Juli 2023

30-06-2023

JO-15 Veendam 1894 Noordelijk bekerwinnaar na thriller tegen BVO FC Emmen JO-15: 3-2

Het werd een heus spektakelstuk op het druk omzoomd hoofdveld van voetbalvereniging MOVV in Midwolda. Bekervoetbal in optima forma op een zomerse zaterdagochtend van de derde juni 2023. Het talrijke publiek genoot van een werkelijk meeslepende bekerfinale. De jeugdige talenten van Veendam en Emmen schotelden de toeschouwers een heerlijke wedstrijd voor. De jeugdige voetballers trokken alle registers open waardoor het smikkelen en smullen was voor de ware liefhebbers langs de kant. Reclame voor het bekervoetbal. De geur van hamburgers en poffertjes vanaf het terras op het sfeervolle voetbalpark versterkte de trek in een smaakvolle bekerpot.

Veendam 1894 JO-15 - FC Emmen JO-15

De jeugdige geelzwarten streden voor iedere meter op het hoofdveld van MOVV in Midwolda. (Foto Klaas Fleurke)

In de voorbeschouwing op deze bekerfinale was Veendam 1894 trainer/coach Vincent van Calker realistisch over de kansen van zijn team tegen het sterker geachte FC Emmen. ‘Jazeker is deze bekerfinale na ons kampioenschap een prachtig toetje. We kunnen de ‘dubbel’ pakken. Wat mijn gevoel voor vandaag is? Heel anders dan vorige week. In de kampioenswedstrijd tegen WVV waren we gespannen. Voor vandaag staan we er nuchterder in. Natuurlijk is er wel iets van spanning. Maar de druk vandaag ligt bij onze tegenstander. We kunnen in onze sterkste samenstelling spelen. Wat ik van FC Emmen weet? Het is een voetballende ploeg. Ze houden van een zorgvuldige opbouw. Aan de andere kant zijn ze ook gemakkelijk uit de wedstrijd te praten. Hun voorhoede is uitstekend. Verder loopt er veel kwaliteit rond. Het zijn allemaal tweedejaars. Wij half om half. Dus fysiek wordt het een uitdaging. Wat ons tactisch plan is? Hoe we de wedstrijd gaan benaderen? Wij hebben voorin ook veel kracht lopen. We willen ze vanaf het allereerste moment bij de strot grijpen. Het blijkt als je tegen deze ploeg inzakt, je een grote kans hebt om tóch te verliezen. Daarom kiezen we ervoor om hun opbouw direct te verstoren. Inderdaad hoog druk zetten. Daarmee nemen we risico’s. Aan de andere kant: wie niet waagt die niet wint. Mocht de wedstrijd erom vragen dan kunnen het plan altijd aanpassen. In de voorbereiding hebben we de jongens beelden laten zien van een wedstrijd van 2003-2004 van FC Porto. Het was de onderliggende partij in de Champions League. Daarmee wilden we de jongens laten zien dat er van alles mogelijk is op zo’n dag als vandaag. Porto won destijds van het hoger ingeschatte Manchester United. Zeker, de jongens geloven er voor de volle honderd procent in.’

Veendam 1894 JO-15 - FC Emmen JO-15

De jongelingen uit de Parkstad maakten enkele prachtige doelpunten. (Foto Klaas Fleurke)

Vanaf het allereerste fluitsignaal van de scheidsrechter gebeurde er veel op het veld. Beide team trokken waar het kon ten aanval. Een tikkie breed of tikkie terug was absoluut niet aan de orde. Vooruit spelen was het devies. De meegereisde supporters (de meesten kwamen uit Veendam) kwamen ogen en oren tekort wat hen werd voorgeschoteld. Het spel golfde heen en weer maar veel sneller dan eb en vloed. De met voortdurend dreiging spelende spits van Veendam 1894, Mohammad Mustafa kopte al na vijf minuten raak voor de geelzwarten. Het was een mooie opsteker voor de jeugdige elf van trainer Van Calker. Lang kon Veendam niet genieten van de voorsprong. De zeker in de eerste helft sterk spelende rechtsbuiten van FC Emmen Driven Drenthe gaf voor en aanvaller Gracjan Szurko kopte de gelijkmaker voor de Drenten binnen. De jeugdige Veendammers hadden na een minuut of drie een snel antwoord: het was wederom de fysiek sterke en behendige Mohammad Mustafa die het beslissende tikje gaf en de Veenkolonialen aan de leiding bracht. Aan alles is te merken dat ‘Mo’ een excellente speler is waar Veendam in de toekomst nog veel plezier aan gaat beleven. Bij een aanname van de bal kon je het zien. Een bal vanuit de lucht legde hij dood op de schoen. Daarbij heeft hij ook nog scorend vermogen en is zeer doelgericht. De klasse druipt er gewoon vanaf. Toch was FC Emmen de gemakkelijker voetballende ploeg. Logisch ook, omdat deze jongens een paar keer per week meer trainen dan de Veendammers. Maar de geelzwarten hielden stand. Soms werd uit nood de lange bal gehanteerd. Ook logisch, gezien de opdracht van vandaag. En mochten de Drenten er toch doorglippen dan was er altijd nog Veendams zeer betrouwbare doelman Luc Keizer. Hij zou gaandeweg de wedstrijd naar een steeds hoger niveau groeien met enkele onwaarschijnlijke reflexen en nuttige intercepties. En anders hielpen zijn verdedigers hem wel. Leon Tehubijuluw kopte bijvoorbeeld een bal van de doellijn. Veendam was in de omschakeling levensgevaarlijk. De 3-1 werd zelfs gemaakt, maar de treffer werd geannuleerd wegens hands van doelpuntenmaker ‘Mo’. Vlak voor de pauze viel toch de 2-2. Het was Driven Drenthe die door mistasten in de Oost-Groninger defensie doelman Luc Keizer kansloos liet. Het was op dat moment voor de Veendammers even alle zeilen bijzetten en weg is weg. De Emmenaren kregen kans op kans. De rust kwam zeer gelegen.

Toeschouwers Veendam 1894 JO-15 - FC Emmen JO-15

De toeschouwers moesten in de rust even bijkomen van het spektakelstuk dat werd opgevoerd tussen de talenten uit Emmen en Veendam. (Foto Klaas Fleurke)

Na de hervatting ging de wedstrijd in volle vaart verder. Vijf minuten na rust was het JO-13-speler Twan Sanders die van afstand met een keurige lob Emmen-doelman Joris van de Berg verraste: 3-2. De geelzwarten wederom op voorsprong en FC Emmen moest weer in de achtervolging. Met nog een half uur op de klok was het Emmen dat voortdurend aandrong. En de jeugdige Parkstedelingen loerden op de counter. De pogingen van de Drenten strandden voortdurend in goede bedoelingen alsof ze tegen een muur van onverzettelijkheid aanliepen. Owen Lingbeek speelde een tweede helft om je vingers bij af te likken. Hij speelde de beste man aan Emmen-kant Driven Drenthe volledig uit de wedstrijd. Samen met zijn defensieve strijders Mats Molema (slot op de deur), Leon Tehubijuluw, Keano Lubbers en Sem Luttjeboer hielden ze stand tegen de aanvalsgolven van de roodwitten. Ook Veendams middenlinie opereerde solide en standvastig met sterk spel van Santiago Moreno, Berkan Caglak en Nijs Colly. Aanvalsleider Mohammad Mustafa was in de omschakelmomenten nog twee keer dicht bij een doelpunt. Maar helaas voor alles wat Veendam een warm hart toedraagt, hij vergat af te drukken om zo de wedstrijd tijdig te beslissen. Daarmee bleef het tot het allerlaatste moment bloedspannend. Zou Emmen alsnog kunnen scoren of zouden de vermoeide Veendammers waarvan enkelen met krampverschijnselen te maken kregen, alsnog de overwinning over de streep kunnen trekken? De spanning bereikte op het laatst het kookpunt, maar de jonge gasten uit de Parkstad hielden het hoofd koel. De beker was binnen. Het was ze gegund! Dolle taferelen volgden.

Een felicitatie aan het team waarvan de wisselspelers even genoemd moeten worden: Bas Abrahams, Yuri Lingbeek, Guus Rosier, Deyan van Zwol en de begeleiding: Jeremy van Dijk assistent trainer/coach, Melissa Nijborg assistent trainer/coach, Alex de Bruin teammanager en Erol Caglak keeperstrainer. Deze laatste zal trots geweest zijn op zijn doelman. Kon Luc Keizer na afloop als een van de vele uitblinkers aan Veendam-kant geloven dat ze bekerwinnaar waren geworden? Luc: ‘Het was zenuwslopend. Tot de allerlaatste minuut spannend. Emmen was gewoon de beter voetballende ploeg. Maar als je achterin gewoon standhoudt, dan lukt het. Hoe het voelt om een heldenrol te vervullen? Ja, geweldig! Fantastisch! Niet te beschrijven gewoon! Ja, het was billenknijpen op het laatst. Veel te spannend.’ En met welk gevoel staat matchwinner Twan Sanders nu tussen allemaal hossende spelers? Twan uiterst nuchter: ‘Hoe het voelt om als speler uit JO-13 de winnende te maken in de bekerfinale? Geweldig. Het doelpunt beschrijven? Ik bleef rustig. De keeper kwam uit en ik lobde hem er rustig overheen.’

Veendam 1894 JO-15

Het team van trainer/coach Vincent van Calker beleefde een superseizoen door eerst in de competitie kampioen te worden en daarnaast nog eens de Noordelijke Beker in de wacht sleepte. (Foto Klaas Fleurke)

Na alle ceremoniële plichtplegingen feliciteer ik trainer/coach Vincent van Calker met de bekerwinst. Ik vraag of de voorspellingen zijn uitgekomen? Vincent: ‘Dit hadden we niet durven dromen. Ik denk dat wij wel acht opgelegde kansen hebben gehad. We hebben gestreden in het veld. We waren niet nauwkeurig in de afronding. Maar wat een strijd! En wat is het verdiend! Een spektakelstuk pur sang? Reclame voor het voetbal? Met de historie van beide clubs hadden we dit niet durven dromen. We hebben een collectieve prestatie van jewelste geleverd. Ja, ik denk wat we vooraf al zeiden: een FC Portootje. Daar mogen we wel over spreken. Emmen was via de zijkanten gevaarlijk, wij waren op het middenveld de baas. Nee, het was een mooie pot. Een teamprestatie gegraveerd op het hart. Kijk, op het eind kunnen wij het hoge tempo van Emmen niet meer bijbenen. Daarom gingen we iets lager staan. Het hoog druk zetten lukte niet meer. We waren op. Het was vechten tot het eind. Maar we hebben een uitstekende as. Tja, en dan Twan Sanders van JO-13 die met een fabelachtige lob de wedstrijd beslist. Koelbloedig als Van Basten zelf.’

Veendam 1894 JO-15

De euforie is groot nadat zojuist het sterker geachte team van BVO FC Emmen JO-15 is verslagen. (Foto Klaas Fleurke)

Het eerste elftal van Veendam 1894 speelt haar thuiswedstrijden komend seizoen 2023-2024 in de derde klasse zaterdag in het Henk Nienhuis-stadion aan De Langeleegte.

Veendam 1894 JO-15

Bloemen zijn op hun plaats nadat de ‘dubbel’ werd behaald door het talent- en succesvolle team van JO-15 Veendam 1894.(Foto Klaas Fleurke)

Meer info en fotomateriaal op Facebookpagina ‘De Langeleegte huilt’.

Eus’ Boekenclub

De oplettende lezers van de stukjes op deze website hadden het natuurlijk allang opgemerkt. Onlangs was Kor Boven, de man die met zijn opgetekende verhaal een jaar lang op deze website in beeld was, te gast in Eus’ Boekenclub. Eus’ Boekenclub is een Nederlands televisieprogramma van de NTR. Het programma startte in 2021 met jaarlijks vijf afleveringen in de Boekenweek. In april 2023 ging het programma door met een reeks van twaalf afleveringen op zondagavond. Het programma wordt gepresenteerd door Özcan Akyol. Kor Boven mocht in een aflevering als boekenverzamelaar zijn verhaal doen en een gedeelte van zijn verzamelde werken uitstallen. Natuurlijk kon hij in de korte tijd die hij had op tv alleen maar vertellen over bekende en beroemde schrijvers van boeken. Bij een onbekend huis-tuin-en-keuken-schrijvertje uit Veendam zouden de tv-kijkers massaal wegzappen. Toch stalde Kor een van mijn voetbalboeken uit en was zowaar één seconde in beeld op de Nederlandse televisie. De Langeleegte kwam zodoende toch voor heel even de Nederlandse huiskamers binnen. Gelegen tussen de schrijvende grootheden Harry Mulisch en Václav Havel in, mooi man, haha.

Eus' boekenclub met Kor Boven

Boek De Langeleegte huilt (deel 2) gedurende één seconde in beeld op de Nederlandse tv.

Eus' boekenclub met Kor Boven

Boek De Langeleegte huilt (deel 2) gedurende één seconde in beeld op de Nederlandse tv.

Ben ik van Duitsen bloed?

Een bloemrijke familiegeschiedenis

Oproep

Nadat ik de cursus DTP (Scribus) met goed gevolg heb afgelegd, ben ik momenteel bezig met de opmaak/vormgeving van dit familieboekproject. Er is nu een fase aangebroken van finetunen en alles nog een keer bij langsgaan en wachten op nog enkele aanvullende foto’s. Ook wil ik een inventarisatie maken van de eventuele belangstelling voor dit boek. Om te kijken of ik het daadwerkelijk wil laten drukken en zo ja om hoeveel exemplaren het dan gaat. Het gekozen formaat is A-4 en het aantal pagina’s is 235. Het mooiste is natuurlijk fullcolour met een harde kaft. Of dit haalbaar is, zal moeten blijken uit de inventarisatie. Omdat het voor mij hobby is, is het voor mij voldoende om enigszins uit de kosten te komen. Ik hoef/wil er geen cent aan verdienen. Het mag zelfs wel iets gaan kosten maar vanzelfsprekend liever niet teveel. Al met al zit er voor bijna drie jaar werk in. Globaal zal het boekwerk voor geïnteresseerden zo tussen de 30 en 35 euro gaan kosten. De doelgroep is natuurlijk allereerst familie maar ook voor mensen die geïnteresseerd zijn in boeiende (levens)verhalen is het vast interessant. Tot nu toe hebben zich ongeveer 35 belangstellenden gemeld. Dank daarvoor, maar dit is nog niet voldoende om tot een papieren versie te besluiten. Wilt u mij via de e-mail, facebook, app of een belletje laten weten of u interesse hebt? Hierbij toon ik u het voorgenomen boekomslag plus de inhoudsopgave.

Boekenomslag 'Ben ik van Duitsen bloed?'

Het boekomslag van ‘Ben ik van Duitsen bloed?’ Een bloemrijke familiegeschiedenis (Foto Klaas Fleurke)

Inhoudsopgave 'Ben ik van Duitsen bloed?'

De inhoudsopgave van het boek ‘Ben ik van Duitsen bloed?’ (Foto Klaas Fleurke)

'Ben ik van Duitsen bloed?'

Verbeteringen aan de opmaak van het familieboek volgen elkaar in rap tempo op. (Foto Klaas Fleurke)