Januari 2021

29-12-2020

De komende tijd zal er op deze site af en toe nieuws te lezen zijn over mijn boek De Langeleegte huilt deel 2 dat begin 2021 verschijnt.

Gerard Breuker

Mr. Gerard Breuker wordt op 2 april 2013, nadat het officiële faillissement over SC Veendam is uitgesproken, door de media bestookt met kritische vragen. Was er wel sprake van voldoende waarheidsvinding? Betrokkenen proberen dit in het boek onder andere in het hoofdstuk over media te duiden. (Foto René Otterloo)

De opmaker/vormgever is namens de uitgeverij druk bezig. De eerste twee drukproeven zonder foto’s zijn binnen en gecontroleerd op een eenduidige vormgeving. Omdat het in pdf anders leest dan in word, zijn er de nodige taalkundige correcties. Je leest blijkbaar snel over iets heen. Soms lijkt het op een gegeven moment dat je aan bijna ieder geschreven woord gaat twijfelen. Dat is natuurlijk niet zo. Maar soms blijken online woordenboeken ook geen uitkomst te bieden. Is het bijvoorbeeld Veendamtrainer of Veendam-trainer? Vaak zijn het ook zachte correcties. Iets is niet per definitie fout. Maar dan moet je in je manuscript wel consequent zijn. Dus niet de ene keer zus en de andere keer zo. Schreef ik bijvoorbeeld eerst betaald voetbalclub los, ontdekte ik later dat het aan elkaar moest: betaaldvoetbalclub. Dan moet dit in het hele document zo geschreven worden. Dit zijn zo maar een paar kleine voorbeelden waar je in de drukproeven naar moet gaan kijken en op letten. Later, bij een volgende drukproef, moet je ook kijken naar hoe woorden afgebroken worden aan het eind van een zin. Soms zie je dat heel vlot, maar soms kijk je hier ook gemakkelijk over heen (of is het overheen?).

Gerard Wiekens en Erik Hulsegge

Oud-speler Gerard Wiekens en RTV-Noordman Erik Hulsegge gaan op zoek naar dat speciale Veendam-gevoel. Wat maakte betaaldvoetbalclub Veendam nou zo uniek? In het boek volgt in het hoofdstuk over media het antwoord. (Foto Klaas Fleurke)

Maar zoals ik al zei: de opmaker/vormgever is momenteel intensief aan het werk met de volgende drukproef. Hij is bezig met het plaatsen van de ongeveer 170 foto’s en de bijschriften. Dit is een behoorlijke klus en kan nog wel even duren. Hoewel ik erg nieuwsgierig ben naar het resultaat, zal ik me moeten bedwingen. Geduld. Want het is beter een broedende kip even niet te storen.

Persinformatie

Persinformatie voorafgaand aan de nacompetitiewedstrijd tegen Emmen. BV Veendam eindigde in seizoen 1995-1996 onder leiding van trainer Jan Schulting (vader van Suzanne; de eerste Nederlandse olympisch kampioen in het shorttrack) op een keurige vierde plek in de competitie. De Veendammers wonnen dit toetje met 1-0 van de Emmenaren. Joseph Oosting was het Veenkoloniale goudhaantje. Ruim 6.500 toeschouwers waren getuige. Wat er momenteel in Emmen gebeurt, had dat ook in Veendam gekund? Een bekende burgemeester laat er in het boek zijn licht over schijnen. (Archief BV/SC Veendam)

Henk Drenth maakte een mooie fotoreportage op www.parkstadveendam.nl omtrent dit boekproject.

Ben Haverkort

Ben Haverkort is leidsman bij de competitie-ouverture van BV Veendam tegen Cambuur Leeuwarden. Ruim 3.600 belangstellenden zien een desastreuze start van de geelzwarten: 0-3. De ontgoocheling is groot op 8 augustus 2008. Hoe ervoeren de arbiters het fluiten aan De Langeleegte? Wordt er in het boek in het hoofdstuk over scheidsrechters open kaart gespeeld? (Foto archief Jane Wessels/Willie Sagel)