Oktober 2023

30-09-2023

Ben ik van Duitsen bloed?

Een bloemrijke familiegeschiedenis

Boek binnenkort beschikbaar

Ondertussen heb ik een aantal offertes binnengekregen van drukkerijen/POD (Printing On Demand)-diensten. Na enkele laatste aanvullingen/wijzigingen in het digitale manuscript, volgt nog een finale check. Daarna kan het aangeboden worden om te drukken. Het gekozen formaat is A-4 en het aantal pagina’s is 235. Uitgaande van fullcolour en een harde kaft zal het boekwerk voor geïnteresseerden zo rond de 35 euro gaan kosten (exclusief verzendkosten). De doelgroep is natuurlijk allereerst familie maar ook voor mensen die geïnteresseerd zijn in boeiende (levens)verhalen is het vast interessant. Tot nu toe hebben zich al ongeveer 60 belangstellenden gemeld. Wilt u mij via de e-mail, facebook, app of een belletje laten weten of u interesse hebt? Hierbij toon ik u twee voorbeeldpagina’s uit het toekomstige boek. Voor de omslag en inhoud verwijs ik naar de vorige maanden op deze website.

Ben ik van Duitsen bloed?

Twee voorbeeldpagina’s uit het digitale manuscript. Geschiedenis en actualiteit gaan hand en hand. Verleden en heden worden tot een mooie eenheid gesmeed. Samen met de boeiende verhalen en foto’s gecomponeerd tot een lees- en behapbare uitvoering. (Klaas Fleurke)

Veendam 1894 blijft na overrompelend begin steken op 1-1 tegen Borger

Na twee nuttige oefenzeges op Hoogezand en Groen Geel en bekerwinst op vijfdeklasser Meeden, was de Veendammer aanhang nieuwsgierig waar het team van oefenmeester Anne Semplonius zou staan. In een krachtmeting voor de beker tegen het naar de vierde klasse gedegradeerde Borger konden de contouren van het basisteam al enigszins zichtbaar worden. Waar staat het beoogde elftal van Veendam 1894-trainer Anne Semplonius twee weken voor de start van de competitie?

Arbitrale trio

Het arbitrale trio en de beide elftallen maken zich op voor de bekerwedstrijd. (Foto Klaas Fleurke)

In een bijna tropische entourage aan De Langeleegte begonnen de geelzwarten zeer voortvarend. In een mum van tijd kreeg het de ene kans na de ander. De thuisploeg overrompelde de Drenten volledig. Dat het na een kwartier nog maar met 1-0 voorstond was een wonder. De gasten wisten niet waar ze het zoeken moesten door het hoog druk zetten van de gretige formatie uit de Parkstad. Spits Winston de Jonge had de bal al na een paar minuten in het mandje liggen. Het was een echte spitsengoal. Behendig draaide hij in de zestien weg bij zijn tegenstander en haalde daarna vernietigend uit. De bal belandde in de uiterste verre hoek. De gastendoelman was volstrekt kansloos. Daarna hadden Dinand de Jonge en centrumverdediger Jeremy van Dijk de score kunnen verhogen. Nee, eigenlijk hadden ze moeten scoren in kansrijke positie. De keeper van de Drenten was echter een letterlijke sta-in-de-weg. Het missen van kansen zou de Parkstedelingen nog duur komen te staan. Het was zoals een toeschouwers gaandeweg de wedstrijd zei: “Treedt straks misschien een aloude voetbalwet in werking?”

Na een minuut of twintig ebde de voortvarendheid bij de Veendammers weg. Het spelbeeld werd rommeliger en de kansen schaarser. Maar de geelzwarten gaven niet veel weg. De beide backs Yorick Zuur en Wessel Bieze stoomden op waar ze konden. Maar het ontbrak het team aan een beslissende eindpass waardoor de bevrijdende 2-0 gemaakt kon worden. Het bleef lange tijd een minimale voorsprong voor de thuisclub. Na de rust begon Borger meer en meer grip te krijgen op het spel van de equipe van Anne Semplonius. Al een minuut na rust hadden de gasten de gelijkmaker kunnen produceren. Alleen ging de inzet rakelings langs de goede kant van de paal voor Veendam-doelman Thijs Graver. Aan de andere kant was het Dinand de Jonge die twee enorme mogelijkheden voor Veendam om zeep hielp. De derde kans van hem moest eigenlijk hangen. Hij ging alleen op de goalie van Borger af maar deze wist de schuiver te keren. Bijna in de tegenaanval waren het de gasten uit Borger die konden juichen. Inderdaad. Hij viel dus aan de andere kant. Hendrik Gustin bleef rustig en mikte de bal langs een verbouwereerde Thijs Graver. Veendam probeerde daarna vanalles om alsnog de volle winst te pakken. Maar helaas zat dat er niet meer in voor de elf van Anne Semplonius.

Veendam 1894 - Borger

Op één moment na had de Veendammer defensie de zaken aardig onder controle. (Foto Klaas Fleurke)

Tja, waar staan de voetballers van Veendam 1894 nu zo kort voor de start van de competitie? Vierdeklasser Borger was namelijk met dit gelijke spel eigenlijk een beetje de morele winnaar van dit treffen. Hoe keek Veendams goalgetter Winston de Jonge terug op dit bekerduel?

Winston de Jonge: ‘Of de wedstrijd heel anders was gelopen als we na 10 minuten al op 3-0 hadden gestaan? Inderdaad kregen we kans op kans. Na die bliksemstart en het goede begin, kregen we van onze kant een mindere fase. Zij creëerden niet veel. Ja, zo gingen we de rust in. We zeiden tegen elkaar: het druk zetten moet beter en we moeten rustiger blijven. Of dat gelukt is in de tweede helft? Nee, totaal niet. Alles ging lang. Zij kwamen beter in hun spel. Dinand drie keer een op een. Juist tegen zulke ploegen moet je ze maken. Anders wordt het lastig. Tja, het zijn Drenten. Stug en fysiek. Maar we moeten hier gewoon van winnen. Je beloont jezelf weer niet. Mijn goal? Ja, die zat er goed in. Hoe ik op m’n eigen spel terugkijk? Het is mooi dat ik scoor en ik kreeg nog een moment. Het gevoel nu na afloop? Nee, niet best. Ach, voor de beker hebben we nog alle kansen om door te gaan. Alleen dan moeten we volgende week wel heel dik winnen van Tynaarlo. Of dit vanmiddag ook de basis zal zijn bij de competitie? Voor een groot gedeelte wel, denk ik. Lorenzo hoort er natuurlijk ook bij, maar was geblesseerd. Borger vergelijkbaar met de onderkant van de derde klasse straks? Dat we ons de borst nat kunnen maken? Kijk, we waren de betere ploeg vandaag met de meeste kansen. Ja, inderdaad. Eerst maar eens doelpunten maken en ze niet tegenkrijgen.’

Veendam 1894 - Borger

Veendam 1894-trainer Anne Semplonius (links) zag dat zijn team zich tegen Borger volledig inzette. (Foto Klaas Fleurke)

Hoopvolle remise Veendam 1894 bij natte start competitie

Veendam 1894 speelde uit bij mededegradant Be Quick 1887 verdienstelijk gelijk met 1-1. Daarmee is de competitieouverture een feit en hebben de Veendammers het eerste punt veroverd. Op basis van de eerste helft hadden de geelzwarten bij de ‘Good-Old’, zoals de eretitel van de historische Groninger voetbalclub luidt, wellicht meer verdiend. De mannen van trainer/coach Anne Semplonius bogen een uit het niets ontstane achterstand om tot een verdiende gelijkmaker. Daarna kreeg het in vurig blauw spelende Langeleegte-team grote kansen op meer. Toch bleef de ruststand van 1-1 ook gehandhaafd als eindstand. Daarmee hielden beide clubs elkaar mooi in evenwicht. Gezien het spelbeeld konden beide partijen daarmee vrede hebben. Later zal in de competitie blijken hoeveel dit gedeelde punt voor beide elftallen waard is… Maar de kop is er af en de eerste slag gestreden. Pluvius deed op 23 september 2023 in ieder geval een stevige duit in het zakje.

Be Quick 1887 - Veendam 1894

Donkere wolken boven het speelveld op Sportpark De Esserberg. (Foto Klaas Fleurke)

Pas aangekomen op het gerenommeerde sportpark De Esserberg, kondigde de eerste regen zich aan. Een kleine wolkbreuk verstoorde de warming-up van zowel thuisclub Be Quick 1887 als van de gasten uit Veendam. Gelukkig dat het met naastgelegen vereniging Helpman gedeelde kunstgrasveld tegen een beetje water kan. Er hoefde in ieder geval op het bijveld niet meer gesproeid te worden. De 22 voetbalacteurs en het arbitrale trio begonnen zodoende drijfnat aan hun eerste competitiewedstrijd. Er kon gestreden worden om de eerste competitiepunten. Vooral gedurende de eerste helft zou de regen met enige regelmaat met bakken tegelijk uit de hemel vallen. Positief: tussen de buien door was het droog.

Droog achter de oren? De Veendammers trokken zich er niets van aan. Ze startten voortvarend. Al in de tweede minuut leverde dat een mooie aanval op over links. Aanvoerder Leon Kuiper zette voor en de spits in vorm, Winston de Jonge, produceerde een schot. De inzet was een gemakkelijke prooi voor de Be Quick-doelman Björn Haddering. De beginfase was absoluut voor de Veenkolonialen. Maar tegen de verhouding in kwam de thuisploeg op voorsprong. In de tiende minuut kopte centrale verdediger Bart Nanninga geheel vrijstaand een hoekschop knap binnen. Veendam-keeper Thijs Graver had het nakijken. Waar waren de Veendammer verdedigers? Afgezien van dit verzuim stond de verdediging verder prima. Het centrale duo Jeremy van Dijk en Max Drewes stonden hun mannetje en beide backs Wessel Bieze en Yorick Zuur beten zich vast in hun directe tegenstanders en schakelden zich waar mogelijk aanvallend in. Na deze tegenslag rechtte de elf van coach Anne Semplonius zich de rug. Het ging als een waterrat op zoek naar de gelijkmaker. In het eerste kwartier had deze al kunnen vallen. De aanvallen regen zich aaneen als gestroomlijnde watervallen. Een assist van Jeremy van Dijk belandde op het hoofd van targetman Winston de Jonge. Zijn kopbal ging rakelings naast. De aanval erop was wél raak. De onvermoeibare Robin Mik die geen duikbril nodig had om goaltjesdief Winston de Jonge te vinden en een puike wedstrijd afleverde, stelde de spits van de gasten in staat om feilloos af te ronden. Na deze 1-1 drukte Veendam door. Leon Kuiper ging een paar keer goed door en zorgde voor dreiging. Robin Mik produceerde nog een schampschot die te ver afzwaaide. Vijf minuten voor de thee kwamen de Parkstedelingen op 1-2. Het hoog druk zetten maakte dat Be Quick-doelman Haddering in de fout ging. Het was wederom Robin Mik die Winston de Jonge in staat stelde om Veendam op voorsprong te schieten. Alleen werd deze treffer geannuleerd vanwege buitenspel. Toch leken de gasten op slag van rust de thuisclub kopje onder te duwen. De onverwoestbare Robin Mik kon dankzij een uitmuntende steekpass alleen op doelman Haddering afgaan. De sluitpost kon zijn team, die als een drenkeling aan het spartelen was, met een ultieme ingreep redden.

Be Quick 1887 - Veendam 1894

Een spelsituatie uit de wedstrijd der oudgedienden Be Quick 1887 en Veendam 1894 gezien vanonder de paraplu. (Foto Klaas Fleurke)

Na de hervatting werd het voor de aanwezige toeschouwers qua weer iets aangenamer. Het was langer droog en af en toe brak er een voorzichtig zonnetje door. Op het veld was het andersom. Ondanks dat er van beide kanten gestreden werd voor iedere meter, werd het veldspel er niet beter op. De kansen en mogelijkheden aan beide kanten waren schaars. Het spel liet zich kenmerken door kwalificaties als: rommelig, flipperkastvoetbal en ‘niet best’. Spannend bleef het wel. Langdurig balbezit was een zeldzaamheid. Vermeldenswaardig waren de wissels aan de kant van de Veendammers. Koen Kort mocht na een jaar z’n rentree maken in het eerste. Ryan de Bruijn kwam de leeggespeelde aanvaller Dinand de Jonge vervangen. Deze laatste had in de eerste helft nog een goede kans laten liggen, maar werkte zich werkelijk een slag in de rondte. Aanwinst Irfan Jukovic speelde wederom een zeer gedegen wedstrijd. Deze 23-jarige middenveldstrateeg is in de middenlinie een baken van rust. Hij is comfortabel aan de bal en is een verbindingsspeler pur sang. Hij laat de andere middenvelders als Leon Kuiper en Ramon de Jong in hun kracht komen. Een kwartier voor tijd kwamen Mike van Kleef en Nick Nijboer Wessel Bieze en Yorick Zuur aflossen. Het veranderde niet veel aan het spelbeeld. Ieder deed nog steeds z’n stinkende best. Ook de 1-1 stand bleef intact. Ondanks alle goede bedoelingen van beide kanten. Waterpret hoefden we niet meer verwachten. Hoewel?

Gelijk na het laatste fluitsignaal sprak ik aanvoerder Leon Kuiper die eerst nog even was gaan kijken bij de geblesseerd geraakte Jeremy van Dijk: ‘In de eerste helft begonnen we sterk. Terwijl we eigenlijk nog niet eens zo heel goed voetbalden. We komen uit een corner met 1-0 achter terwijl zij niet in het spel zaten. In vond hun heel naïef in het opbouwen. Wij konden er goed druk op krijgen. Daar komt de 1-1 ook vandaan. Eigenlijk moeten we bij de rust met 1-3 voorstaan. Echt moeilijk hadden we het niet in de tweede helft. Ik denk dat we gelijkwaardig waren. Het was een vechtpotje. Of wij dat eigenlijk niet graag hebben? Och. Of zij graag in de duels wilden komen? We weten van vorig jaar dat het tegen hun fysiek kan worden. Maar ik denk dat we dat vandaag goed gematcht hebben. Ik denk dat er meer dan een gelijkspel had ingezeten. Of we dat ook verdiend hadden? Gaat niet om verdienen maar om wat je krijgt. Vandaag dus geen drie punten. Blessures? Spelers wegvallen? O, dan komen er wel weer nieuwe. We hebben vandaag de koppies niet laten hangen. Daar heeft het weleens aan geschort. Maar daar hebben we aan gewerkt. Daar werken we hard aan. Maar dat is een proces. De manier waarop we vandaag gespeeld hebben, daar kunnen we op voortbouwen. Op naar volgende week tegen Zuidhorn aan De Langeleegte. Daar hebben we nog een appeltje mee te schillen.’

Ik beschouw de wedstrijd na met de hoofdtrainer van het geelzwarte keurkorps. Dit doen we in de zon bij een picknicktafel voor de kantine op de Esserberg. Voor Anne even een gelegenheid om na te drogen en op te warmen. Maar in de verte horen we gedonder en de regendruppels lijken niet ver te zijn. Veendam 1894-trainer Anne Semplonius op de vraag wat z’n gevoel na de wedstrijd is: ‘Ik ben tevreden wat betreft houding, gedrag en inzet. Dat was positief. Ook hoe we in de eerste helft druk hebben gezet. We veroverden hoog op het veld de bal. Dat deden echt heel goed. Dat leverde een paar grote kansen op. Dan denk ik aan een honderd procent kans van Robin. En Dinand besloot te schieten, wat zeker kon, maar had ‘m beter af kunnen leggen. Op Winston. En dan nog die afgekeurde goal. Dus over die eerste helft ben ik erg tevreden. Maar we kregen een slechte goal tegen. Uit een corner. Normaal met Jeremy en Max zijn we daar sterk in. Nu ging-ie er veel te gemakkelijk in. Be Quick had nog geen kans gehad. In de tweede helft hadden we het een stuk moeilijker. We moesten op een andere manier voetballen. De wissels waren misschien niet echt nodig, maar ik heb alle jongens in de breedte voor het hele seizoen nodig. Iedereen werkte snoeihard. Daar was ik erg blij mee. Kijk, het omschakelijken werd moeilijker. We kregen kansen tegen. Vooral in de omschakeling. Vandaar dus het inbrengen van een paar fitte spelers. Anders komt Jeremy in een te grote ruimte. Klopt, we creëerden in de tweede helft niet veel meer. Verkeerde keuzes werden gemaakt en de eindpass kwam niet aan. Kijk, Be Quick heeft gewoon een goede ploeg. Alle spelers hebben een goede basistechniek. Daarom combineerden ze net iets gemakkelijker. Wij moeten dat op een andere manier compenseren. Dat hebben we met name in de eerste helft laten zien. Het kon twee kanten op. We konden de pot nog winnen maar net zo goed verliezen. Overall? Nou, het komt zover doordat je in die eerste helft die goals niet maakt. Daarom zeg je nu: overall is het oké. Maar we moeten gewoon veel sneller die goals maken. Maar ze hebben vandaag als team gespeeld. Daarvoor verdienen ze een compliment. We hebben het soms ‘klein’ gemaakt. Dus niet steeds lang. Als we hoog konden dan stonden we hoog. Dat vind ik leuk. De ogenblikken zoeken om kort bij elkaar te voetballen.’

Be Quick 1887 - Veendam 1894

Was het nou wel of niet buitenspel? (Foto Klaas Fleurke)

Na het interview zoek ik mijn fiets op die ik voor de Evert van Linge-hoofdtribune gestald heb. Ook dat nog. Een lekke achterband. Wellicht een onverlaat cq grapjas die het ventieltje heeft bewerkt? Nee, dus. Ventiel in orde, gewoon een ouderwetse platte. Ondertussen zie ik Veendam-spelers naar de overvolle parkeerplaats lopen. Manoeuvrerend langs de diepe plassen en angstig omhoogkijkend naar de donkere lucht. Ik worstel met paraplu en fiets om te ontdekken hoe we dit probleempje gaan tackelen. Terwijl ik telefonisch overleg met mijn wederhelft wat te doen, de auto staat op de parkeerplaats bij tennisclub TSH in Haren, gaan de hemelsluizen wederom wagenwijd open. Samen met de teammanagers René Smit en Mehmet Katircioglu schuilen we onder de betonnen trapopgang naar de befaamde historische zittribune. We evalueren kort van wat we vanmiddag hebben gezien. Algemene teneur: ’t kon minder, zoals ze op z’n Gronings meestal zeggen. Daarna besluit ik lopend met de fiets én paraplu in de hand terug te gaan naar onze auto-parkeerplek. Daar aangekomen constateer ik dat de tennisbanen volledig blank staan.

Programma begin seizoen 2023-2024:

Oefenwedstrijden:

 • Veendam 1894 – SV Bedum (tweedeklasser) 1-4
 • Veendam 1894 – Hoogezand (eersteklasser) 3-1
 • Parkstadtoernooi met deelname van DWZ (3-0), Meeden (1-0), Bareveld (1-0) en Wildervank (1-0): winnaar!
 • Veendam 1894 – Groen Geel (derdeklasser) 3-2

Beker:

 • Meeden (vijfdeklasser) – Veendam 1894 1-4
 • Veendam 1894 – Borger (vierdeklasser) 1-1
 • Veendam 1894 – Tynaarlo (vijfdeklasser) 6-1

Competitieschema Veendam 1894 eerste helft seizoen 2023-2024 in de derde klasse C zaterdag:

 • 23/9 Be Quick 1887 – Veendam 1894 1-1
 • 30/9 Veendam 1894 – Zuidhorn
 • 7/10 Groen Geel – Veendam 1894
 • 14/10 Veendam 1894 – Aduard 2000
 • 28/10 WVV – Veendam 1894
 • 4/11 Veendam 1894 – HFC ‘15
 • 11/11 Lycurgus – Veendam 1894
 • 18/11 Veendam 1894 – Helpman
 • 21/11 Zuidlaren – Veendam 1894
 • 2/12 Veendam 1894 – Mamio
 • 9/12 Onstwedder Boys – Veendam 1894
 • 20/1 Loppersum – Veendam 1894
 • 27/1 Veendam 1894 – The Knickerbockers

Veendam 1894 speelt z’n thuiswedstrijden om 15:00 uur in het Henk Nienhuis-Stadion aan De Langeleegte.

Meer info en fotomateriaal op Facebookpagina ‘De Langeleegte huilt’.