Februari 2021

31-01-2021

De komende tijd zal er op deze site af en toe nieuws te lezen zijn over mijn boek De Langeleegte huilt, waar het eens weer zal lachen… (deel 2) dat binnenkort verschijnt.

De opmaker/vormgever Mark Heuveling (Mark Maker Grafisch Vormgever) is namens uitgeverij Aspekt al een behoorlijk eind op weg naar een prachtig eindresultaat. Drukproef vijf is aanstaande, waarbij het vooral nog gaat om het controleren van de illustratieverantwoording en de inhoudsopgave. Staan de juiste paginanummers bij de hoofdstukindeling voorin het boek en staan de ongeveer 175 foto’s met de juiste bladzijde vermeld bij de bron waar ze vandaan komen?

Avebe

Welke rol speelde aardappelzetmeelgigant Avebe in het verre verleden bij het opstarten en in stand houden van het professionele voetbal in de Veenkoloniën? En hoe was dit in de laatste jaren? In het boek volgen antwoorden. (eigen foto)

De vormgever is erin geslaagd het boek aardig compact te houden. Hij heeft door een efficiënte manier van het plaatsen van de foto’s op de pagina’s alle geselecteerde foto’s kunnen verwerken. Soms hebben we de nieuwswaarde/uniekheid van foto’s laten prevaleren boven kwaliteit. Door een iets kleinere lettergrootte en een iets kortere regelafstand wordt het boek niet overdreven dik. Leek het eerst iets te worden van 400 pagina’s, nu lijkt het door een efficiëntere opmaak uit te komen op 326 bladzijden. Zonder dat dit afbreuk doet aan de leesbaarheid trouwens.

Voorbeeld hoofdstuk supporters

Hoe beleefden de supporters hun club en wat deed het wegvallen van hun grote voetballiefde met ze? In het boek in het hoofdstuk over de fans een inkijkje in de supportersziel. Hierbij 2 gefotografeerde bladzijden zoals ze zijn opgemaakt in pdf, de kwaliteit straks in het boek is natuurlijk vele malen beter. (eigen foto)

Kortom de finish komt in zicht. Ik heb het eerste ontwerp van de cover al mogen zien. Zonder overdrijven kan ik stellen dat deze eerste schets er prachtig uitziet! De opmaker is momenteel bezig de complete omslag van het boek te vervolmaken (voorkant/cover, zijkant/rug, achterzijde). En als alles naar tevredenheid is ontworpen en weergegeven, en gecontroleerd is, kan het na groen licht van onze kant in principe naar de drukker. We hopen natuurlijk dat als het boek verschijnt de fysieke boekhandels weer los zijn. De presentatie van het boek zal ook anders verlopen dan bijna drie jaar geleden bij het eerste deel. Een fysieke bijeenkomst zit er gegeven de corona-omstandigheden helaas niet in. We zullen zien hoe de situatie over een paar weken is en naar bevind van zaken handelen. Hoe kunnen we het boek op een creatieve manier wél ten doop houden?

Logo's

De club door de jaren heen verbeeldt door de verschillende logo’s. (Willie Sagel)

Zonder al te veel te willen weggeven, zal ik een klein tipje van de sluier oplichten omtrent de inhoud van het boek. Natuurlijk zegt de titel iets en de ondertitel nog iets meer. De ondertitel luidt: Meer verhalen over de opkomst, glorietijd en ondergang van het profvoetbal in Veendam. Met andere woorden: de verhalen, met ondersteunende foto’s, staan centraal. In elf hoofdstukken komen bekende en minder bekende hoofdrolspelers aan het woord die uitgebreid vertellen over hun betrokkenheid bij voormalig betaald voetbalclub Veendam. In het hoofdstuk over semiprofs zal het bijvoorbeeld ook gaan over de historische betrokkenheid van aardappelzetmeelconcern Avebe bij het voetbal in Veendam: Het spel van de aardappel!