weergegeven. Ongetwijfeld zullen er ook namen en gegevens gemist worden. Het boek is een momentopname en in die zin word je altijd ingehaald door de actualiteit. Of zijn er zaken over het hoofd gezien. Streven naar volledigheid bij zo’n groot familieproject als deze is denk ik een illusie. Toch wil ik alle hiaten en (inhoudelijke) onvolkomenheden gaan verzamelen en samenbrengen in een lijstje met errata. T.z.t. zal ik deze op mijn website publiceren. Ook is er intussen een review geschreven op de webshoppagina van PUMBO.

‘Ziet er goed en verzorgd uit. Is met aandacht samengesteld en gedegen onderzoek. Ook leuk met alle foto’s erbij. Veel tijd ingestoken. Goede foto’s.

 • + Mooi weergegeven en goede kwaliteit.
 • + Gedegen omslag. Stevig.’
 • Het boek wordt gewaardeerd met een 8 uit 10.

  Ben ik van Duitsen bloed

  De omslag van ‘Ben ik van Duitsen bloed?’. Geschiedenis en actualiteit gaan in deze kleurrijke uitgave hand in hand. Verleden en heden worden tot een mooie eenheid gesmeed. Samen met de boeiende verhalen en foto’s gecomponeerd tot een lees- en behapbare uitvoering. (Klaas Fleurke)